fbpx

Tour de France: Sagan, a „Tourminator” másodszor

A szlovák Peter Sagan második győzelmét szerezte a Tour de France 3. szakaszán, amely egy rövid, 500 méteres emelkedővel ért véget.

Az Orchies és Boulogne-sur-Mer közötti 197 kilométer nagyon zaklatottan telt, sok bukással az oldalszélben a szűk utakon. A nap szökevénycsoportját Morkov (Saxo Bank), Bernaudeau (Europcar), Grivko (Astana), Moreno (Euskaltel) és Minard (AG2R) alkották, akik közül a pöttyös trikós dán újabb pontokat gyűjtött a kategorizált emelkedőkön. A legtovább pedig az ukrán Andrij Grivko bírta, aki szép sorban leszakította szökevénytársait az emelkedőkön, végül a mezőny 6 kilométerrel a vége előtt fogta meg.

Az útvonalat ma veszélyes utakon jelölték ki a szervezők, a második felében sok dombbal, ráadásul az oldalszél is tovább növelte a rizikófaktort. Sokan estek, köztük a fehérorosz Kansztantin Szivcov és a spanyol Joaquin Rojas is feladni kényszerült a Tourt (utóbbi kulcscsontját törte). Nem volt jó napja a Garminnak, Farrar és a Giro-győztes Hesjedal is bukott, a top10-re esélyesek közül Vandevelde esett el, utóbbi időhátrányba is került a végén.

Wiggins és Cancellara továbbra is fej-fej mellett

Defektek, technikai gondok, többek között a szakaszgyőztes Sagan, George Hincapie is kilukadt, Samuel Sanchez-nek a neutrálautó szerelője szerencsétlenkedett a váltójával. Az Asztana csapatát is tizedelte az etap, az első számú ember, Janez Brajkovic esett, de Kaszecskin és Vinokurov is belekeveredtek a bukásokba.

A végjátékra már egy megtépázott mezőny érkezett a dombok és a balesetek együttes hatása eredményeképpen, ahonnan a francia Sylvain Chavanel támadott az utolsó 3 kilométeren. A Quick Step menőjét azonban nem engedték el, az utolsó, 500 méteres emelkedőt megkezdve utolérték. A hajrában meglepő módon gyakorlatilag nem akadt igazi ellenfele Saganak, a 22 éves szlovák fiú simán nyert, újabb pontokkal növelve előnyét a pontversenyben a zöld trikóért.

Sagannak ünnepelni is bőven maradt ideje

“A csapattársaimnak ajánlom ezt a győzelmet, akik óriási munkát végeztek egy iszonyú nehéz pályán.” – mondta a mai napon defektet is szenvedő kerekes, aki a szervezőket is kritizálta: “A motorosok nagyon veszélyesen közlekedtek, abszolút nem figyeltek a biztonságunkra előzéskor, ezt nem lehetne megengedni.

Szeretném a zöld trikót megnyerni, és úgy gondolom, meg fogom szerezni. Az első számú célom egy szakaszgyőzelem volt, kettőt nyerni csodálatos. Tegnap a vacsoránál szóba került a Forest Gump, és a győzelem ünneplése ezt imitálta.”

Érdekesség, hogy Sagan egy “Tourminator” feliratú kerékpárt kapott az 1. szakaszon aratott győzelme után, amire egyelőre úgy tűnik rászolgál:

Sagan egyedi festésű Cannondale-je

A homlokcsövön a Terminator

Tourminator felirattal

A sárga trikós Fabian Cancellara egy másodperc hátránnyal érkezett, így megőrizte a vezetést. Bradley Wiggins 300 méterrel a cél előtt bukásba keveredett, de a szabályok értelmében aki az utolsó 3 kilométeren esik el önhibáján kívül, azonos időt kap a főmezőnnyel, így maradt második Cancellara mögött.

Sagan növelte előnyét a pontversenyben Cavendish-sel szemben

A 3. szakasz eredménye:
1.     Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale     4:42:56
2.     Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling     0:00:01
3.     Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quickstep
4.     Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan
5.     Michael Albasini (Swi) Orica GreenEdge Cycling Team
6.     Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
7.     Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale
8.     Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel – Euskadi
9.     Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team
10.     Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale

Az összetett állás:
1.     Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan     14:45:30
2.     Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling     0:00:07
3.     Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quickstep
4.     Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:00:10
5.     Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling     0:00:11
6.     Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     0:00:17
7.     Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:18
8.     Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Sharp
9.     Andreas Klöden (Ger) RadioShack-Nissan     0:00:19
10.     Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team     0:00:21

A Prológ összefoglalója

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

 

Mennyit lehet keresni a Tour de France-on?

Ki nyerheti a 99. Tour de France-t?

A Tour de France szakaszok, szintrajzok, információk

A Tour de France rajtlistája, rajtszámokkal

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások