fbpx

A profi kerékpársport legnagyobb igazolásai 2016-ra

Nagyjából lezárulni látszik a 2015/2016-os átigazolási időszak a profi kerékpársportban, Mark Cavendish, Marcel Kittel, Michal Kwiatkowski, Richie Porte, Mikel Landa, Dani Moreno, Dan Martin is csapatot vált többek között…

transfers

Kezdjük a sprinterekkel, hiszen a 2015-ben legeredményesebb Andre Greipel mellett vitathatatlan, hogy csúcsformában a brit Mark Cavendish, vagy a német Marcel Kittel a leggyorsabb a világon. Mindketten váltanak jövőre. A Manxi Rakéta az Etixx-Quick Step csapatából a WorldTour státuszra aspiráló dél-afrikai Team Dimension Data (idén MTN-Qhubeka) gárdájához igazolt. De nemcsak Cav-et sikerült megszerezni, hanem egy „szuperszerelvény” látszik összeállni!

Cavendish sikereinek csúcsán közreműködő utolsó felvezető embere, Mark Renshaw is vele tart, továbbá leigazolták a vonathoz a „rutint”, alias Bernard Eisel-t, Cameron Meyert és Kansztantin Szivcovot is. Maradt Edvald Boasson Hagen, Theo Bos, Stephen Cummings, Tyler Farrar és Kristian Sbaragli is, avagy ha sprint, mondjuk ki, a Dimension Data lesz a világ legerősebb csapata – ezek utún óriási meglepetés lenne, ha nem az első osztályban látnánk őket versenyezni.

Mark Cavendish

Mark Cavendish (Fotó:Stefano Sirotti)

A Team Giant-Alpecin nem gazdálkodik akkora költségvetésből, mint a Sky vagy a Tinkoff, így meg kellett válni egy sztártól, miután a 2015-ös produkciójuk alapján John Degenkolb és Tom Dumoulin is egy kategóriával feljebb lépett a hierarchiában. Marcel Kittel makacs vírusos megbetegedésekkel küszködött a szezonban, nem találta formáját, talán részben ezért is őt engedték el. Dumoulin mellé viszont érkezett egy erős ember, aki jó lehet a hegyekben, a honfitárs Laurens Ten Dam a holland Lottótól igazolt át, így Barguillal és Geschkével GT-ken is erős sort alkothatnak.

Marcel Kittel

Marcel Kittel (Fotó: Stefano Sirotti)

A távozó Kittel a Quick Step csapatában fogja helyettesíteni Cavendisht, sőt, alkatát és korábbi időfutam eredményeit ismerve nem lenne meglepő, ha a tavaszi klasszikusokon is számítanának rá hosszú távon a belgák. Egy ilyen téren fejlődő Kittel alapjaiban erősítené a Patrik Lefevere taktikai repertoárját, hiszen Boonen már nem veszi fel a versenyt gyorsaságban Degenkolbékkal fontos versenyen.

A körversenymenők közül ha ki kell emelni hasonlóan két nagy nevet, talán az ausztrál Richie Porte és a baszk Mikel Landa kívánkozik az élre, akik egymást váltják a Team Sky csapatában. A 26 éves Landa esetében arról van szó, lesz-e belőle az elkövetkezendő két-három évben igazi GT-kapitány… Nagyon érdekes kérdés, hogy az alapvetően más rendszerben dolgozó Astanából a Sky soraiba lépve hogyan reagál majd a szervezete a másfajta munkára. Az sem lenne meglepő, ha GT-győztest ünnepelnénk hamarosan a személyében – ha hinni lehet a híreknek, már a 2016-os Girón lehetőséget kap. Persze arra is van esély, hogy évekre beáll az aktuális Froome-segítők sorába.

Mikel Landa (Fotó: Stefano Sirotti)

Mikel Landa (Fotó: Stefano Sirotti)

Richie Porte többször bizonyította, hogy háromheteseken valami hiányzik belőle, pedig elképesztő teljesítményre képes – utóbbit is többször láthattuk. A BMC-be igazolás – Cadel Evans-t leszámítva – eddig kevés sztárnak hozott szerencsét, pedig nagyon erős háttérrel rendelkezik az amerikai-svájci gárda. Mindenesetre egy kapitányként garázdálkodó Porte mindenképpen izgalmasabbá teheti a nagyobb versenyeket.

A Movistar csapat igazolásaival is érdemes kiemelten foglalkozni, hiszen visszaszerezték a Katyusától a spanyol Dani Morenót, aki szupersegítőként több versenyen is erősebb volt idén, mint a kapitány, Joaquim Rodriguez. Akár Quintanát segíti majd, akár Valverdét, akár bizalmat kap első emberként, nagyon fontos része lehet a gépezetnek a hegyekben.

A spanyolok másik figyelemre méltó szerzeménye a kolumbiai Carlos Betancur, az elveszni látszó zseni, aki 5 kg súlyfelesleggel is képes nyerni WorldTour versenyen, de mentális problémák miatt mindeddig nem sikerült eddig igazán beilleszkednie a profi világba. Nos, ha valóban oda vezethetők vissza a problémák, hogy sokszor gyötri a honvágy, jobb helyre nem is kerülhetett volna, hiszen spanyolajkú csapatban versenyezhet majd, több honfitársával, a Quintana-testvérekkel. Mi más adhatna neki lökést, hogy „megtalálja végül a góllövő cipőjét”?

Rigoberto Uran (Fotó: Takács Tamás)

Rigoberto Uran (Fotó: Takács Tamás)

Egy másik „kallódó kolumbiai tehetség” erejéig térjünk vissza a Quick Step csapatához, ahonnan távozik Rigoberto Uran. Rigo mindig ott volt lőtávolban a legjobbak mögött az utóbbi két évben, de a nagy siker elmaradt, hirtelen a GP Quebec-en kívül nem is ugrik be más 2015-ből. A belgák valószínűleg többet vártak, nyugodt szívvel engedhették el, a Cannondale-Garmin sorában pedig Uran aktuális formáját tekintve is az erősebb hegyimenők közé tartozik majd.

Luca Paolini (Fotó: Takács Tamás)

Luca Paolini (Fotó: Takács Tamás)

A Quick Step elengedte 2014 világbajnokát, a lengyel Michal Kwiatkowskit is, aki a Skyba igazolt. A lengyel fiatal még, több irányban is kiteljesedhet, a Sky-ban még GT-menőt is faraghatnak belőle. Még mindig a belga csapatnál maradva, Kwiatkowski helyét betöltendő az ír Dan Martint sikerült leigazolni a Cannondale-Garminból, aki a francia Alaphilippe társaságában nyerő kettős lehet például az ardenneki és egyéb emelkedőkkel tűzdelt egynapos klasszikusokon, de többnapos WorldTour-versenyeken is.

Az erősebb csapatok közül a Katyusával illik még külön foglalkozni, komoly mozgások történtek. Ahogy fentebb olvasható, távozott Rodriguez legfontosabb segítője, Dani Moreno, érkezett viszont az idén betegség után ismét magára találó észt, Rein Taaramae az Astanából, valamint a korábban GT-dobogóesélyesek közé sorolt, de az utóbbi időben gyengébben muzsikáló belga Jurgen Van Den Broeck. A Tinkoffból érkező Morkov a norvég sztár Alexander Kristoff fontos segítője lehet majd. A távozók listája még kérdéses, a csapat egyik legfontosabb embere, Luca Paolininek doppingügye volt, de Giampaolo Caruso és Alexander Kolovnyev sem írt még alá.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo