fbpx

Crivit PRO sebesség és pedálfordulat mérő szenzor teszt: Bluetooth “Low Budget”

A szerelő állvánnyal már felrobbantottuk az internetet nemzeti ünnepünk napján, most pedig jöjjön a következő slágergyanús cucc, a Bluetooth Smart jelátvitellel kommunikáló univerzális pedálfordulat és sebesség mérő szenzor.

lidl_crivit_pro_pedalfordulat_sebesseg_bluetooth_szenzor 1 (1)

Ha szétnézünk a hazai piacon, akkor láthatjuk, hogy a hasonló vezeték nélkül szenzorok, melyek a sebességünket és a pedálfordulatunkat mérik, nagyjából 12 000 forinttól fölfelé kaphatóak, a Crivit PRO pedig 7 995-ért kellette magát a Lidl időszakos akciójában. Kipróbáltuk hát, mit sikerült kihozniuk közel a feléből! A szenzor Bluetooth Smart jelátvitellel kommunikál. Az új adatátviteli szabvány alacsony áramfelvételű, így nagyon sokáig el tud ketyegni a gombelemről. Szerencsére a „Smart” rendszer visszafelé is kompatibilis, így a régi Bluetooth eszközök is tudják kezelni.

Gyerek játék? Simán!

Gyerekjáték? Simán!

A jeladó felszerelése nem ördöngősség, de azért oda kell figyelni, minimális rutin nem árt hozzá, ugyanis mind a pedál fordulatot mérő résznek, mind a kerék szenzornak közel kell kerülnie a mágneshez. A hajtókarra ráhúzható gumis mágnes nagyon ötletes megoldás, nem kell ragasztgatni semmit, és a pedál tegelyének furatába sem kell mágnest gyömöszölni. A küllőre szerelhető mágnes sajnos eléggé „old school” megoldású, de meg tudod húzni annyira, hogy fixen ott maradjon. Nekem volt a szerszámos ládában elfekvőben küllőre húzható „csőmágnes” (azt hiszem Sigma Sport), a tartós teszthez azt tettem fel.

Ebből áll a szett

Ebből áll a szett

A pedálfordulat szenzort először a gumis hevederrel rögzíted, majd mikor megvan a végső helyzete, akkor jöhet a mellékelt két kötegelővel a fixre rögzítés. A sebesség szenzor szöge állítható, de a csavar nem fogja túl erősen, én biztos ami biztos a mellé adott gumi pogácsával és egy kötegelővel fixáltam.

Ok, fent van a cucc, de mivel fogod kijelezni az adatokat? Több lehetőség is van. Egyes Bluetooth elven működő km órák fogadják a jelét, sőt a Suunto órák egy részével is kompatibilis. A másik lehetőség, hogy letöltöd hozzá a Crivit Pro Bike Assistant app-ot Android-ra, vagy iOS oprendszerre. Ez egy elég minimalista applikáció, a bringások körében népszerű Strava app-al sem kommunikál. Persze ettől még teljes értékűen használható, mutatja a:

-pillanatnyi sebességet

-pillanatnyi pedálfordulatot

-menetidőt

-megtett km-t

-átlag pedálfordulatot

-átlag sebességet

-maximális sebességet

-maximális pedálfordulatot

-minimális sebességet

-minimális pedálfordulatot

Ez az átlagos bringásnak több, mint elegendő, de nyilván vannak akik többet szeretnének. Több próbálkozás után a Topeak Panobike + appnál kötöttem ki. Miért? Mert a Strava csak a pedálfordulat jelét veszi, a sebességet a telefon GPS-egységével méri, ami pontatlanabb. Az Endomondo pedig szintén GPS-el mér, és a pedálfordulatot nem is tudja megjeleníteni. Ellenben a Panobike nem csak fogadja a szenzor jelét, de a szintén BT Smart pulzusmérő övemmel is kompatibilis. A gyári Crivit app legnagyobb hátránya, hogy GPS track-et nem készít, a Panobike ezt is tudja, és utána szinkronizál a Strava-val is. Nem mellékesen alig fogyaszt működés közben. Szóval ha ki akarod maxolni a Crivit PRO szenzor tudását, akkor használd ezt 🙂

Simán bírta

Simán bírta

A teszt alatt semmilyen probléma nem merült fel, sosem vesztette el a kapcsolatot a telefonnal, és más meghibásodás sem lépett fel. A bringát lemosva nem ázott be, és nagyjából ennyit várunk el egy ilyen eszköztől. Persze nincsen bonyult kóddal az órához vagy computerhez kódolva, de valljuk be őszintén, nincs is szükségünk erre. Ha többen bringáztok együtt ilyen szenzort használva, akkor sem akad majd össze, hiszen fel kell ismertetni minden applikációban a szenzort, tehát nincsen gond. Ennyiért maximálisan megéri az árát! Természetesen a használatát tovább folytatjuk, és beszámolunk majd nyár végén, hogy történt-e valami érdemleges vele.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo