fbpx

Ettől lesz egyedi a bringád: Ciclovation Vapor Metallic bandázs teszt

A Ciclovation márka hazánkban még nem igazán ismert, én sem találkoztam még személyesen a márka termékeivel, ezért tényleg vártam, hogy milyen lesz a fotókon iszonyat jól kinéző bandázs a valóságban. Annyit előrejáróban elmondhatok, hogy nem kellett csalódnom, a Ciclovation Poly Touch Vapor Metallic bandázs brutálisan jól néz ki a tesztelt “lélek vörös” színben és a bandázs anyaga nagyon jó minőségű, sőt olyan tulajdonságai is vannak amit megirigyelhetne jó pár top bandázs gyártó.

Az országúti kerékpárok kormányán a bandázs elsősorban funkcionális feladatot lát, megfelelő tapadást és kényelmet, azaz jó fogást biztosít a kormányon, hiszen pusztán egy fém/karbon csövet nem túl kényelmes és nem is biztonságos fogni, kiváltképp akkor ha nincs rajtunk kesztyű és izzad a tenyerünk. Számomra a jó bandázs jól tapad és valamennyi extra puhaságot is ad, mert lejtőn vagy sprint közben fontos, hogy stabilan tudjam fogni a kormányt és ha rázkódik az út akkor se akarjam eldobni a kormányt.

Persze a használati funkció mellett a dizájn is fontos szerepet játszhat, az unalmas kormányt fel tudja dobni egy színes vagy különféle mintás bandázs. Bár nekem többnyire az a bajom a színes kormánybandázsokkal, hogy gyorsan koszolódnak – pontosabban látszódik rajtuk a kosz – ami már nem nyújt optikailag szép látványt. Én például jellemzően ezért használok fekete bandázst minden kerékpáromon, mert azzal nem kell sokat foglalkozni, míg például egy fehéret szinte napi szinten kellene takarítani, amihez nekem egyáltalán nincs kedvem.

Az elmúlt időszakban egyre többféle bandázst fejlesztenek, a hagyományos “műparafás”, műbőrhatású vagy karbonos kormánybandázsok mellett megjelentek a gumis bevonatú kormányszalagok, amik extra jó tapadást biztosítanak, cserébe gyorsan kopnak és nem fekete színben könnyen koszolódnak. Ezenfelül van van pár márka aki különböző csillogó vagy fémes hatású bandázst dobtak a piacra amik az egyedi megjelenés mellett jó tapadást és tartósságot ígérnek. Én is belefutottam az utóbbi időben ilyenekbe, tekertem fel belőle párat ismerős bringájára és azt kell mondanom hogy többnyire ezek is tartogattak valamennyi kompromisszumot az extra tömegen felül. Jellemzően nem nyúltak megfelelően és kemény érzetet biztosítottak.

A nyáron egy számomra nem túl ismert márkától, a Ciclovationtől kaptunk sajtóanyagot, amiben egy fémes színű (Vapor Metallic) kormánybandázs szerepelt. A fotókon durván jól néztek ki ezek a bandázsok, ezért nem volt kérdés számomra, hogy élek a tesztelés lehetőségével. Gyorsan válaszoltam is nekik és pár héten belül már a kezemben tarthattam a Poly Touch Vapor Metallic kormánybetekerőket soul red színben.

Igényes csomagolásban érkezett a bandázs, látszik hogy magasra pozicionálja ezeket a termékeket a gyártó. A bandázs élőben is úgy nézett ki, mint a fotókon, sőt talán még jobban, ezért nagy mosollyal az arcomon kezdtem őket tapogatni. Érzetre kicsit műanyagos volt a felülete, de a valóság úgyis mindig feltekerve derül ki. Amivel még pár hetet vártam, mert a fékváltókarom feltörésbiztos frissítését a hónap végére ígérték és bandázsolva nem biztos, hogy hozzáférek a csatlakozóhoz. A csomagban még adtak egy kis darab bandázst a fékváltókat bilincsének eltakarására, ezt én nem szoktam használni, mert nem a klasszikus egyszerű módszert használom, hanem egy nyolcassal ölelem körbe a fékváltókarokat. Ezenkívül járt még hozzá egy nagyon rugalmas lezáró szalag, amiért tőlem piros pont jár a Ciclovationnek, és még egy pár extra dizájnos, csavaros kormányvégdugót is kaptunk a dobozban. Az utóbbit azok fogják szeretni, akik hajlamosak elhagyni a kormányvégdugót vagy pl graveleznek és gyakran érintkezik tárgyakkal a kormány vége.

A feltekeréskor újabb meglepetés ért, nem volt ragasztó a bandázs hátsó oldalán, hanem valamilyen speciális bio csúszásmentes bevonattal látták el, ami nem hagy nyomot sem a kormányon, sem a bandázs külső felén. Ez rossz hír azoknak, akik nem tudnak rendesen bandázsolni (vannak szerelők is köztük bőven) és mindig a ragasztóra bízták, hogy fennmaradjon a kormányon a szalag, viszont jó hír azoknak, akik normálisan be tudják tekerni és a kormányszalag rugalmasságát használják arra, hogy stabilan a kormányon maradjon a bandázs. Én imádtam emiatt, mindig azzal szoktam kezdeni, hogy lekaparom valahogy a ragasztót a bandázsok hátuljáról, és itt nem kellett ezt megtennem.

Hiába műanyagos érzetre egy kicsit a bandázs, hihetetlenül jól nyújtható, megkockáztatom, hogy jobban mint a hagyományos szalagok. Könnyű vele dolgozni és mivel nincs ragacs rajta így gond nélkül visszatekerhető ha valamit elrontanánk véletlenül. A kormányom nem kerek végig, vannak rajta anatómiai megoldások pl alsó fogásban a hüvelykujjamnak és a fékváltókart is mint már említettem 8-as alakba körbetekerem, plusz a kormány tetején kilapul a felsőfogás is, szóval tényleg van rajta kihívás bőven, de simán be tudtam tekerni vele. A lezárást szigetelőszalaggal oldottam meg, amire rátekertem az extrán rugalmas zárószalagot, ami nem fogja engedni, hogy idővel leolvadjon róla a szigetelőszalag. A kormányvégdugót egy kis erővel be lehetett tolni és a csavarok meghúzása után stabilan lezárta alul a bandázst. Ami tetszik rajta, hogy a dugónak van kupakja, ami eltakarja a csavart, mellyel sokkal letisztultabb képet nyújt, mint a hasonló bandázsok többsége.

Szerintem nagyon jó lett a végeredmény és megy a bringa színéhez is. 🙂

Használat közben

A cikket azzal kezdtem, hogy a kormánybandázsnak az elsődleges funkciója, hogy jó fogást biztosítson, hiába szép ha ezt nem tudja, ezért nem árt kipróbálni bringázás közben. 🙂
A Ciclovation Poly Touch Vapor Metallic bandázs mint már említettem kicsit műanyagos érzésű, de ennek ellenére puha fogást biztosít, egy vastagabb bandázs kényelmével rendelkezik, ezért jó a rezgéscsillapítása. Én általában amíg az időjárás engedi kesztyű nélkül országútizom ezért szeretem ha a kormánybandázs puszta kézzel fogva is jól tapad. A Poly Touch Vapor Metallic szárazon jó, stabil fogást biztosít, viszont izzadtan, nedvesen közepesre értékelem. Jobban csúszik mint a bevonat nélküli egyszerű bandázsok, amiket általában használtam az elmúlt években. Ennek ellenére végigmentem vele 4 órás versenyt is minden gond nélkül, szóval nem azt mondom, hogy rossz, hanem azt, hogy ebben lehetne jobb is. Ajánlott hozzá kesztyűt viselni ha az embernek izzadós a tenyere, mint nekem. Bár ismerősi körökben vannak olyanok, akik ennél sokkal csúszósabb kormánybetekerőt használnak puszta kézzel minden probléma nélkül, ez ízlés dolga…
A tartósságát még nem sikerült letesztelni, de erre tavasz elején még visszatérek, meglátjuk hogyan fog kinézni egy magyar tél után.

Kinek ajánlom?

Annak aki egy igazán jól kinéző bandázzsal szeretné feldobni a bringáját és általában kesztyűt visel vagy nem zavarja ha az átlagnál nedvesen kicsit csúszósabb a fogás.

De tényleg nagyon jól néz ki és több színben kapható. 🙂

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo