fbpx

Vas Blanka világbajnok lesz vasárnap? – Hétvégén Cyclo-cross VB!

Január 30-31-én rendezik a cyclo-cross szezon legfontosabb versenyét, a világbajnokságot, és az idei évben végre olyan magyar versenyzőnek is szurkolhatunk Vas Blanka személyében, aki eséllyel pályázik világbajnoki címre. A verseny nem lesz egyszerű, de Blanka idén már többször bizonyította, hogy ő a legjobb U23-as versenyző a női mezőnyben.

Vas Blanka

Ezen a hétvégén Ostend ad otthont a Cyclo-cross világbajnokságnak, ahol a világ legjobb U23-as és elit versenyzői csapathatnak össze a szivárvány színű mezért. Az U19-es futam idén elmarad, a koronavírus miatt nem rendezik meg az ifik versenyét, viszont mindenképpen pozitív, hogy a korlátozások alatt legalább a felnőtt kategóriáknak lehetőségük van versenyezni.

A pálya nagyon “érdekes” lesz, gyakorlatilag a szintet csak a mesterséges akadályok jelentik és a legnagyobb kihívás a homok lesz, de abból extrémen sok, mindezt úgy, hogy a szervezők nem építettek homokágyat, hanem mivel a pálya jelentős része a tengerparton halad így ez természetes akadálynak számít. A tengerpart miatt erős szél is várható, így a sík részeken fontos szerepet tölthet be a szélárnyék. Tömören összefoglalva, a sok homok miatt igazi erőpálya lesz, ahol fontos az erőbeosztás, és a szél miatt egyedül szökni is kockázatos lehet egy bollyal szemben.

Szombaton 13.30-kor az U23-as férfiak futamával kezdődik a VB, majd őket 15.10-től az elit nők követik. Mindenképpen érdekes lesz, hogy lesz-e egyáltalán olyan versenyző, aki a holland női válogatottat meg tudja szorítani, akik biztosan össze fognak dolgozni.

Vasárnap 13.30-kor következik az a futam, amit minden magyar kerékpárszurkoló vár, az U23-as nők versenye, ahol Vas Blanka áll rajthoz. Blanka a szakértők szerint a verseny egyik favoritja, amiért idén nagyon sokat tett, megnyerte az U23-as világkupa összetettet, többször volt a legjobb U23-as a világkupafutamokon, szóval az eredmények alapján mindenképpen ő a verseny egyik nagy esélyese. Bár ellene szólhatna, hogy egy héttel ezelőtt az utolsó világkupafutamon nem teljesített olyan jól, mint előtte, de itt hozzá kell tenni, hogy edzőtáborból érkezett és valószínűleg a VB-re lett időzítve a formája. A pálya sem feltétlenül kedvez neki, egy sáros, technikás nyomvonal sokkal jobban felé billentené a mérleg serpenyőjét, és ehhez még hozzájön, hogy várhatóan a holland csapattal is meg kell mérkőznie, ezért mindenképpen taktikusan kell versenyeznie. Egy dolgot viszont ne feledjünk, Blanka nagyon sokszor teljesített idén várakozáson felül és simán megmutathatja most is, hogy egy ilyen pályán is maga mögé tudja utasítani a világot. A verseny a GCN fizetős csatornáján követhető élőben.

15.10-kor az elit férfiak futamával zárul a VB, itt várhatóan mindösszesen egy kérdés lesz: Mathieu van der Poel vagy Wout van Aert?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo