fbpx

Lucinda Brand az elit női világbajnok – Holland dominancia a Cyclo-cross VB 1. napján

A Cyclo-cross Világbajnokság első napján a megszerezhető hat éremből a hollandok ötöt gyűjtöttek be, az elit nőknél csak narancs mezes állt a dobogón, míg az U23-as férfiaknál az első két helyet hollandok vitték el.

A január 30-31-én zajló Cylo-cross VB első napján az U23-as férfiak és az elit nők versenyét rendezték. Mindkét kategóriában szoros verseny volt várható, részben annak köszönhetően, hogy az extrémen sok homokon kívül, ami futóversennyé változtatja a vb-t, nem tartalmaz semmi komolyabb nehézséget a pálya.

Az U23-as férfiaknál egészen az utolsó körig nyitott volt a verseny, hiába próbált erőfölényt kiharcolni a holland Pim Ronhaar, mindig sikerült rá felzárkózni többeknek. Sokáig még a belga Timo Kielich tűnt esélyesnek, de az utolsó körre kicsit lemaradt az élről. A hollandoktól még Ryan Kamp küzdött az aranyért, de nem volt könnyű talpon maradni ezen a pályán és ő is egy ilyen akció után vesztette el a győzelmi esélyeit. Végül az egész versenyen magabiztos teljesítményt nyújtó Pim Ronhaar nyert, míg a második helyet Ryan Kamp szerezte meg Timo Kielich előtt.

U23-as férfi eredmények:

1 Pim Ronhaar (Netherlands) 0:49:47
2 Ryan Kamp (Netherlands) 0:00:08
3 Timo Kielich (Belgium) 0:00:14
4 Emiel Verstrynge (Belgium) 0:00:19
5 Toon Vandebosch (Belgium) 0:00:31
6 Mees Hendrikx (Netherlands) 0:00:33
7 Anton Ferdinande (Belgium) 0:00:55
8 Niels Vandeputte (Belgium) 0:01:01
9 Ben Turner (Great Britain) 0:01:20
10 Tim Van Dijke (Netherlands) 0:01:21

 

Az elit nők futama a végletekig kiélezett versenyt hozott. Az izgalmak ott kezdődtek, hogy már a verseny legelején élre álló, világbajnoki címvédő Ceylin del Carmen Alvarado elcsúszott egy kanyarban és elesett vele az ex-világbajnok Sanne Cant is. Szerencsére mindketten gyorsan felpattantak és minimális időveszteséggel megúszták az esetet. Ezután Denise Betsema állt az élre és tudott kisebb előnyt kiharcolni a többiekkel szemben. Gyorsan kialakult az üldöző duó, amit Annemarie Worst és Lucinda Brand alkotott. Már a második körben látni lehetett, hogyha nem történik semmi váratlan akkor ebből a holland hármasból fog eldőlni, hogy ki lesz a világbajnok. A címvédő Ceylin del Carmen Alvaradonak látványosan nem ízlett a homok, nem az ő stílusa ez a pálya, ahol sokat kell futni. A harmadik körre Brand és Worst felértek Betsemára és innentől többnyire együtt haladt a három holland és csak azért többnyire, mert a homokban többször megakadtak és így volt, hogy valaki egy kisebb előnyre tett szert.
Az utolsó, azaz az ötödik körre Worst-Brand csata bontakozott ki a homokban, Betsema szemmel láthatóan megrogyott és Worst is kellemetlennek érezte Brand futótempóját. Végül nem ez döntött a győzelemről, hanem az, hogy Worst megelőzte Brandot, aki kb két kanyarral később visszavette az első helyét és mikor ez történt akkor a két versenyző összeért és Worst a földre került, mellyel gyakorlatilag elúszott az első helye. Hiába próbálkozott még, már nem tudta utolérni Lucinda Brandot, aki ezzel világbajnok lett. Worst megszerezte a második helyet, míg Betsemának sikerült a harmadik helyen befutni. A legjobb nem holland versenyző Clara Honsinger, az amerikai bajnok lett, aki a negyedik helyen ért célba.

Elit női eredmények:

1 Lucinda Brand (Netherlands) 0:46:53
2 Annemarie Worst (Netherlands) 0:00:08
3 Denise Betsema (Netherlands) 0:00:19
4 Clara Honsinger (United States Of America) 0:00:52
5 Yara Kastelijn (Netherlands) 0:01:04
6 Ceylin Del Carmen Alvarado (Netherlands) 0:01:12
7 Evie Richards (Great Britain) 0:01:13
8 Sanne Cant (Belgium) 0:01:43
9 Elisabeth Brandau (Germany) 0:02:07
10 Christine Majerus (Luxembourg) 0:02:08

 

Vasárnap az U23-as nők és az elit férfiak futamával folytatódik a vb. Az előbbiben indul Vas Blanka is, 13.30-től lehet szurkolni a magyar lánynak, a verseny a GCN fizetős csatornáján követhető élőben.

Képeket az első napról itt találhattok: https://www.milanphoto.hu/2021/01/30/2021-uci-cyclo-cross-world-championships-oostende-day-1/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo