fbpx

WTB CrossWolf teszt: Tubeless gumi cyclo-crossra!

A tubeless gumik előnyeit megtapasztalhatjuk a cyclo-cross pályákon is a WTB CrossWolffal.

WTB CrossWolf cyclo-cross gumi

WTB CrossWolf cyclo-cross gumi

A cyclo-cross kerékpározásban a gumiválasztás sokszor nem is olyan egyszerű feladat, a maximálisan 33 mm szélességű gumiból meg kell próbálni a legtöbbet kihozni. És mit tudunk tenni, hogy egy ilyen vékony gumi terepen is a lehető legtöbbet nyújtsa? Egyszerű, csökkentjük a nyomást, aminek köszönhetően nagyobb felületen érintkezik a gumi a talajjal és jobban tapad kanyarban, emelkedőn, lejtőn, na meg persze kényelmesebb is, ami a rázópad szerű nyomokon kifejezetten jól jön, viszont az alacsony nyomás legnagyobb hátulütője a felütésveszély. Az idők során a szingók terjedtek el ebben a szakágban, amiket a folyamatosan fejlődő belsős rendszerek nem tudtak felülmúlni, lévén a kialakításuknál fogva a szingók kevésbé érzékenyek a felütésre és még van pár előnyös tulajdonságuk. Viszont most már 15 éve stabilan ott vannak a belső nélküli, azaz tubeless rendszerek a kerékpársportban, – mountain bike-oknál és országútikon egyaránt – amiknek az egyik előnye, hogy tényleg nehéz velük felütéses defektet szerezni és tömítő folyadékkal használva a szúrt defekt esélye is a nullához közelít. Ilyenkor felmerül az emberben, hogy a tubeless rendszerek miért nem vették át a vezető szerepet a cyclo-cross bringákon. A válasz erre az, hogy ebben a szakágban olyan nagy oldalirányú terhelést kap a gumi a ferde talajon, hogy alacsony nyomás mellett előfordul, hogy a külső pereme benyomódik és ilyenkor levegő szökik el. Ezt a problémát (részben) az okozza, hogy túl nagy tűrésű szabványokat követnek a gyártók a tubeless gumik és felnik gyártásakor, ezért ritkán illeszkedik tökéletesen a gumi pereme. Emiatt pedig nincs garancia arra, hogy adott felni-külső párosításnál nem fogja elereszteni a levegőt a gumi, ha nagy oldalirányú terhelést kap. Így érthető, hogy nem hódította meg a cyclo-cross versenyeket a tubeless rendszer.

Fotó: Farkas Milán

Viszont van olyan tubeless rendszer, amire azt mondják, hogy működik, a WTB állítása szerint a TCS technológiájú gumik is ide tartoznak, és ezzel a “rövid” bevezetés után el is jutottunk a cikk témájához, a WTB CrossWolfhoz.

Az idei már a harmadik szezonom, amikor indulok cyclo-cross versenyeken és a kezdeti időkben a gumi kérdés komoly fejtörést okozott (szingóban nem gondolkodtam a nem túl jó költséghatékonysága miatt). Ott volt a tubeless kompatibilis kerékszettem, amire kellett egy olyan gumit találnom, ami még szabályos. Itt fontos kitérni arra, hogy peremes guminál hiába van rajta a 33-as méret a gumin, az felnire feltéve és felfújva simán lehet szélesebb ha nagy belső szélességű felnire tesszük. Az első szezonomban kínlódtam pár olcsóbb tubeless gumival, de gyakran defektem volt velük edzésen (hiába volt bennünk folyadék), alacsony nyomáson meg előjött a fent már tárgyalt peremelmozdulós probléma. Aztán az egyik kollégán ajánlotta a WTB CrossWolfot, és mivel eddig csak jó tapasztalatom volt a WTB tubeless gumikkal ezért gondoltam kipróbálom.

 

A tömege kicsit a gyári adat fölött volt, 405 és 408 grammot nyomtak a mérlegen, ami nálam még bőven belefér, ha tényleg tudja azt, amit ígérnek. A felrakás nem volt bonyolult, bár kellett hozzá gumileszedő, és a felfújás is ment egy sima műhelypumpa segítségével, nem kellett rárobbantani. És ami még fontos, hogy folyadékkal feltöltés után tartotta a nyomást.

A CrossWolf a mintázata alapján lazább talajon érzi jól magát, de a majdnem folyamatos futóél miatt kemény talajon is jól kell hogy viselkedjen, ezért ránézésre azt lehet rá mondani, hogy egy allrounder cyclo-cross gumi, legalábbis nekem így ajánlották. Mivel tavaly eléggé elcsúszott a hazai cyclo-cross szezon így elég sokáig csak edzéseken tudtam kipróbálni, valóban igaz volt, amit állítottak róla, laza talajon, közepesen sáros körülmények között elég jól használható és kemény talajon is lehet vele haladni, bár azt azért hozzátenném, hogy aszfalton érezhetően lassabb, mint egy semi-slick mintázattal rendelkező gyors gumi és az élettartamának sem tesz jót az országúti használat, de nem is erre készült, cyclo-cross gumit bűn elkoptatni aszfalton.

Van az a ragadós sár amitől eltömődik

Aztán elkezdődött a versenyszezon és végre kipróbálhattam élesben, versenyen mindig más mint edzésen, többet belead az ember és jobban feszegeti a határait, meg a nyomást is alacsonyabbra veszem, hiszen jó esetben nincs padka és hasonló veszélyes tárgyak. Egy verseny kivételével nagyjából száraz és enyhén nedves körülmények uralták a teljes szezont, ahol semmi panaszom nem lehetett a CrossWolf-ra, egyszer sem a gumin múlott, hogy valahol nem tudtam felmenni vagy lejönni és kanyarokban is jól vizsgázott. Az OB volt az egyedül, ahol sár fogadott minket, de ott én voltam a gyenge keresztmetszet, nem a gumi.

A miskolci ob után a célban

De térjünk rá a nyomásra, a defektekre, az elmozduló peremre. Egy defektem nem volt vele sem edzésen, sem versenyen pedig többnyire alacsony nyomáson használtam, a nagy testsúlyom ellenére is ha kell akkor leengedtem 2 bar alá a nyomást, persze néha kopogott a felni, de bírta a kiképzést. Mindössze egy érdekes eset történt, múlt héten Kazincbarcikán a gumi pereme és a felni közé ment be föld és kezdett kicsit ütni a gumi, valószínűleg a gyors, ferde árokátkelésnél már a felni ért le és benyomta kicsit a peremet, viszont nyomást nem vesztett a gumi. Összességében azt mondhatom, hogy alattam biztonságosan működött ez a rendszer, de azt nem merném állítani, hogy a profinak érdemes lenne lecserélnie a szingót erre, mert ők nálam azért jobban terhelik a gumit.

Száraz pályán is használható

A WTB CrossWolf-ot azoknak ajánlanám, akik ugyanazt a gumit szeretnék használni edzésen és cyclo-cross versenyen, nem szeretnének szúrt vagy felütéses defekttel foglalkozni, hanem csak problémamentesen szeretnék használni a cyclo-cross kerékpárjukat.

További információk ide kattintva találsz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo