fbpx

Hogyan használjuk ki tökéletesen otthonunk tárolóhelyeit?

Legyen szó agglegénylakásról vagy akár többfős családi házról, gyakorta komoly fejtörést okoz, hogy kellő mennyiségű tárolóhelyet biztosítsunk különféle tárgyainknak, holmijainknak. Kellő kreativitással azonban még a legszűkösebb lakásban is kialakíthatjuk a tökéletes rendszert, amelyben mindennek megvan a fix helye, és attól sem kell tartanunk, hogy ellepnének minket a kacatok. Cikkünkben ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos ötletet.


Válasszunk állítható polcrendszereket!

A garázsban, külön tárolóhelyiségben vagy akár a gardróbbal is remek megoldást jelentenek a hatékonyabb helykihasználáshoz a falra szerelhető, állítható polcrendszerek. Ezeknek az elrendezését, az egyes polcok közötti távolságokat mindig annak megfelelően állíthatjuk, hogy éppen mekkora méretű és formájú tárgyakat szeretnénk tárolni rajtuk. Így pedig nemcsak a pillanatnyi állapotnak megfelelően bizonyulnak elégségesnek a különféle tárgyaink elhelyezésére, rendszerezésére, hanem hosszabb távon is, ha esetleg lecserélődnének holmijaink.

Hogy a nyílászárók se legyenek útban: tolóajtók, bukóablakok

A tárolóhelyiségekben sokszor az is megnehezíti a helykihasználást, hogy az ajtók, ablakok kinyitásához, becsukásához szabadon kell hagyni a tér egy bizonyos részét. Ezt a problémát megoldhatjuk azzal, ha a hagyományos nyílászárók helyett például toló- vagy harmonikaajtót, esetleg bukó-nyíló fa ablakot teszünk be a helyiségbe. Mivel ezek többé-kevésbé síkban nyílnak, nem veszik el a tárolásra alkalmas teret a szobában. A fa ablakok esetében érdemes akár egy szélesebb párkányt is felszereltetni, ami nemcsak esztétikus, de apróbb tárgyak tárolására is alkalmas lehet, hiszen az ablakot bukó állapotban úgy is nyitva tarthatjuk, hogy ezeket nem kell levenni a párkányról.

Ha esetleg nincs elengedő helyünk arra, hogy tolóajtót szereljünk fel, akkor a tárolóhelyiséget akár egy esztétikus kivitelű, minőségi sötétítőfüggönnyel is leválaszthatjuk a lakás többi részétől.

Tárolás a konyhában: legyenek kéznél a fontosabb eszközök!

A konyhai tárolók elrendezésekor érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk arra, hogy mindig kéznél legyenek a legfontosabb eszközök, alapanyagok. Rendezzünk be egy kis területet a konyhában azoknak a tárgyaknak, amelyeket a mindennapi használat során gyakran előveszünk! Például egy közelben lévő polc vagy kosár segíthet megkönnyíteni a gyors hozzáférést a gyakran használt fűszerekhez vagy edényekhez.

Ha szűkös a hely a konyhában, akkor érdemes olyan bútorokat választani, amelyekben rejtett tárolók is vannak. A tűzhely két oldalához beépíthetünk például kihúzható fűszertárolókat, de a konyhai sziget alá is szereltethetünk rejtett polcokat.

Használjuk ki a konyhában falfelületeket is! A falra szerelhető tárolók, függőlegesen elrendezett fali polcok vagy akasztók lehetővé teszik a konyhai edények, serpenyők és konyhai eszközök elhelyezését, ezáltal nagy helyünk marad a munkapulton vagy a pult alatt.

Bicikliket a falra!

Ha nincs külön garázsunk vagy pincénk, és így a lakásban vagyunk kénytelenek tárolni a biciklinket, akkor igencsak nehéz dolgunk van, hogy olyan helyet találjunk neki, ahol soha sincs útban. Felszabadíthatjuk azonban a bicikli által foglalt padlófelületet, ha egy erre alkalmas falra biciklitartót szerelünk fel. Ezt többféleképpen is megvalósíthatjuk: ha vízszintesen tárolnánk a biciklit, felfúrhatunk egy falikart nagyjából derékmagasságban, ha viszont függőlegesen akasztanánk fel, akkor egy kisebb akasztót is rakhatunk a fal egy magasabb pontjára.

Természetesen a fali karok, akasztók nem csupán a kerékpárok esetében jelentenek hatékony tárolási megoldást: a szerszámoktól a sporteszközökön át a kerti kellékekig megannyi mindennek találhatunk így helyet.

Fürdőszobai tárolás: használjunk ki minden felületet!

Érdemes egy átlátható tárolási szisztémát kialakítani a fürdőszobában is. Használjunk falra szerelhető polcokat vagy állványokat az optimális helykihasználáshoz! Ezek ideálisak lehetnek törölközők, fürdőszobai kiegészítők vagy akár dekorációs tárgyak tárolásához. Emellett beszerezhetünk kosarakat vagy dobozokat is a kisebb tárgyak rendszerezéséhez.

Mivel a fürdőben jellemzően kevés a hely a hagyományos bútoroknak, érdemes kihasználnunk minden rendelkezésre álló felületet a tároláshoz, így például a falakat vagy a szekrények belső részeit is. Szereljünk fel fogasokat vagy akasztókat a fürdőköpenyek vagy törölközők felakasztásához! De az ajtóra szerelhető textilből készült tárolók vagy kisebb dobozok is ideálisak lehetnek törölközők, köntösök vagy akár a napi szinten használt kiegészítők számára.

A rendszerezésről se feledkezzünk meg!

Ahhoz, hogy hosszabb távon is kellő rendet tudjunk tartani otthonunkban, fontos az átgondolt rendszerezés. Apróbb tárgyainkat lehetőség szerint igyekezzünk kisebb dobozokba, kosarakba, ládákba rendezni, és így berakni őket a fiókos vagy polcos szekrényekbe! Ennek köszönhetően az egyforma tárgyak biztosan egy helyen lesznek, így mindig tudjuk, hogy mikor melyik polcra vagy fiókba kell nyúlnunk.

Még inkább segíthet az átlátható tárolási rendszer kialakításában, ha az egyes tárolókat fel is címkézzük, hiszen ezáltal könnyebben megtaláljuk, amire éppen szükségünk van. Ráadásul a címkézés segít megelőzni azoknak a tárgyaknak a felesleges keresgélését, amelyeket ritkábban használunk. Időről időre pedig érdemes átnézni a tárolóinkat, hogy kiszortírozzuk a felesleges vagy már nem használt dolgokat, valamint átrendezzük azokat, amelyeket gyakran használunk, hogy könnyebben hozzájuk férjünk.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo