fbpx

A KarossCross-szal kezdődött a 2022/23-as hazai cyclo-cross szezon!

Október elsején a termálvizéről elhíresült Zala megyei fürdővárosban, Zalakaroson kezdődött a 2022/23-as cyclo-cross Magyar Kupa szezon. Miközben az ország legnagyobb országútis maratonját már 15 éve rendezik itt sikeresen, a cross szakág számára most debütált a helyszín, az 1. KarosCross Kupával.

A rendezvénynek a Karos Korzó és az azt körülvevő 6 hektáros zöld terület adott otthont, melyet már múlt héten a Mapei Tour de Zalakaroson megismerhettünk. A parkolással egyáltalán nem volt gond, még a 10 óra utáni érkezéssel is kb 100 méterre találtunk parkolóhelyet a versenyközponttól. A Korzó melletti területet az elmúlt héthez képest rendesen átrendezték, a kiállítók helyén már a pálya ment, míg a parkot végig szalagok és kordonok borították. Az elmúlt egy hét esőzése nem nem maradt nyom nélkül, a “rét” reggel úszott a sárban, ami a versenyt éppen befejező gyerekek lábán és hátán jól látszott, ezzel megalapozva a hangulatomat 🙂 . Szerencsére a street food étteremsor most is nyitva volt, így tudtam, hogy a verseny után lesz mit enni.

A rajtcsomagban ismét volt Zalakarosi Fürdőbe szóló belépő, ráadásul kettő is, így már egy hosszú hétvégére is eljöhetek és mindennap ingyen tudok belépni a fürdőbe. Kaptunk még egy gélt is, ami jól jött közvetlenül a rajt előtt. A kiállítók is ismét megtisztelték a rendezvényt (vagy haza sem mentek és a fürdőben töltötték az elmúlt 6 napot 😀 ), a Skoda, Wahoo, 575, és Bemer standjai is színesítették a programot.

Az ötszörös magyar cross bajnok, Búr Zsolt által kijelölt 2,4 km hosszú pályát egy hétig tartó szinte folyamatos eső áztatta, így igazi saras cross körülmények várták a versenyzőket. A pálya első részén egy hosszabb rézsűs szakasz darabolta szét a mezőnyt, ami reggel még igazi kihívás volt, de a délutáni futamokra már többnyire felszáradt. Majd ezután következett a lépcső és a dupla palánk előtte óriási sárral akadályként az első depózási lehetőség előtt. A dupla depó első áthaladása után következett a kis és nagy pályát teljesítő kategóriák számára az arborétumi rész sok rövid, de annál csúszósabb kanyarral, ami délutánra sem száradt semmit az árnyékok miatt és egy patakmeder átkeléssel. A második depózás környékén is volt rendesen dolguk a mély sárban a bringásoknak, majd a célhoz vezető utolsó 300 méter már végig kordonozott “csőben” haladt az aszfalton.

A futamokat hét rajtban bonyolították le a Magyar Kupa szabályzata szerint, melyek értékelése három eredményhirdetésben lett elosztva a nap során. A kategória győztesek egyedi KarosCross 575 Pro mezt kaptak a kupa mellé, mintegy 25 000 forint értékben. Ezen kívül összesen 800 000 forintnyi tárgynyereményt osztottak ki a kategóriák dobogósai között, az abszolút fődíj a Wahoo okosgörgője volt az elit férfi győztes számára. A beszólítás egyedi módon történt, a szervezők ötletesen azt találták ki, hogy a dobogón gyülekezzenek a versenyzők, és onnan guruljanak a rajthoz, nagy sikert aratott a versenyzők körében.

A délelőtti program a kilenc éven aluliak korcsoportjainak futamával kezdődött, ahol a lányoknál Jóny Millie Sophie (Superior Racing Team), míg a fiúknál Oross Benett (Delta MTB Sopron) bizonyult a legerősebbnek. A második rajtban a tizenegy és a tizenhárom éven aluliaké volt a főszerep. A WU11-es lányoknál Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team), a két évvel idősebb hölgyeknél pedig az ukrán Yaroslava Huliy (VeloClub Leader) sikerét hozta a csatározás. A fiúknál U11-ben Bökönyi Huba Árpád (Delta MTB Sopron), míg U13-ban Szilasi Dániel (Superior Racing Team) volt a leggyorsabb.

A következő futamban a tizenöt és a tizenhét éven aluliak következtek. Az abszolút győzelmet az U17-es Berencsi Benedek (Superior Racing Team) szerezte meg, miközben U15-ben Bánfai Olivér (Superior Racing Team) diadalmaskodott. WU15-ben Szücs Borbála (Zöld Irány Egyesület), WU17-ben pedig Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő KE) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

11 óra 45 perckor az U19-es lányok és fiúk valamint az elit és Master nők küzdöttek meg egymással. A fiúknál Takács Zsombor Tamás (Superior Racing Team) magabiztos fölényét siker koronázta, miközben az U19-es lányoknál Bruchner Regina (Zöld Irány Egyesület) bizonyult megállíthatatlannak. Az elit nőknél Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) haladt át elsőként a célvonalon Péteri Niké (Ride for Women Cycling) előtt. A Master hölgyeknél Hortobágyi Tímea (Sólyom Team SE) nyert.

A Magyar Kupa Elit-Master 1 futamán már kilenc kört abszolváltak a résztvevők. Elitben Búr Zsolt (Vialand Racing Team) ünnepelhetett, Sylvester Balázs Tibor (Cube-Csömör) lett a második, míg Mindszenti Ákos (Cube-Csömör) zárt harmadikként, a Master 1-ben pedig Peták Levente (Ózdi Kerékpáros Egyesület) győzött. A kupa első fordulója a Master korosztály további küzdelmeivel zárult. Master 2-ben Dombauer Péter (Superior Racing Team), Master 3-ban Kis József (Merida Maraton Team-CST), Master 4-ben pedig az osztrák Christophe Schmid emelhette magasba a karjait. A hobbi kategóriákban Dorogman Csilla és Bacsi Csongor (Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület) zárt az élen.

Teljes eredménylista megtekinthető itt: https://sportorigo.com/HU/5/Rajtlistak-Eredmenyek/261/1-Karoscross-Cyclocross-Magyar-Kupa

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo