fbpx

Cukorbetegség – napjaink népbetegsége

Sajnos ma már népbetegségnek számít a cukorbetegség. Hazánkban a lakosság majdnem 8 százalékát érinti ez az egészségügyi probléma. Számos esetben nem jelentkeznek jellegzetes figyelmeztető tünetek, melyek a betegség kialakulására irányítanák a figyelmet. Mit érdemes tudni a cukorbetegségről? Cikkünkből kiderül!

Három csoportra oszthatóak a cukorbetegek: rejtett, tünetmentes és kezelt csoportokra. A rejtett cukorbetegek nincsenek tisztában az állapotukkal. A tünetmentes cukorbetegek tisztában vannak az állapotukkal, de nem foglalkoznak vele, mivel nincsenek tüneteik. Ez veszélyes lehet, mivel előbb-utóbb visszafordíthatatlan egészségügyi problémák alakulnak ki az esetükben. A harmadik csoportba tartozó kezelt cukorbetegek az I-es és II-es típussal küzdenek. Esetükben az a legfontosabb, hogy a betegség által előidézett egészségkárosodás megelőzésre kerüljön.

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek kétfajta típusa ismert. Az egyik az I-es típusú cukorbetegség, mely az esetek többségében a gyermekeknél és a fiatalkorúaknál jelentkezik. A leggyakoribb tünetei közé tartozik a fogyás, a szomjúság és a gyakori vizeletürítés. Mi okozhatja az I-es típusú cukorbetegséget? Inzulinhiányos állapot alakul ki a szervezeten belül az inzulintermelő sejtek pusztulása miatt. Jellemzően vírusok idézik elő ezt az állapotot, de közrejátszik a genetikai hajlam is.

A másik típus a II-es típusú cukorbetegség, mely leggyakrabban felnőtteknél jelentkezik. Gyakori tünetei közé sorolható a végtag zsibbadása, a látás romlása, a bőr viszketése, valamint a lassan gyógyuló sebek. A II-es típusú cukorbetegség kialakulását a sejtek felületén lévő inzulinreceptorok számának csökkenése idézi elő.

Milyen tünetei lehetnek a cukorbetegségnek?

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az állandó szomjúságérzet, a fokozott éhségérzet, a nagymértékű fáradékonyság, a gyakori vizeletürítés, valamint a lassan és nehezen gyógyuló sebek.

Mindemellett előfordulhat az ideális táplálékbevitel mellett jelentkező súlyvesztés, a homályos látás, a gyakori bőrfertőzés, valamint a nemi szervek környékén jelentkező viszketés és gyulladás. A tünetek jelentkezése esetén minél hamarabb fel kell keresni a Belvárosi Orvosi Centrum diabetológus szakorvosát, aki a diagnózis pontos ismeretében elkezdi a szükséges kezelést.

Hogyan történik a cukorbetegség kezelése?

 Sajnos az orvostudomány mai állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható. Azonban élethosszig tartó kezelés mellett a vércukorszint megfelelő lehet. A kezelési mód a cukorbetegség típusától függ.

Szükség lehet gyógyszeres kezelésre, valamint inzulinterápiára. Utóbbi történhet bőr alá adott injekcióval, illetve adagolópumpával is. Mindemellett elengedhetetlen az életmódváltás, melynek része kell, hogy legyen a diéta, a megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás.

(Támogatott tartalom)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo