fbpx

Eurobike 2014: újdonságok az ABUS-tól

A kiváló kerékpárzárairól és kiegészítőiről közismert ABUS központja a Frankfurthoz közeli Rehe-be található, ahol mellesleg a motorzártól az ajtózárig, biztonsági kamerán át a riasztórendszerig sok mindennel foglalkoznak. A kerékpárspecifikus kínálat is megtölt egy 230 oldalas katalógust, amely visszaköszön számos szeretett és bevált, esetenként díjnyertes termék, továbbá ismét vannak új fejlesztések, amelyről boldogan számolunk be az idén is.

A kulcsszó a biztonság!

A kulcsszó a biztonság!

August Bremicker 1924-ben alapította a vállalkozást, rendhagyó módon a cég azóta is a család tulajdonában van, modernizálva de egyben megtartva a kijelölt irányt, amelyet az alapító így foglalt össze: „A biztonság a minőségből fakad.” Tehát ha azt szeretnéd, hogy felügyelet nélkül lezárt kerékpárod akkor is ott legyen, amikor érte mész, a német székhelyű gyártó modelljei biztos választásnak számítanak. A zárakhoz felhasznált alapanyag Svájcból érkezik: a legjobb minőségben kizárólag az alpesi országban képesek speciális acél ötvözeteket előállítani. Ezek az ABUS gyáregységében különleges kezeléseken mennek át, az eljárás 100%-ban üzleti titkot képez.

Az új sztár U-lakat, amely a biztonsági és esztétikai mellett gramm-mániás szempontokat is érvényesít!

Az új sztár U-lakat, amely a biztonsági és esztétikai mellett gramm-mániás szempontokat is érvényesít!

A Bordo több változatban továbbra is elérhető: ideális megoldás a kerékpáron közlekedőknek!

A Bordo több változatban továbbra is elérhető: ideális megoldás a kerékpáron közlekedőknek!

A zár praktikus használata is fontos tényező: az ABUS mérnökei néhány évvel ezelőtt egy innovatív, számos szakmai díjat kiérdemlő innovatív hajtogatós modellel álltak elő, amely Bordo név alatt került forgalomba. A típuscsalád fő előnye a kis helyigény (akár egy táska mélyén vagy zsebben is elfér), a praktikus használat, amely ötvözi a spirálzár tulajdonságait az U-lakatok biztonságával. A tavalyi újdonság, az uGrip Bordo többek közt a RedDot Design díjat érdemelte ki.

Hosszabb méretben is a könnyű használat érdekében, és természetesen kevésbé feltűnő színben...

Hosszabb méretben is a könnyű használat érdekében, és természetesen kevésbé feltűnő színben…

Idén főként a hagyományos, városi kerékpárokon „lakó”, konzolra szerelt kerékzárak újultak meg az ABUS-nál, de a bivalyerős Granit U-lakat család is kapott egy új csemetét, a Plus 640 et. Egy 150 vagy 230 mm hosszú kompakt modellről van szó 12 mm-es rúdátmérővel, amely mindkét oldalon záródik. Az alapanyag a legerősebb hőkezelt acél, amely egyben a csúcskategóriás, lényegében törhetetlen ABUS zárak titka, ellenben modern kerékpárspecifikus modellhez illő módon a Granit Plus 640-et drasztikus fogyókúrára fogták. A mechanikában több helyen aluötvözetet használtak, a formatervezés terén pedig ügyeltek arra, hogy sehol ne maradjon felesleges alapanyag. Az eredmény egy kerekded formájú, meglepően könnyű U-lakat, amely a cég igen szigorú 15-fokozatú biztonsági skáláján 12-es besorolást kapott. (A legtöbb biztosító cégnél ez már a legmagasabb szintű kategória.) Emellett még számos érdekes tulajdonsága van az új Granit modellnek: a Klick-fix vázrögzítés gyors és praktikus, a LED-világításos biztonsági kulcs az egyik legfejlettebb a piacon, másolhatatlan, csak kód alapján utánrendelhető. Futárok, városi közlekedők imádni fogják az új jövevényt, főleg, hogy divatos harsány piros színben is elérhető!

A zseniális Fidlock mágnesrögzítés, a technológiáról bővebben a sisakoknál!

A zseniális Fidlock mágnesrögzítés, a technológiáról bővebben a sisakoknál!

abus copenhagenA másik 2015-ös újdonság esetében rögtön hármasikrek születtek: a páncélozott sodronyzárak családjába tartozó Phantom-nál a 8960 a legfejlettebb új jövevény, 85 vagy 110 cm hosszú, azaz közepes méretű modell 17 mm-es kábelátmérővel, biztonsági kulcsos zárral, kívül duplasoros edzett acél gyűrűlamelákkal, belül erős sodronnyal, 6-os biztonsági besorolással. A Fidlock mágneses (!) vázrögzítés ugyancsak zseniális, és rendkívül egyszerű használatot tesz lehetővé. Érdekes még, hogy ez a modell dupla szettben is elérhető, azaz közös kulcs nyit két Phantom 8960-as zárat. Ideális akkor ha a család több kerékpárt, illetve aktív közlekedőt számlál, akik „keresztbe kasul” szokták használni a rendelkezésre álló zárakat.
[divider scroll_text=”Eurobike 2014 ABUS”]

A középső testvér a Phantom 8950, amely a bátyhoz képest hosszabb (180 cm) megkönnyítve a lezárásra szolgáló „tereptárgy” kiválasztását. Két változatban, 15 vagy 12 mm-es kábelátmérővel kapható. Zárja, vázrögzítése a fentivel azonos, biztonsági besorolása pedig picit alacsonyabb, 5-ös. A legkisebb új modell a Phantom 8940, amely egy rövid típus (85 cm), ellenben a kábelvastagsága választhatóan 15 vagy 17 mm. Én személy szerint inkább megküzdenék a tereptárgy kiválasztásával, és a kedvezőbb árú, ugyancsak kiváló zárszerkezetes és vázrögzítéses 40-es utótagú modellt választanám az új Phantom családból!

ABUS_2015_eurobike_2014_24

A városi bicajok konzolos kerékzárjai itthon nem igazán népszerűek, talán a 4 új ABUS modell változtatni tud ezen. Köztük találunk olyan típust, amely kiegészítő sodronyzárat is fogad, a rendkívül erős alapanyagnak köszönhetően pedig 9-es biztonsági besorolással rendelkezik. Azon kerékpáros parkolókba ideális, ahol beépített sodronyzár is rendelkezésre áll, amit bele lehet venni a kereket záró hurokba. Ennek hiányába a honi közbiztonságot elnézve a kiegészítő sodronyzár az ilyen zárakhoz szerintem kötelező tartozék! Azért soroljuk fel az új modelleket: 5850 Pro Shield (sodronyzárat fogad), 5650 Shield, 5650 Shield széles köpenyekhez tervezett változat, illetve az új 565-os.

A tavalyi bombasiker modell idén új színekben is!

A tavalyi bombasiker modell idén új színekben is!

Az ABUS már több éve kiterjesztette fejlett tervezési és gyártási tevékenységét a kerékpár-kiegészítők más területeire is: több éve kínál a személyes biztonságot szolgáló fejvédőket, illetve innovatív kerékpáros táskákat. A magából a sisakból egyetlen mozdulattal elővarázsolható „szemüveg” tavaly elnyerte többek közt az Eurobike Awards „Gold” fődíját is. Az In-Wizz tipikusan az a fajta újítás, amelyre az ember azt mondja: „hihetetlen, hogy eddig még senkinek nem jutott eszébe!” A fejlett polikarbonát anyagból készült, ütés- és karcmentes „szemüveg” a sisak tetején lévő csúsztatókarral igény szerint letolható, illetve a sisakba visszahúzható. A dioptriás szemüveget viselő kerékpárosok számára is egy csapásra megoldódik egy örök probléma. 2015-ben az In-Vizz több színben és kiegészítő esőborítás is elérhető lesz, ezen kívül fejleszteni nem nagyon kell rajta: a tervezett célra tökéletes.

ABUS_2015_eurobike_2014_12
Az ABUS 2015-re természetesen a sikertől megmámorosodva nem hagyott fel a sisakfejlesztésekkel: az új Mount-K modell egy általános felhasználású, fejlett In-Mold EPS szerkezetű fejvédő állítható szögű napellenzővel, integrált LED-világítással, illetve fényvisszaverő elemekkel a biztonság jegyében. A beállítás 3-dimenziós, kétgyűrűs rendszerű, és mód van a magasságállításra is.

ABUS_2015_eurobike_2014_10

ABUS_2015_eurobike_2014_20Továbbá speciális városi használatra tervezték az Urban-I v.2 modellt, amely In-Mold EPS szerkezetet, Fidlock mágneszáras csatot (így egy másodperc alatt levehető a bolt előtt!), integrált nagyméretű LED-világítást kap, ezt esőhuzat, téli borítás egészíti ki. Hihetetlen neonszínekben vagy kevésbé feltűnőkben egyaránt elérhető! Egy kis infoadalék: a Fidlock rendszer nem Abus találmány, hanem egy mágneses rögzítéstechnikával foglalkozó specialista cég terméke, amely számos szakmai díjat tudhat magáénak. A cél egy olyan mágneses rögzítés léthozása volt, amely azonos erősségű, mind a szokásos mechanikus, ellenben a becsatolás és kioldás a másodperc töredéke alatt megvalósul. Ez praktikusá, élvezetessé teszi a Fidlock rendszerű termékek használatát, növeli a biztonságot is. Hogyan? Soha többé nem csípjük be a bőrt becsatolás közben! És nemcsak az Abus alkalmazza a Fidlock technológiát: a ProTour mezőnyben a Katusa csapat versenyzői sem hagyományos módon csatolják fel a fejvédőt!

ABUS_2015_eurobike_2014_04

Az ugyancsak városi felhasználásra szánt Hyban furcsa szerzet, kétségtelenül van egyfajta ET-s varázsa, ABS-szerkezetű fejlett állíthatósággal, integrált nagyméretű LED-világítással, időjáráshoz alkalmazkodó kiegészítőkkel. Végezetül a Scraper a másik városi használatú újdonság, amely valójában egy szellőzéssel kiegészített BMX-sisak ABS szerkezettel, kiváló állíthatósággal. Akár kis fejkörméretben is elérhető, természetesen bringapark-kompatibilis színvilággal díszítették.

Átmenetet képez a bringaparkos modellek és a városi használatúak közt...

Átmenetet képez a bringaparkos modellek és a városi használatúak közt…

Az ABUS kerékpáros túra- és városi ingázásra ideális táskákat is kínál, amelyek magas minőségi szintet képviselő, high-tech alapanyagokból készülnek, vízhatlanságuk mellett a táskák ellenállók, strapabírók, tartósak, illetve nem utolsósorban könnyen tisztíthatók. 2015-ben 5 új modell áll a csomaggal kerékpározók rendelkezésére, ebben két modell való klasszikus kerékpáros túrára. Az Onyx ST 2500 KF XL 20-literes, hátsó csomagtartóra szerelhető, a KlickFix rögzítőrendszernek köszönhetően pillanatok alatt le-fel csatolható, kiváló vízhatlansággal ellátott általános használatú modell. Párban túrázhatunk vele, az egyik darab pedig akár munkába járásra, bevásárlásra is hadra fogható. Plusz esőhuzat is kapható hozzá, amely valójában inkább a tisztaságot biztosítja, hisz komoly felhőszakadás kell ahhoz, hogy az Onyx esetleg beázzon. Természetesen jól elhelyezett, nagyméretű fényvisszaverők is találhatók rajta, illetve a belső kialakítása számos rekeszt és zsebet tartalmaz. Külsején pedig kerékpárzártartó konzol is található. Párja az azonos modellszámú de eltérő utótagú kormánytáska 5,5-literes űrtartalommal, térképtartóval, rekeszekkel, zsebekkel (pl I-Pad és telefonspecifikussal!) és természetesen KlickFix rögzítőrendszerrel.

Fullextrás futárzsák nemcsak futároknak - zseniálisan egyszerű bukórögzítéssel!

Fullextrás futárzsák nemcsak futároknak – zseniálisan egyszerű bukórögzítéssel!

Az ST 7600 egy tökéletesen vízhatlan futár hátizsák 25 literes űrtartalommal, párnázott laptop rekesszel, mind vállpánttal, mind dupla háthevedererrel. Emellett még egy kényelmes fogantyú is rendelkezésre áll, ha éppen kézben akarjuk vinni. A háttámlája párnázott, anatomikus kialakítású, minden bizonnyal kényelmes. Érdekes még az ABUS szabadalmaztatott sisakrögzítési megoldása: annak egyik szellőzőnyílását használja, így a kerékpárról leszállva pillanatok alatt felcsatolható a zsák külső felületére.

Nyeregtáskából is vannak kimagaslóan jók - főleg ha a tervezést az ABUS-ra bízzuk!

Nyeregtáskából is vannak kimagaslóan jók – főleg ha a tervezést az ABUS-ra bízzuk!

A maradék két újdonság is igen vonzó: egy tökéletes laptop táska ST 2600 modellszámmal illetve egy ugyancsak profi, fullextrás nyeregtáska az Onyx sorozatban, amelyhez ugyancsak jár neonzöld esőhuzat. Nehéz titkolnunk, hogy imádjuk az ABUS hozzáállását, precizitását és tökéletességre való törekvését a táskagyártás terén is – bármelyik új vagy már meglévő modellt szívesen szerelnénk szeretett bicajunkra.
További információ a forgalmazó honlapján
(x)

Divatos válltáska kerékpározáshoz...

Divatos válltáska kerékpározáshoz…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo