fbpx

Visszavonták az eltiltást! – A biológiai útlevél nem bizonyíték

A bíróság semmissé nyilvánította Ibai Salas büntetését, melyet azzal indokolt, hogy a biológiai útlevél nem bizonyítja, hogy a versenyző valamilyen tiltott szert szedett.

Forrás: Ibai Salas (facebook)

Ibai Salas-t tavaly októberben 3 év 9 hónapra tiltotta el a spanyol doppingellenes ügynökség az alapján, hogy a versenyző biológia útleveléhez képest eltérések voltak a tőle vett mintában. Ez az ítélet egyértelműen a 27 éves versenyző pályafutásának végét jelentette volna, de Salas nem adta fel, hogy bizonyítsa ártatlanságát és bírósághoz fordult. A bíróság most februárban viszont kimondta, hogy a biológia útlevél nem elegendő bizonyíték arra, hogy a versenyző tiltott szereket használt, így semmissé nyilvánította az eltiltást. A helyzet pikantériája még, hogy Salas annak a pro-kontinentális BH Burgos-nak volt a tagja, amit csapatszinten is eltiltott az UCI 21 napra Salas és David Belda doppingügye miatt (azóta ez az eltiltás már lejárt).

A tavalyi Froome-ügy után érdekes kérdés, hogy úgy látszik, nem működik megfelelően a rendszer, vagy az a helyzet, hogy vannak jogi kiskapuk, amikkel meg lehet úszni az eltiltást, vagy eddig olyan versenyzőket is eltiltottak, akiket valójában nem lehetett volna…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo