fbpx

Mikroszórófejes öntözés a mezőgazdaságban

Minden gazda tudja jól, hogy a víz maga az élet. Ebből kifolyólag magától értetődő, hogy a vízkészlet-gazdálkodás szükségessé teszi, hogy minél innovatívabb öntözőrendszereket fejlesszenek ki a víz- és energiatakarékosság jegyében. A szántóföldi mikroszórófejes öntözéses technológia számos gazda kedvelt öntözési módszere. A következő pár sorban erről olvashatsz bővebben.

A vízkészlet-gazdálkodás új hulláma

A 21. század rendkívüli kihívások elé állított minket. A klímaváltozás hívta életre a mai modern vízkészlet-gazdálkodást. Míg régebben a víz szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre állt, addig az ipari forradalmat követően felbukkantak az első problémák, amik változásra késztették az embereket. Akkoriban kezdődött meg a felszíni és a talajvizek mesterséges anyagokkal történő szennyezése, valamint a túlnépesedés következtében megjelent a mezőgazdasági túltermelés, a mesterséges trágyázás.

Az ipari és mezőgazdasági területek terjedése a 20. század közepére a vízkészlet korlátozottságára is felhívta a figyelmet. Mindez életre keltette azokat a mezőgazdasági technológiákat, amelyekkel a termelés nem csak hatékonyabb, de környezetbarátabb is, hiszen általuk a vízkészlet használata is tudatosabbá vált.

Mi is az a mikroszórófejes öntözés?

A módszer lényege egyszerű; vizet és energiát takaríthatunk meg.

Használata során a talaj optimális nedvességtartalmának a megtartására törekszünk. Legyen szó felszín alatti vagy feletti módszerről, a cél ugyanaz; a növény közelében kell elhelyezni az eszközt, hogy a vizet célirányosan a gyökérzónához juttassuk. Ennek másik nagy előnye, hogy a többi mezőgazdasági felszíni munkálatokat sem zavarja meg.

Annyi viszont fontos, hogy a rendszer csak kis hatósugárral dolgozik, így kis nyomással működtethető. Legyen szó párásításról vagy cseppképzésről, ezzel az öntözési formával nagy teher kerülhet le a vállunkról.

Ráadásul a módszer plusz funkcióval is bővül, mivel lehetőséged nyílik a tápoldatok öntözővízzel való kijuttatására is.

Az AutomataÖntözőrendszer.com speciális szórófejei között megannyi öntözési formához alkalmas szórófejet megtalálsz!

Különleges szórófejek

A rendszer szórófejeinek felépítése is eltérő, hiszen ezek többnyire rotoros vagy ütközőlapos kivitelűek. Esetükben érdemes szűrőberendezést is alkalmazni, hiszen a speciális, kicsi nyílásokkal ellátott szórófejek könnyen eltömődhetnek. Eltömődés esetében sem dől össze a világ, ilyenkor a szétszerelés, visszamosás is segíthet.

Az egyenletes nyomás biztosítását a nyomásszabályozó teszi lehetővé, az egyenletes térfogatáramot pedig áramlásmérővel mérik.

Szerencsére a rendszer, sok más termékhez hasonlóan, teljesen automatizálható. A vezérléssel például beállítható a talajnedvesség mértékének érzékelése vagy a páratartalom és a hőmérséklet figyelése is.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo