fbpx

Vuelta a Espana 2015 – újra mezcsere az élen

Ismételten több, mint kétszáz – egészen pontosan 200,3 –  kilométer várt a Vuelta a Espana mezőnyére csütörtök délután. A Cordoba és Sierra de Cazorla között megrendezett 6. szakaszon újra csak az utolsó kilométerek hoztak komolyabb izgalmakat: a harmadik kategóriás Alto de Cazorla emelkedőjén Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) bátor versenyzéssel visszaszerezte összetett első helyért járó piros mezt.

PIC555035799

Bizonyos értelemben a csütörtöki szakaszon is az utolsó 10 kilométerhez érve pecsételődött meg a nap szökevénycsoportjának sorsa. Angel Rubiano (Colombia) 11 kilométerrel a cél előtt betámadta öt másik társát, ám Steve Cummigs (MTN-Qhubeka) ellentámadása sokkal sikeresebbnek bizonyult és pont időben jött. Neki  még mintegy 9 kilométeren át sikerült kitartania, a többieket – a szökés további résztvevői: Cyril Gautier (Europcar), Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Peter Velits (BMC) – szinte azonnal be is szippantotta a mezőny.

A szakasz végén egy valamivel több, mint 3 kilométeres hosszúságú harmadik kategóriás emelkedő várt a bringásokra.  A legnehezebb része nagyjából 2 kilométernél volt, itt 15% fölé szökött a meredekség értéke. Ezt rögtön látni lehetett a verseny alakulásán is, elsősorban az akkor már csak néhány másodperc előnnyel bíró Steve Cummings szinte szó szerinti kővé dermedése volt látványos az egyik kanyarban. Főleg úgy, hogy közben az őt elsőként  lehagyó Esteban Chaves vígan tekert felfelé  az emelkedőn.

Talán a kelleténél egy pillanattal később kapcsolt a Giant-Alpecin, hogy piros trikósuk, Tom Dumoulin legközvetlenebb ellenfele, az összetettben csupán egy másodperccel a 2. helyre szoruló kolumbiai kerekes meglépett. Dumoulin az utolsó másfél kilométeren kénytelen volt maga kezébe venni sorsát és egyedül nekiállni üldözni riválisát. Chaves végül csak öt másodperc előnnyel ért célba, noha a különbség volt már fél perc körüli is. Dan Martin (Cannondale-Garmin) pedig még épp besurrant a célvonalon a  második helyre Dumoulin előtt.

Fotó: Sirotti

Top10 a 6. szakaszon:

1 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 4:46:16
2 Dan Martin (Irl) Cannondale-Garmin 0:00:05
3 Tom Dumoulin (Ned) Giant-Alpecin
4 Ruben Plaza (Spa) Lampre-Merida 0:00:11
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar
6 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha
7 Chris Froome (GBr) Team Sky
8 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo
9 Nairo Quintana (Col) Movistar
10 Nicolas Roche (Irl) Team Sky

 

Összetett top 10 a 6. szakasz után:

1 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 21:55:13
2 Tom Dumoulin (Ned) Giant-Alpecin 0:00:10
3 Dan Martin (Irl) Cannondale-Garmin 0:00:33
4 Nicolas Roche (Irl) Team Sky 0:00:36
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:00:49
6 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:00:55
7 Daniel Moreno (Spa) Katusha
8 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 0:00:56
9 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:00:57
10 Fabio Aru (Ita) Astana 0:01:12

 

Vuelta rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2015

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo