fbpx

Santini Jupiter Windstopper „extrém” téli nadrág teszt

A Santini rendelkezésemre bocsájtotta a márka teljeskörű védelmet biztosító Polar téli dzsekimodelljét, és ezt kiegészítve a most bemutatott Jupiter Windstopper extrém téli nadrágot. Mindkettő a leghidegebb téli időjárásra készül, a gyártó szerint akár mínusz 8 fokban is melegen tartja a kerékpárost. Az általam korábban tesztelt „átmeneti” Lava nadrággal kiegészítve a kerékpáros kora ősztől késő tavaszig sportos, teljesítmény-orientált Santini felszerelésben róhatja az utakat, ösvényeket.

santini jupiter bib tights review

A Santini termékek az 1970-es években kezdtek elterjedni a profi mezőnyben, köszönhetően az olasz gyártó által kifejlesztett számos innovatív ruhaipari megoldásnak. Ilyen volt például a Lycra alapanyag, az antibakteriális szövet, majd aerodinamikai szempontok szerint tervezett egyberuha. Az időjárás viszontagságaival dacoló szél- és csapadékálló szövet alkalmazása ugyancsak a Santini névhez fűződik. Számtalan versenysiker fémjelzi a Santini márkát, számos világbajnoki és Tour de France győzelem, illetve olimpia érem fűződnek a márkanévhez. Emellett a Santini 1993 óta szponzorálja a győztesnek járó pink Giro d’Italia, majd a piros Vuelta a Espagna mezt, továbbá az UCI hivatalos ruházati támogatója is, így a világbajnoki szivárványszínű mezt is az olasz gyártó adja. Manapság többek közt a Trek-Segafredo a Nippo-Vini Fantini és a Boels-Dolmans World Tour csapat hajt Santini felszerelésben.

A Jupiter egyértelműen a márka legmelegebb nadrágmodellje, teljes védelmet biztosít az elemek ellen, emellett a tervezők a nedvesség hatékony elvezetésére is nagy figyelmet fordítottak. A Santini számos fejlett technológiával vértezte fel, és kemény mínuszokra ajánlja. Ilyen a Blizzard elnevezésű hővisszatartó „Thermofleece” belső felület, amely viszonylag vékony, rugalmas, ennek ellenére fenomenális hőszigetelést biztosít. Emellett az extra védelmet nyújtó téli nadrágok közt az egyik leginkább testhez álló a piacon, szabása feszes, aerodinamikus, így akár extrém hideg körülmények közt megrendezett versenyekre is alkalmas lehet. (A mi versenyeink szerintem azért nem ilyenek.)

santini jupiter bib tights review

A kiváló hőszigetelés kiegészítve hatékony csapadék és szél elleni védelemmel nem megy a nedvességelvezetés rovására. Tapasztalatom szerint ez a nadrág a szó szoros értelmében “lélegzik”. Az így biztosított hőháztartás a megadott hőmérsékletintervallumban (mínusz 8-tól +5 fok) elképesztően jó. Ha még nem volt ilyen magas színvonalú technikai téli ruházat rajtad, érdemes lesz kipróbálni. Teljesen más élmény a mínuszokban a Jupiterben róni a kilométereket! A legjobb, hogy ezekhez a tulajdonsághoz nem szükséges „sínadrágnyi” anyagvastagság: a Jupiter vékony, így a mozgást egyáltalán nem korlátozza. A Windstopper membránnal a Blizzard „bélés” is majdnem olyan rugalmas, mint egy hagyományos Lycra termonadrág.

A Jupiter szabása téli nadrághoz képest – köszönhetően az előbb említett rugalmasságnak – meglepően feszes, aerodinamikus. Habár a gyártó versenyzésre is ajánlja, tapasztalatom szerint elképesztően hidegnek kell lenni, hogy versenytempóban szükség legyen rá. Igen, a Jupiter Windstopper hőszigetelése ilyen esetben túl hatékony! Nálam a hosszú téli edzésekre vált be leginkább, amikor a vékony alapanyagú Santini Lava hosszú nadrág már kevésnek bizonyult. Ha induláskor a mínusz zónában „parkol” a hőmérő higanyszála, nálam rendszerint a Jupiter kerül elő a szekrényből. Arra is érdemes figyelni, hogy úgy 5 fok felett már túlmelegedéssel számolhatunk, így reggeli hosszú edzésekhez esetleg a Lava lesz a jobb választás.

santini jupiter bib tights review

Az alapozó edzéseket, kilométergyűjtést ugyancsak elősegíti a NEXT Gel Core zselés réteggel kiegészített speciális NAT betét. Hamarabb vált jégcsappá a lábfejem, kezem, minthogy az ülep környékén bármi kényelmetlenséget éreztem volna. 3-4 óra ennek a betétnek meg sem kottyan. A zselé segít eloszlatni a nyomáspontokat, és akár még a hővisszatartásban is szerepet játszhat. Ez a betét jól ki lett találva, dicséretet érdemel, hogy a Santini extrém hideg időjárásra egy spéci típust fejlesztett!

Az ergonómiát és a mozgásszabadságot a rugalmas térdkialakítás teszi teljessé. Hasonlóképpen a bokarész is profi megoldás, az ott található záródást garantáltan nem engedi be a hideg levegőt. Ugyancsak figyelmesség a tervezők részéről a megannyi fényvisszaverő nyomat, ami jól jön a sötétségben végződő edzőkörökhöz, így a kerékpáros oldalról és hátulról is több száz méterről kivehető.

santini jupiter bib tights review

A fő kérdés a Santini Jupiter megvásárlásával kapcsolatban, hogy hány olyan nap van, amikor valóban szükség van rá. Mondjuk, amikor fagypont alatti hőmérsékletben indulunk, és várhatóan az időjárás nem lesz melegebb. Szeles napos napokon pedig még fagypont feletti hőmérséklet esetén is fázhat a kerékpáros egy Windstopper membránt nélkülöző nadrágban. Harmadrészt, esőben a legtöbb bicajos nadrág veszít hővisszatartó képességéből, tehát valami vízállóbb, vastagabb viseletre lesz szükség. A Jupiter mindhárom említett esetre hatékony választ ad, nem csorbítva a megszokott, versenycentrikus sportos fazont. Ha az olvasó szerint legalább egy tucat ilyen alkalom adódik egy télen, akkor már megéri beszerezni ezt a speciális nadrágot az olasz gyártótól. 12 alkalommal megfagyni az úton – vagy e miatt kihagyni az edzést – szerintem nem jó üzlet, még akkor sem, ha a Jupiter kissé nagyobb befektetést igényel.

santini jupiter bib tights review

Ahol én lakom, a hideg időjárás tovább tart, mint Magyarországon, így mind a Santini Polar dzsekit, mint a Jupiter nadrágot végleg csak tavasz közepén csomagolhattam el. Nálam a kiadás kamatostul megtérült. Számomra rendkívül fontos, hogy el tudjam végezni a szükséges téli edzésmunkát, és sikerrel vehessem az akadályokat következő versenyszezonban. És ha már kint tekerek a mínuszokban, szeretem, ha a felszerelésem nemcsak kiváló védelmet nyújt az időjárással szemben, hanem kényelmes, praktikus, testhez álló és sportos – amilyennek egy prémium bicajos viseletnek lennie kell. A Jupiter Windstopper-t pontosan ezen igényekre fejlesztette ki az olasz ruházati legenda. Minden benne töltött perc öröm, a fázósaknak pedig kész megváltás!

A Jupiter téli nadrág már kifutó modell, de utódját, a Giove a téli nadrágot és további kiváló minőségű Santini ruhákat ezeken a helyeken találsz:
KATTINTS IDE
KATTINTS IDE
KATTINTS IDE

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo