fbpx

ABUS GameChanger 2.0 fejvédő teszt – A sebesség mindennek felett?

Júniusban írtunk arról, hogy az ABUS legendás aero sisakjának megjelent a legújabb kiadása, a GameChanger 2.0, ami az elődhöz képest jelentősen jobban szellőzik, mindamellett aerodinamikában nem veszített semmit, legalább olyan gyors mint az egyes modell. Azóta befutott hozzánk belőle egy tesztpéldány, amit a nyár végi, őszi időjárásban leteszteltem.

A GameChanger az ABUS kínálatának egyik leghíresebb modellje, ez volt a német gyártó első igazán modern és teljesítménycentrikus fejvédője, ami a versenyzők körében népszerű lett. Több világbajnoki cím is ehhez a modellhez fűződik, például Mathieu van der Poel ebben a sisakban lett cyclo-cross és országúti világbajnok idén, de a hollandok másik világsztárja Annemiek van Vleuten is ebben a fejvédőben halmozta az elmúlt években a győzelmeit. Viszont már elég régen piacon volt a GameChanger, ezért az ABUS-t ismerve várható volt, hogy hamarosan megjelenik belőle a 2.0-s verzió, amit végül ez év júniusában a Tour de France-on történt meg és láthattuk a Canyon Alpecin csapatban, ahol Jasper Philipsen négy szakaszt is nyert benne. Engem, mint az ABUS sisakok kedvelőit egyből lázba hozott a bejelentés, kíváncsi voltam, hogy miben változott, miben lett jobb, mint az előd, ezért a hazai forgalmazóval gyorsan megállapodtam egy tesztben. A sisak megérkezése nem volt annyira egyszerű, mert a bemutató után hirtelen akkora kereslet lett az új modellre, hogy a legtöbb szín azonnal elfogyott és végül csak késéssel érkezett meg a tervezetthez képest.

Mielőtt még nekilátnék a sisak bemutatásának fontosnak tartom leírni, hogy az Olaszországban gyártott ABUS modellek (az ABUS saját sisakgyára Olaszországban működik) közül mindegyikből van vagy volt nekem otthon és a két kedvenc sisakom közülük az AirBreaker és GameChanger, így eléggé képben vagyok az ABUS teljesítménycentrikus fejvédőivel. A GameChanger 2.0 azért is érdekes számomra, mert míg az AirBreakert tökéletes fejvédőnek tartom addig a GameChanger első verziójánál látok fejleszteni valót.

Ha ránézünk a GameChanger 2.0-ra akkor láthatjuk, hogy nem csak egy ráncfelvarráson esett át a régi modell, hanem teljesen újratervezte az ABUS az aero fejvédőjét, a formavilág némileg hasonló, olyan mintha a régi modell középső szellőzőit feljebb tolták volna, de kb ennyiben kimerül a hasonlóság. Új szellőzőnyílások kerültek az említett középső nyílások alá, a felső szellőzőket teljesen újratervezték (egy műanyaglap tereli a levegőt befelé) és a hátsó nyílások is teljesen mások. Ezenkívül ha belenézünk a sisak belsejébe akkor azonnal látjuk, hogy teljesen más lett a szellőzőrendszer, aminek az ABUS marketingesei mindenféle fantázianevet adtak, aztán még hátul láthatjuk, hogy az állítómechanika sokban hasonlít az elődhöz, de mégis más és már Zoom Pro névre hallgat. A védelem tekintetében ugyanúgy megkapta az ActiCage (meglévő vázra öntik rá az EPS habot) vázat, melynek köszönhetően erősebb szerkezetet alkot a fejvédő. Ezenfelül még QUIN ready az új modell, azaz ellátható az ABUS lassulás érzékelőjével (amiben egyszerre öt szenzor mér), amiről bővebben a MoDrop tesztben olvashattok. A GameChanger 2.0-ból létezik MIPS-es változat is, amiben már az új szinte láthatatlan MIPS Air található és ezeket a modelleket mágneses Fidlock csattal látták el.

Feljebb már említettem, hogy a GameChanger első verziójánál látok fejleszteni valót, ezért érdekelt, hogy az ABUS mérnökei is ugyanezeket látják-e, mert a fejvédő jelentős részben függ az adott egyén anatómiájától, nem biztos, hogy mások is úgy látják mint én. Szerintem az első verzió nem szellőzik jól, ami gyors, sík versenyekre tervezett aero sisaknál nem meglepő, sőt normális, hiszen az aerodinamika az elsődleges ezeknél a modelleknél, bár különösebb probléma nélkül indultam benne hegyi versenyeken a tavasszal, de nyáron eszem ágába sem lett volna felvenni, mert a kedvenc AirBreakeremhez képest sokkal de sokkal rosszabbul szellőzik, én pedig izzadós vagyok, ennek ellenére gyakran találkozom olyanokkal, akik nyáron 35 fokban simán szembetekernek velem GameChangerben, ebből is látszik, hogy mennyire egyénfüggő, hogy kinek mi a fontos. A másik probléma vele, hogy kicsit orrnehéznek érzem, ami azért is különös, mert elvileg az AirBreaker és a GameChanger ugyanarra a belső formára épül, de míg az AirBreaker tökéletesen áll a fejemen addig a GameChanger nem teljesen, olyan mintha az ABUS az AirBreakernél tökéletesíttette volna a teljes állítórendszerét.

Az ABUS kommunikációjából egyértelműen látszik, hogy ők is tudták, hogy az első GameChanger szellőzésén van mit javítani, mert a GameChanger 2.0 bemutatóján kiemelték, hogy az új modell jelentősen (a tesztek szerint 32 %-kal) jobban szellőzik, amihez már ránézésre sem férhet sok kétség, hiszen több szellőző került a sisak elejére és a belsejében is mélyebb szellőzőcsatornák futnak. Ezenkívül a gyártó még az aerodinamika terén történt fejlesztéseket helyezte a középpontba, a GameChanger 2.0 már lehajtott fejtartás mellett is igazán aero. A tömege is javult, a gyári 260 grammos (M méretben) adat mellé, 265 grammot mértem otthon, amivel pár grammot lefaragott az ABUS az első verzióhoz képest.

 

Menet közben

A beállítás gyorsan ment, mint eddig az összes ABUS sisakomnál, a tarkónál kellett beállítani a kívánt magasságot, aztán rászorítani a fejemre, a fülem alatt a pántok állítgatásával nem kellett foglalkozni, mert a pántok itt össze vannak varrva és számomra éppen optimális helyen futnak, ezenfelül az állam alatt a pánt hosszát kellett megigazítani, pontosabban max hosszra kiengedni, mert az elődhöz képest rövidült a pánt hossza. Ezután máris kész volt használatra, vagyis kész lett volna, de a szemüveget is mindig előre megnézem hozzá nehogy menet közben érjen meglepetés. A megszokott szemüvegeimmel kompatibilis (Rudy Project Cutline és KOO Demos), elférnek a sisak alatt, bár kicsit feljebb kell tolni a sisak alját mint általában (erre még kitérek később), viszont a szemüveg portba hátra nem olyan könnyű beletenni a szemüvegeket, pl csak a Cutline-nal kompatibilis (természetesen nem lehet minden gyártóval kompatibilissá tenni).

 

Nekivágtam még augusztusban a hőségben az országútnak és tényleg azt tapasztaltam, hogy jobban szellőzik, mint a régi verzió, persze az AirBreakerhez képest alulmaradt, de alapjában véve más körülmények közé készült a két fejvédő, az egyik egy kifejezetten jól szellőző all-rounder sisak, míg a másik egy nagy sebességhez fejlesztett alacsony légellenállású fejvédő. Nagyjából kényelmes volt, de ez is nagyon picit orrnehéz volt nekem, mint az előd, bár 1 perc viselés után teljesen megszoktam, hogy a fejemen van és észre sem vettem, hogy viselek valamit, meg lehet, hogy a fejemmel van a baj, hogy ilyeneket érez 🙂 . Ami számomra érdekes volt, hogy a sisak elejét megnyomva nem tudtam kipréselni a homlokszivacsokból az izzadtságot, mert a sisak eleje és a szivacs nem ér össze. Nálam olyan nincs egyik sisaknál sem (mondjanak bármit a marketingesek), hogy nem folyik az izzadtság nyáron a szemembe, ezért próbálok így javítani a helyzetemen.

Fotó: Vígh Attila

Ezután félretettem a fejvédőt és nem erőltettem a 30+ fok feletti hőmérsékletben a használatát, maximum csak egyszer-egyszer vettem fel hűvösebb nyári napokon. Aztán eljött a Pilis I. időfutam igazi nyári hőséggel, de ez volt a jó alkalom a sisak tesztjére, ha itt nem fő meg a fejem akkor átment a vizsgán. A verseny során sehol nem éreztem azt, hogy túlzottan meleg lenne a fejem, persze melegem volt a hegyen felfelé főleg az emelkedő második felében, de nem volt meg a le akarom venni érzés, sőt el is felejtettem a koncentrálásban, hogy milyen sisak van a fejemen. Szóval átment. A kritérium OB-ra sem tudtam volna jobb választást, természetesen szeptember elején ismét nagy meleg fogadott Békéscsabán, így megint jó alkalom nyílt a tesztre. A verseny kb első 60 %-án nagy tempót kellett mennem, de megint fel sem tűnt a fejemen a sisak, ami annak a jele, hogy kényelmes és a szellőzésével sincs gond.

Az idei Tour de Zalakaroson a szakadó hideg esőben nem volt kérdés, hogy a GameChanger 2.0-t veszem fel, a sisakban nem volt meleg a meredek falakon sem, sőt a célban éreztem, hogy áthűlt a fejem, szóval rendesen szellőzött. A kényelemről ezen a versenyen túl sokat nem tudok mondani, nem nyomott, de volt bőven olyan körülmény az időjárás miatt, ami lekötötte a figyelmemet. Ezenkívül a versenyek közül még egy Turul Kupa került bele eddig a GameChanger 2.0-ba, talán itt volt az optimális viselet a 16-20 fok közötti hőmérsékletben, végig kényelmes volt és megfelelő hűtést adott az emelkedőkön is.

Gelse, Fotó: Tirszin János

A tapasztalatok során még két dologra szeretnék kitérni. Írtam már feljebb, hogy a sisak alját egy picivel feljebb kell tolni, mint általában a többi ABUS sisakomnál, és így áll meg a fejemen stabilan a sisak, ilyenkor nem éreztem orrnehéznek, tehát az ABUS eredetileg ilyenre tervezte. Amin nem biztos, hogy meg kéne lepődni, mert az időfutam sisakokat is hátra kell tolni, hogy aerok legyenek, és valószínűleg ennél a modellnél is ez lett az alapértelmezett az előredőlő testtartás, aero pozíció miatt.
A másik említésre méltó dolog a lófarok kompatibilitás, az ABUS sisakjait többnyire lófarokkal is lehet viselni, amit ennél a modellnél is megtalálunk a specifikációk között, viszont a Zoom Pro állítórendszernél szűkebb a hely, mint az elődnél, aminek köszönhetően a nagyon sok hajjal rendelkezők lófarkait nem lehet áthúzni rajta (teszteltük) így nem 100%-os a rendszer nők számára.

Védelemről még nem ejtettem szót, mivel szerencsére nem sikerült letenni a fejemet bringázás közben 🙂 , de ezzel biztos nem lesz gond, hiszen ez egy ABUS sisak. 😉

Kinek ajánlom?

Annak aki országútizáshoz szeretne egy gyors aero sisakot, amiben nem sül meg a feje az első melegebb napon és a kényelemben sem szeretne kompromisszumot kötni. Ezenkívül a hűvösebb időben is jó választás a maximális szellőzést biztosító sisakok helyett, illetve itt a nyakunkon a cyclo-cross szezon, ahová remek választás lehet.

Ajánlott fogyasztói ár: 99 980 Ft

További információkért kattints ide.

 

Gondolj a biztonságra, gondolj a sisakodra!🚴‍♀️ Most itt a lehetőség a vásárlástól számított 2 éven belül a megtört ABUS sisakod cseréjére! A részletekért és a feltételekért keresd fel a szakkereskedőt, ahol a sisakodat vásároltad!

  • a  2021-es modellévtől számolva minden ABUS sisakra vonatkozik
  • érvényes: 2021. 01.01-től
  • a vásárlástól számított 2 éven belül, érvényes blokkal együtt bemutatva

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo