fbpx

XCO világbajnokság Lenzerheide: címvédés a férfiaknál, meglepetés a nőknél, magyar eredményekkel!

Nino Schurter hétszeres világbajnok hazai közönség előtt! A nőknél az utolsó körben dőlt el a szivárványszínű trikó sorsa.

Szeptember 5. és 9. között rendezték meg a 2018-as MTB világbajnokságot Svájcban. Az eseménynek Lenzerheide adott otthont, az 1500 méteren fekvő település télen síközpontként üzemel. A száraz körülmények között erőpályának bizonyuló nyomvonal hossza körönként 4,2 km volt, amihez 188 m szintemelkedés társult.

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – a pálya

A rendezvény a szerdai váltóversennyel kezdődött, öt versenyző képviselte a nemzeteket. A hazai közönség bíztatása mellette a svájci alakulat szerezte meg az első helyet, Nino Schurter az utolsó körben előzte meg az ausztrál – és a német váltó aktuális tagját. A németeket Manuel Fumic hozta be végül a második helyre, míg a bronzérmet a dánok szerezték meg. A magyar váltó a 15. helyen zárt.

  • 1. Svájc
    Filippo Colombo – U23 férfi
    Alexandre Balmer – Junior férfi
    Sina Frei – U23 nő
    Jolanda Neff – Elite nő
    Nino Schurter – Elite férfi
  • 2. Németország
    Leon Kaiser – Junior férfi
    Elisabeth Brandau – Elite nő
    Maximilian Bradl – U23 férfi
    Ronja Eibl – U23 nő
    Manuel Fumic – Elite férfi
  • 3. Dánia
    Sebastian Fini – Elite férfi
    Alexander Young Andersen – Junior férfi
    Annika Langvad – Elite nő
    Malene Degn – U23 nő
    Simon Andreassen – U23 férfi
  • 15. Magyarország
    Dina Márton – U23 férfi
    Fülöp Ádám István – Junior férfi
    Benkó Barbara – Elite nő
    Buzsáki Virág – Junior nő
    Valter Attila – U23 férfi

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – a közönségkedvenc / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Csütörtökön az utánpótlás futamokkal folytatódott az esemény, ahol a lányoknál az osztrák Laura Stigger címvédéssel bizonyította, hogy ő a legjobb a jelenlegi mezőnyben. A magyarok közül Buzsáki Virág 14., míg Vas Kata Blanka 40. lett.

  • 1. Laura Stigger – Ausztria
  • 2. Tereza Sásková – Csehország
  • 3. Harriet Harnden – Egyesült Királyság
  • 14. Buzsáki Virág – Magyarország
  • 40. Vas Kata Blanka – Magyarország

 

A junior fiuknál a svájci Alexandre Balmer nagy csatában diadalmaskodott, mindössze két másodperccel verte a német Leon Kaiser-t. A bronzérmet a francia Mathis Azzaro szerezte meg. Fülöp Ádám és Fetter Erik nem értek célba, utóbbi indulása is kérdéses volt, ugyanis térde a hét elején pályabejárás során megsérült.

  • 1. Alexandre Balmer – Svájc
  • 2. Leon Kaiser – Németország
  • 3. Mathis Azzaro – Franciaország
  • DNF Fetter Erik – Magyarország
  • DNF Fülöp Ádám István – Magyarország

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – a szurkolók / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Pénteken az U23-as futamokat rendezték, ahol a nőknél szinte előre biztosnak tűnt a svájci siker. A kérdés csak az volt, hogy a világkupákon felnőttben versenyző Alessandra Keller, vagy az U23-ban szinte mindent megnyerő Sina Frei öltheti-e fel a világbajnoki mezt. Végül talán az elit mezőnyben megszerzett tapasztalatnak is köszönhetően Keller magabiztosan nyerte a versenyt Frei előtt, harmadik az olasz Marika Tovo lett. Schmidel Regina 36. lett

  • 1. Alessandra Keller – Svájc
  • 2. Sina Frei – Svájc
  • 3. Marika Tovo – Olaszrszág
  • 36. Schmidel Regina – Magyarország

 

Az U23-as fiuknál az idén korosztályában világkupát is nyerő Alan Hatherly szerezte meg az aranyérmet, az országúti profiként is versenyző amerikai tehetség, Christopher Blevins előtt. Harmadik a holland David Nordemann lett. Dina Márton a hét legjobb magyar eredményét szállította, a rendkívül erős mezőnyben a kiváló 12. helyen végzett. Valter Attila 30. lett, míg Palumby Zsombor már körhátrányban, a 66. helyen zárt.

  • 1. Alan Hatherly – Ausztrália
  • 2. Christopher Blevins – USA
  • 3. David Nordemann – Hollandia
  • 12. Dina Márton – Magyarország
  • 30. Valter Attila – Magyarország
  • 66. Palumby Zsombor – Magyarország

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – Kate Courtney / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Szombaton két svájci aranyérem lebegett a közönség szemei előtt, ehhez először Jolanda Neff címvédésére lett volna szükség. Már a rajtnál látszott, hogy ez nem az ő versenye lesz, szokásával ellentétben egészen hátracsúszott, a 7.-8. hely környékén haladt. A második körben aztán tudta növelni a tempót, viszont a dobogóra már nem tudott felérni. Eközben az élen Annika Langvad már több, mint 40 másodperccel vezetett az őt üldöző Kate Courtney és Emily Batty előtt. A 7 körből álló futam harmadik körében aztán egy esés következtében közel fél percet vesztett a dán versenyző, így látótávolságba került az őt üldözőknek. Egy ideig Batty állt az ezüstérmes pozícióban, de Courtney a negyedik körben visszaelőzte, és szépen lassan el is távolodott tőle.

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – női dobogó / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

A két Specialized versenyző (Courtney és Langvad) között egy nagyságrendileg 20 másodperces különbség megmaradt, de technikás részeken gyorsabb amerikai az utolsó körre felért, így a döntés a végére maradt. Langvad erősebb volt az első aszfaltos mászáson, itt ismét sikerült eltávolodnia, viszont a kör második felében egy gyökeres emelkedőn hibázott és le kellett szállnia. Kate Courtney itt meglátta a lehetőséget, leelőzte ellenfelét és elsőéves felnőttként meg sem állt egészen a világbajnoki címig. Langvad az előzést követően már nem tudott megújulni, másodikként zárt. Emily Batty elmondása szerint az utolsó körökben már vérízt érzett a szájában és öklendezett, de épphogy megtartotta a bronzérmet érő harmadik helyet. Benkó Barbara sokáig top10 környéki helyen ment, végül a 16. helyen fejezte be a versenyt.

A férfiak futamának egyértelműen egy főszereplője volt: Nino Schurter. A kérdés adott volt: a sportág koronázott királya megszerzi-e hetedik felnőtt világbajnoki címét otthonától 25 percre, több tízezer szurkoló előtt? A trónfosztásra az idei szezont elnézve legnagyobb esélye az olasz Gerry Kerschbaumer-nek volt, aki Andorrában legyőzte Schurtert, La Bresse-ben pedig közel azonos tempót tudott, viszont többször is leesett a lánca. A kaotikus kanadai futamot megnyerő Mathias Flückiger is dobogós reményekkel állt rajthoz, míg a sötét ló a holland szupertehetség Mathieu van der Poel volt.

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – Schurter és Kerschbaumer párbaja / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Nino végül ismét bebizonyította, nincs kérdés ki a világ legjobb XCO versenyzője. A verseny nagy részét az olasz Kerschbaumerrel együtt tették meg az első két helyen, a svájci klasszis végül az utolsó előtti körben tudott elszakadni és előnyét megtartotta a célig. Kerschbaumer a szezon második felében kiváló formában versenyzett, úgy látszik a korábbi kétszeres U23-as világbajnok megérett arra, hogy felnőttként is hasonló eredményekért harcoljon. Mathieu van der Poel is azok közé tartozik, akikre a következő szezonban érdemes lesz odafigyelni. A rajtot követően nagyon hátulról kellett felzárkóznia, de két olyan kört ment, hogy senkinek nem volt esélye, hogy tudjon vele menni, a korábbi világkupa győzteseket, Európa-bajnokokat és nemzeti bajnokokat tartalmazó mezőnyben. Talán pont ez a felzárkózás került túl sok erőfeszítésbe, meg kellett elégednie a bronzéremmel.

Lenzerheide XCO világbajnokság 2018 – férfi dobogó / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Jó látni, hogy a brazil Henrique Avancini mennyit fejlődött az elmúlt években, 4. helye idei teljesítménye alapján abszolút megérdemelt. 5.szintén egy hazai közönségkedvenc Florian Vogel lett, az ő karrierje már túl van a csúcspontján, de úgy tűnik jó formaidőzítéssel még mindig fel tudja venni a versenyt a világ legjobbjaival. Parti András az 51. pozícióból rajtolt, végül jó versenyzéssel  a 38. helyig sikerült feljönnie.

Képek:
RedBull Content Pool – Bartek Wolinski
RedBull TV

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo