fbpx

Tour de Hongrie: ProSeries!

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése alapján 2023-tól ProSeries kategóriába kerül a Tour de Hongrie. Ezzel a szintlépéssel a következő három évben garantáltan a sportág felsőházában szerepel a Magyar Körverseny – így felzárkóztunk közvetlenül a legnagyobb események (WorldTour kategóriás versenyek) mögé.

Fotó: Pertorini Márió / tdh.hu

Az UCI versenynaptárában a ProSeries és a WorldTour események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenszeket a profi csapatok és versenyek számára, így érthető módon elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries licenszet, köztük Magyarország.

Az UCI ProSeries eseményein csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak. A WorldTeam-ek és a ProTeam-ek mellett a rendező ország csapatai lehetnek kivételek. Így indulhat a versenyen a magyar válogatott és magyarországi bejegyzésű „UCI Continental Team”, valamint legfeljebb két külföldi UCI Continental Team. Reményeink szerint 2023-ban ismét lesz magyar „Conti” csapat a mezőnyben, így ezzel is nagy lépést tehet előre a magyar kerékpársport.

Ezzel a döntéssel egy elit klubba érkezik a Tour de Hongrie; olyan események szerepelnek a ProSeries naptárban, mint például a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A Magyar Körverseny mellett a mi régiónkból a horvát és a szlovén körverseny lesz a sorozat része.

Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu

Miért is fontos ez a kategória a csapatok számára? Teljesítményükért másfélszer annyi világranglista pontot kapnak a versenyzők, és magasabb pénzdíjakra számíthatnak, mint 2022-ben: az eddigi 80 ezer EUR helyett 150 ezer EUR lesz a csapatok részére kifizetett összeg.Éveken át óriási erőfeszítéseket tettek a Tour de Hongrie szervezői, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny újabb szintet léphessen, és bekerüljön a UCI ProSeries sorozatába. A Magyar Körverseny sorra teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat: a résztvevő profi csapatok száma, az egész világot elérő médiamegjelenés, a biztonságos lebonyolítás vagy a szálláshelyek terén. Bár már alig lehet tovább emelni a 2022-ben elért szakmai színvonalat, a ProSeries egyfajta biztosíték, hogy a profi csapatok és a legnagyobb sztárok évről évre visszatérjenek Magyarországra. A ProSeries-licensz három esztendőre szól, ami azt jelenti, hogy a 2025-ös jubileumi Tour de Hongrie is a rangos sorozat eseménye lesz – akkor ünnepli majd százéves fennállását a Magyar Körverseny.

Fotó: Pertorini Márió / tdh.hu

A 2023. évi Tour de Hongrie immár hagyományosan, május 10-14. között kerül megrendezésre. Az útvonalat januárban jelentik be a szervezők.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo