fbpx

ABUS 2018: újdonságok a biztonság, a védelem és a dizájn jegyében

Az idei Eurobike kiállításon a korábbi évekhez viszonyítva több innovatív újdonság került bemutatásra. És immár nemcsak a feltörekvő kis vállalkozások standjaira jellemző a friss szemléletmód, hanem olyan patinás cégeknél is szembetűnő a változás, mint a legendás zárairól méltán híres német ABUS.

A közel 100 éves gyártástapasztalattal büszkélkedő, világszerte ismert német márka 2018-ban a kerékpár biztonsága mellett a kerékpáros testi épséget óvó felszerelések terén is számos jelentős fejlesztéssel rukkolt elő, az innovációt stílusos friss dizájnnal fűszerezve. Az ABUS évről évre logikus lépésekben fejleszti kerékpáros kínálatát, legyen szó kerékpárzárról vagy bukósisakról. Trendteremtő megoldásai jelentős hatást gyakorolnak a piac eme szegmenseire!

Innováció felsőfokon…

A fenti állítást támasztja alá, hogy a német márka jelentkezett először a ma egyik legnépszerűbb zártípussal, a “colstokzárral”. Hasonlóképpen a Dortmund melletti cég “jegyzi” az első In-mold és az ABS-szerkezet ötvöző sisakszerkezetet, illetve a gravitációs elven működő kerék és nyeregrögzítőt. Az ABUS innovatív fejlesztései számos nemzetközi díjban részesültek, köztük a szakma referenciájának tekinthető Eurobike Award és Red Dot Disegn elismerést is kiérdemelték. A trendmeghatározó szerep 2018-ban is folytatódik: a “zárfronton” a riasztóval kiegészített Bordo 6000A, a sisakok terén pedig a Movistar-szponzoráció keretében kifejlesztett a Gamechanger alakíthatja át a piac jövőbeli kínálatát. Kezdjük beszámolónkat ez utóbbival!

A kiállításon az ABUS stand körül nagy volt a sürgés-forgás, sokan voltak kíváncsiak a WorldTour-ban sikert sikerre halmozó Movistar csapat számára kifejlesztett Gamechanger sisak bemutatójára. Valverde, Quintana és a többi megasztár már hónapok óta megelégedéssel használja az új modellt, amely újragondolja a levegő és a fej “találkozását”. A német mérnökök 23%-al mérsékelték a sisak frontális felületét a versenyzők által korábban preferált Tec-Tical Pro modellhez képest, a menetszél tehát kevesebbet “lát” a sisakból, könnyebben átsiklik felette. Ráadásul a jelentős aerodinamikai előny a fejpozíciótól többé-kevésbé független, így a Gamechanger mezőnyversenyek során, illetve szeles időjárásban is legjavát nyújtja.

Újraírja a trendeket!

A Gamechanger új fejlesztésű szellőzőrendszert is alkalmaz. A technológia elnevezése Forced Air Cooling, ahol a beömlőnyílások a csökkentett frontális felület érdekében speciális kialakítást kaptak. A légáramlás szempontjából meghatározó hátsó nyílások viszont óriásiak, a német márka terminológiájában ezek az AirPort-ok. Az újszerű kialakítás a Venturi-hatásnak nevezett fizikai jelenséget aknázza ki.

A kiváló aerodinamikai mutatók mellett egyéb előnyöket is rejt a Gamechanger: az AirPort lehetővé teszi a szemüveg praktikus elhelyezését, továbbá a felül majdnem teljesen burkolt sisak jobban véd a csapadéktól. A FlowStraps pánt rögzített osztót kapott, a sisak szerkezetébe integrált, tovább csökkentve a sisak légellenállását. A pántrendszer erős szélben sem vibrál, kellemes tapintású, kényelmes viseletet. A sisak tömege ugyancsak figyelmet érdemel, 270 grammjával kategóriájában az egyik legkönnyebb.

A Gamechanger kifejlesztésénél az ABUS az utolsó wattokra is “ráment”, a lehető legnagyobb előnyt biztosítva a Movistar kerekeseinek a Tour de France-on és egyéb Pro-Tour versenyeken dúló ádáz küzdelemben. Az aerodinamikára érdemes odafigyelni, hisz a kerékpáros energiafelhasználásának 85%-át a menetszél leküzdésére irányul. A piacon természetesen kapható aerodinamikai szempontból tervezett kerékpárváz, és kerék, viszont a sisak esetében lényegesen kisebb anyagi ráfordítással hasonló mértékű energia-megtakarítás érhető el.

Ahogy az a kiállításon látható volt, a WorldTour legsikeresebb csapatával való kollaboráció meghozta gyümölcsét: az ABUS Gamechanger újradefiniálja az „aerodinamikus fejvédő” fogalmat, a szellőzés és a biztonság kompromittálása nélkül járul hozzá a kerékpáros légellenállásának jelentős mérsékléséhez. Köztudottan nem könnyű WT-csapatot sisakkal és egyéb kiegészítőkkel szponzorálni, lévén a kerékpárgyártók ragaszkodnak a saját márkájú termékek szerepeltetéséhez. Az, hogy a Movistar ennek ellenére az ABUS márkával kötött szerződést, sokat elárul a német tervezők szakértelméről, maximalizmusáról. A spanyol csapat sztárversenyzői megelégedéssel viselik mind a Gamechanger, mind az ugyancsak 2018 újdonságának számító Aventor sisakot.

Szerintünk hasonló mérföldkő a Eurobike-on bemutatkozó Bordo riasztós zár. Az ABUS Bordo 2006-ban debütált, ez volt a világ első “colstokzára”. Az innovatív koncepció ötvözi a spirálzárak praktikumát az U-lakatok biztonságával, számos szakmai díjban részesült, sikere bő 10 év távlatában töretlen. A német márka az évek során számos felhasználáshoz és kerékpározási szokáshoz fejlesztett hosszabb vagy rövidebb, kulcsos vagy számzáras, zsebméretű vagy éppen “kétbicajos” Bordo-variánst. 2018-ban az ABUS riasztóval látja el az egyik legnépszerűbb Bordo-változatot, a 6000-as szériát. A Bordo Alarm 6000A a megszokott magas védelmet és praktikus használatot nyújtja: 5 mm vastag edzett acél lamellái kétrétegű, lágy gumiréteg-borítást kapnak, így rendkívül erős, és egyben a kerékpár vázát is óvja.

Mérföldkő a kerékpárbiztonság terén…

A zár fő újdonsága az “alarm” funkcióra utaló „A” végződés! A német fejlesztők a zárba 3D technológiát alkalmazó mozgásérzékelőt integráltak, amely szükség esetén egy 100 dB erősségű riasztót hoz működésbe. A rendszer intelligens, azaz képes megkülönböztetni a leparkolt bicaj véletlenszerű megmozdítását a valódi lopáskísérlettől. Amikor mondjuk a mellette parkoló kerékpár-tulajdonos idézi elő a mozgást, a zár csendben marad. Ha a zárat manipulálni próbálják, más pozícióba kerül, megsérül, akkor a riasztó azonnal jelez. A standon látott bemutató alapján garantáltan nem marad észrevétlen!

Az új Bordo Alarm 6000A a szigorú ABUS biztonsági skálán 10-es besorolást kapott, 90 cm hosszú, tömege 1450 gramm, fekete és fehér színben lesz elérhető. Szerintünk mindenképpen előremutató fejlesztés, hisz a kerékpárzár ellenállósága csak egy bizonyos határig növelhető, egy akkus „flex” vagy hidraulikus feszítő bármilyen erős zárral megbirkózik – már ha a tolvajnak van elég ideje és türelme. Viszont ha a zár ordít, mint a fába szorult féreg, a hasonló jelzővel illethető enyveskezű nem folytatja a „munkát”, hanem továbbáll.

Azért az „izmos” kerékpárzárakat se temessük! Az ABUS ezen a vonalon is kínál új modellt a Granit X-Plus 6500/110 “óriáscolstok” személyében. A sikeres 6500 modell immár 110-re nyújt, akár két bicaj is összezárható általa: ráadásul mindkettőt a lehető legnagyobb biztonságban tudhatjuk. Alkalmas nagyobb méretű Pedelec vagy teherszállító kerékpár lezárására is, összehajtva pedig alig foglal több helyet a kerékpárvázon, mint a rövidebb, vékonyabb Bordo modellek. Szilikonborítással, világítós kulccsal, Code Card-dal és a többi fejlett ABUS megoldással felvértezve a Bordo-paletta “csúcsragadozója”.

[divider scroll_text=””]
Az új Bordo Lite Mini nevéből is kiderül, hogy a legkisebb colstok-variánssal van dolgunk, mindössze 435 grammot nyom, és akár mezzsebben is hordozható. A miniatürizálás ellenére a lamellák 5 mm vastag hőkezelt acélötvözetet alkalmaznak, tehát a biztonság terén jelentős kompromisszumot nem kell kötni. A Bordo Lite Mini az országúti bicajosok nagy kedvence, lévén súlya körülbelül 3dl víznek felel meg a kulaccsal együtt, segítségével a kávézónál leparkolva a paripának nem kél lába!

300 gramm!

Az ABUS a megannyi bombabiztos kerékpárzár-fejlesztés után tavaly egy másik frontot nyitott a védelem terén. Bár a fejlett lakatok a biciklit megvédik a lopástól, a kerék és a nyereg gyakorlatilag védtelen a tolvajoktól. Ezt a hiányosságot orvosolja a NutFix, amely a márka záraihoz hasonlóan pillanatok alatt nagy népszerűségre tett szert! Az elgondolás lényege a következő: a kerékpár lelakatolt állapotában a talajra merőleges, tehát a keréktengelyeket és a nyeregcső-bilincset rögzítő szár vízszintesen helyezkedik el. Függőleges állásban a NutFix alumínium kupakja zár, így lehetetlen a keréktengelyt oldó anyacsavarhoz hozzáférni. Ahhoz, hogy a kupak nyitott állásba kerüljön, a bringát el kell fektetni, ami szinte lehetetlen, ha a kerékpárt megfelelően lakatoljuk le! A NutFix idén már gyakorlatilag minden tengely- és nyeregmegoldásra alkalmazható, több stílusos színben kapható.

Az ABUS termékpalettáján néhány évvel ezelőtt megjelentek a kerékpáros személyes biztonságát elősegítő fejvédők. A legendás fejlesztési szemlélet, innovatív gondolkodás és precizitás itt is fényesen megmutatkozik, ráadásul mindezt karakteres stílussal és hiánypótló megoldásokkal párosul. A már bemutatott új Gamechanger sisakmodell mellett számos egyéb fejlett technológiát felvonultató ABUS “bukó” szolgálja a kerékpározás megannyi válfaját.

Szellőzés felsőfokon

Az új Aventor például a maximális szellőzést célozza meg. Az EPS alapra épült ActiCage szerkezet hatalmas beömlő és hátsó nyílások alkalmazását teszi lehetővé, a sisak felület 40%-a nyitott! Az Aventor a profi versenyzők kedvenc viselete a forró nyári napokon, illetve a meredek kaptatókkal tarkított versenyeken. Nemcsak országúti használatra készül, amit fényesen bizonyít Jolanda Neff (Kross Racing Team) nemrég Aventor sisakkal aratott vb-győzelme. Mivel alig van benne “anyag”, tömege igen csekély, de ez természetesen nem megy sem a biztonság, sem a kényelmes illeszkedés rovására.

Az ABUS Montrailer Ace 2018-ban MIPS technológiát kínál, elsődlegesen a nehéz terepviszonyok közt tekerő MTB trail és enduro ridereket célozza meg. A Moventor modell ugyancsak montisoknak ajánlot, kedvezőbb árfekvésben, alacsony tömeggel és kiváló szellőzéssel felvértezve.

A tavaly bemutatott ABUS Yadd-I városi fejvédő sikeréhez kétség sem férhet. Új elgondolások alapján, relatíve kevés szellőzővel rendelkezik, a Forced Air Cooling Technology légcsatornáknak köszönhetően viszont megfelelő ventillációt biztosít. Az elasztikus Soft Tune System tarkópánt ugyancsak innovatív megoldás: kiváltja a különböző racsnis megoldásokat, tökéletes illeszkedést tesz lehetővé, emellett segítségével a sisak villámgyorsan fel-, illetve levehető. Az Yadd-I jövőre #CREDITION változattal bővül, amely frissebb formát és színválasztékot biztosít a stílusos városi fejvédőt kereső bicajosok számára.

Az ABUS egyik legsikeresebb sisakja a Hyban, amely 2018-ban CORE elnevezésű változattal bővül. Az új bíbor és zöld Hyban-változat szerintünk telitalálat, ráadásul árnyalatban megegyezik a BORDO 5700 zármodell adott színvariánsaival. Imádjuk, amikor a kerékpáros kiegészítő és a ruházat ilyen jól összhangba hozható!

A városi bicajozásnál maradva az ABUS Pedelec+ modell elsődlegesen a sebességkorlátozást nélkülöző S-Pedelec használói számára nyújt fokozott biztonságot nyújtó sisakmegoldást, ráadásul fifikás integrált esővédőt is kínál. Ez is jó példa arra, hogy az innovatív gondolkodás nem kizárólag a kis cégek privilégiuma!

További információ a forgalmazó és a gyártó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.