fbpx

Filippo Ganna menti meg a Team Ineos becsületét a Giro d’Italián

A Giro d’Italia 5. szakaszán Filippo Ganna mutatta meg, hogy nem csak időfutamon tud nyerni, hanem egy hegyi szakaszon is képes elsőként áthaladni a célvonalon.

Foto Massimo Paolone/LaPresse

Újabb hegyi szakasz következett a Giro d’Italia 5. napján, ezúttal 225 km volt a táv két darab harmadik és egy első kategóriás emelkedővel fűszerezve, ráadásul az utóbbi 12 km-rel a cél előtt volt, így gyakorlatilag egyfajta hegyi befutónak is lehetett nevezni.

A nap szökése nehezen alakult ki, senkit nem akart elengedni a főmezőny, végül két részletben tudtak elmenni és egy nyolc fős boly állt össze elöl, amit Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Carl Frederik Hagen (Lotto Soudal), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Hector Carretero (Movistar), Jhonathan Restrepo (Androni-Giocattoli-Sidermec) és Edoardo Zardini (Vini Zabù-Brado-KTM) alkotott. A szökés legnagyobb előnye 5 perc volt, a Deceuninck-QuickStep nem engedte őket messzebb, nehogy veszélybe kerüljön Almeida rózsaszín trikója.

A mezőnyből Thomas De Gendt és Einer Rubio ugrott fel a közben már az emelkedőkön megfogyatkozott – Ganna, Carretero és Zardini alkotta- szökésre. Az utolsó emelkedőn Carretero próbálta leszakítani a többieket, de tartósan nem volt sikeres az akció, majd Rubio indított támadást, melynek következtében Carretero és Zardini végleg leszakadtak. Meglepetésre Ganna tudott ellépni a többiektől a hegytető előtt, időfutammódba kapcsolt az időfutam világbajnoki mez tulajdonosa és onnantól már senki nem állíthatta meg a célig. A lejtőn nem kellett kockáztatnia sem, akkor előnye volt a fiatal olasznak és az első szakasz után az ötödiket és megnyerte a 2020-as Giro d’Italián. A szökésből a többieket mind megfogták és a megfogyatkozott mezőny a 2. helyért sprintelhetett, amit Patrick Konrad nyert meg a rószaszín trikós Almeida előtt. Ezzel Almeida előnye stabilizálódott az összetettben, mert a szakasz előtt második helyen álló Caicedo nem bírta az emelkedőt és jelentős hátrányt szedett össze.

Valter Attila 1 perc 37 másodperc hátránnyal ért célba a 33. helyen, mellyel az összetettben is a 33. helyre lépett elő.

A Giro d’Italia 5. szakaszának eredménye:

1 Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers 5:59:17
2 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:00:34
3 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep
4 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb
5 Lucas Hamilton (Aus) Mitchelton-Scott
6 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb
7 Harm Vanhoucke (Bel) Lotto Soudal
8 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren
9 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team

Az összetett állása az 5. szakasz után:

1 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 17:06:23
2 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:00:43
3 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:00:48
4 Harm Vanhoucke (Bel) Lotto Soudal 0:00:59
5 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 0:01:01
6 Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling 0:01:05
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:19
8 Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma 0:01:21
9 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:01:26
10 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:32

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo