fbpx

Téli dzseki körkép – tapasztalatok, vélemények

Téli ruházati körképünk a kesztyűk és a lábbelik után a zord, szeles, esős időjárásra tervezett felsőrészeket teszi próbára. Egy nemrég megjelent írásban támpontot adtunk a dzsekik kiválasztásához, majd a beérkezett 12 magas technikai színvonalú felső bemutatója következett. A mostani cikk a termékekkel kapcsolatos tapasztalatokat és véleményeket tartalmazza.

A vékonyabb thermomezek az őszi és tavaszi időjárásban megfelelő hőszigetelést és védelmet biztosítanak...

A termomezek az őszi és tavaszi időjárásban megfelelő hőszigetelést és védelmet biztosítanak…

A beérkezett dzsekik kiválóan lefedik a hazai kereskedésekben elérhető őszi-téli választékot. Megtaláljuk köztük a vásárlási tanácsadó cikkben említett vékony, mikroszálas szél- és esődzsekiket, a manapság népszerű „softshell” típusokat, a bolyhos „thermo” és a „windstopper” változatokat, illetve az egyszerre többféle alapanyagot alkalmazó csúcsmodelleket. A funkcionalitás terén pedig szerepel lecsatolható ujjas, szellőző nyílásokkal ellátott, ráadásául még kétrétegű, külön záródással rendelkező ínyencség is kipróbálásra került. A beérkezett modellek ára 18.300 és 88.900 forint között mozog.

A vékony szél- és esődzskik picire összehajthatók, bármikor igény szerint le- és felvehetők...

A vékony szél- és esődzskik picire összehajthatók, bármikor igény szerint le- és felvehetők…

A beérkezett 12 modell ugyanakkor jól illusztrálja a legújabb piaci trendeket: a legtöbb dzseki a járművezetők figyelmét felkeltő láthatósági színekben, fényvisszaverő elemekkel kiegészítve kapható, továbbá esetükben a legkorszerűbb technikai alapanyagok kerültek alkalmazásra, mint például a szél- és vízálló, mindazonáltal „lélegző” Gore-Tex, a Windblocker vagy az Isowind textil. A felső árkategóriába tartozó modellek több ruhaanyagot vonultatnak fel: egyes panelek szellőző tulajdonságot biztosítanak vagy a pontosabb, mezszerű illeszkedés érdekében fokozottan elasztikus szövetet kapnak. Ezen felül a legtöbb esetben vízzáró cipzárt, a levetett ruházat számára nagyobb zsebeket, illetve szellőzést fokozó nyílásokat is találunk.

Esőben nem ugyanaz a dzseki az ideális viselet, mint a zord fagyokban...

Esőben nem ugyanaz a dzseki az ideális viselet, mint a zord fagyokban…

A fagyos időjárásban sem a dzseki vastagsága a lényeg, hanem a menetszél elleni védelem, illetve az átgondolt réteges öltözködés...

A fagyos időjárásban nem a dzseki vastagsága a meghatározó, hanem a menetszél elleni védelem, illetve az átgondolt réteges öltözködés…

Az időjárás viszontagságaival dacoló védelem a modern technikai alapanyagokkal szerencsére ma már biztosítható. Többféle technológia, anyagtípus és -vastagság áll rendelkezésre, ezek „hangolhatók” a zord hőmérséklet, a csapadék vagy a széllel szembeni védelemre. Jellemzően az egyikre vagy kettőre, mindhárom kívánalom együttes biztosítása kizárólag a legmagasabb technikai színvonalon és árfekvésben biztosítható. Egy széldzseki például könnyű, kis méretre összecsomagolható, viszont legfeljebb csapadék és/vagy a szél elleni védelemre készíthető fel – fokozott hőszigetelést ne várjunk tőle! A „termokabátok” ellenben kiváló hőszigetelést biztosítanak, a megfelelő anyagszerkezettel és bevonattal kiegészítve még a széllel is dacolnak, de a vízállóság nem erősségük. Az igen népszerű „softshell” alapanyagot alkalmazó dzsekik a három fent említett tulajdonság ideális egyensúlyát biztosítják, de legfeljebb a szélállóság terén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt.

Kezdjük az összehasonlítást a beérkezett három vékony kialakítású szél-/esődzsekivel! Habár jelentős hőszigetelést nem biztosítanak, a nedvesség és a légáram kizárásával eleve javítják a test hőháztartását. Használatuk inkább az őszi szeles-csapadékos időjárásban tűnik praktikusnak, habár kellő vastagságú alsó rétegekkel kiegészítve a tapasztalatok alapján akár fagypontig is alkalmazhatók. A kis méretre történő összecsomagolás mellett a vékony dzseki elvitathatatlan előnye, hogy bármikor, igény szerint egy pillanat alatt le- és felvehető. Példásul a nappali felmelegedéssel az alatta lévő termomez zsebében landolhat, ha pedig utunk emelkedővel „tarkított”, hegymenetben levehetjük, lejtmenetben pedig fel. A vastag dzseki ezt a funkciót legfeljebb bonyolult szellőzőrendszerrel, űrtechnológiát képező alapanyagokkal utánozhatja – szerintünk kevés sikerrel.

[divider scroll_text=””]

A BikeMag a Descender-t teszteltelte, az Alpokban is bevált!

A BikeMag a Descender-t teszteltelte, az Alpokban is bevált!

A körképben szereplő három szél-/esődzseki nem teljesen egyforma felhasználást céloz meg, és kialakításuk is jelentősen eltér. Az Alpinestars Descender WP a vízhatlanságra helyezi a fő hangsúlyt, a Specialized Outwear Comp a lehető legkisebb méretre és tömegre, míg a Kellys Windpack a három eltérő alapanyagnak – a membránnal ellátott mikroszálas, a hálós és az elasztikus szövetnek -, illetve a szellőzőnyílásoknak köszönhetően a lehető legpontosabb illeszkedést és a fokozott ventilációt célozza meg. Úgy érezzük, hogy ez utóbbi biztosítja a legpraktikusabb használatot: habár vízhatlansága elmarad a Descender-től, illeszkedése lényegesen lényegesen feszesebb, nem gyűrődik, így a szélben sem lobog. Ez számunkra mindent megér, a szél elleni fokozott védelem a hatékony szellőzéssel párosítva megannyi szituációban nyújt praktikus viseletet. Ha viszont gyakran kell esőben bicajoznunk, az Alpinestars kiváló modellje lesz a befutó.

[divider scroll_text=””]
A mezjellegű illeszkedést biztosító „termodzsekik” vagy „termomezek” manapság igen népszerűek, körképünk egy jelentős részét ilyen modellek alkotják. A korszerű kerékpáros dzsekik távolról sem azonosak az utcai viseletre szánt „kabátokkal”, szabásuk a kerékpáros testhelyzet feltételezi, így a hát és a kar egyaránt meghosszabbított, mindazonáltal a víz- és szélállóság miatt szerkezetük bizonyos mértékig merev. Legjobb esetben követik a felsőtest formáját, feszes illeszkedést nem képesek biztosítani. Itt jön a képbe az elasztikus, nem túl vastag, de általában bolyhos bélést alkalmazó technikai alapanyag, amelyet a tervezők kívül hártyavékony szél- és vízálló bevonattal látnak el. A védelem területén sajnos nem nyújtanak kimagasló teljesítményt, de mindhárom kívánalomnak bizonyos mértékig megfelelnek, az illeszkedésük pedig majdnem olyan, mint egy hosszú ujjas mezé.

[divider scroll_text=””]

Castelli Alpha: az innováció megállíthatatlan: kétrétegű dzseki mezszerű illeszkedéssel!

Castelli Alpha: az innováció megállíthatatlan: kétrétegű dzseki mezszerű illeszkedéssel!

A nálunk járt modellek közül a Castelli Alpha, a Kellys Pro Race és a Northwave Reload egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható. Érdekes módon az első kettő egyben az árspektrum két véglete – közöttünk több mint ötszörös a különbség -, a Reload-ért „mindössze” kétszer annyit kell leszurkolni, mint a Pro Race-ért! A szlovák márka termékei az ár/érték arány elvitathatatlan bajnokai, de itt-ott a teljesítmény hagy maga után kívánni valót. A körképbe érkezett Kellys felsőket szerencsére kiegyensúlyozott színvonal jellemzi. A Pro Race mindent tud, amit egy vastag, bélelt meztől elvárhatunk, kivéve a fényvisszaverő nyomatokat. Illeszkedése sportos, védelme a szél és a hideg ellen megfelelő, mi egy vékony szél-/esődzsekit rendszeresítenénk mellé (természetesen fényvisszaverő elemekkel), így akár 5 fok körüli hőmérsékletben is élvezhető marad az őszi-téli bicajozás.

A Northwave Reload lényegesen melegebb, mint a Kellys termomez, a felületén alkalmazott H2O membrán pedig megfelelő víz- és szélállóságot biztosít. Nemhogy tartalmazza a kötelező fényvisszaverő elemeket, hanem a “BE SAFE BE VISIBLE!” kampány keretében „szemkápráztató” színben is kapható. Megfelelő aláöltözettel fagypontig megfelelő hőháztartást biztosít, emellett valóban rugalmas, feszes viselet. A többféle alapanyag, a szellőző és az elasztikus panelek szerintünk a mezőny egyik legjobb őszi-téli felsőjévé avatja.

[divider scroll_text=””]
A Castelli Alpha egy teljesen más világot képvisel: mondhatnánk álmaink világát. Nem lehet csodálat nélkül megtapogatni, megfigyelni a megannyi végletekig tökéletesített technológiai megoldást. A két saját záródással rendelkező különálló réteg csak a kezdet, erre jön a féltucat fejlett alapanyag stratégiai alkalmazása, a tökéletes gallér, mandzsetta és derékillesztés, illetve a vízzáró zsebek. Átöltözés nélkül átöltözhetünk benne, fagypontig kellemes viselet. Ha az olvasó a csakis a legtökéletesebb ruházattal elégedett, ideje felvenni az Alpha-t a bakancslistára!

[divider scroll_text=””]
A „softshell” típusú alapanyagot alkalmazó, fokozott szélállóságra kihegyezett dzsekik a kerékpárosok körében igen népszerűek, megfelelő aláöltözettel akár a zord mínuszokban is kellően melegek. A külső membránbevonat a csapadékot is hatékonyan lepergeti, a vékony de meglepően meleg mikroszálas bélés pedig segít a pontos illeszkedés terén. A Pearl Izumi Elite Shoftshell, a Gore Phantom 2.0, a Mavic Aksium Convertible és a Kellys Pro Sport Windblocker sorolhatók a „vékony softshell” dzekikategóriába. A Gore és a Mavic modell ezen felül a funkcionalitás terén is elkápráztat: az ujj mindkettő esetében lecsatolható, így szélmellényként is viselhetők. A Phantom 2.0 egy további elasztikus rövid ujj, illetve hátsó szellőző panelek beiktatásával minimum három funkcióra bővíti a lehetőségek tárházát, azaz fagyponttól bő 20 fokig, a szárazságtól az az esőn keresztül a bolond süvítő szelekig minden körülményre ad választ. Ezen nem lehet túltenni, így már el is árultuk, hogy a kerékpáros dzsekik jolly-jokere egyértelműen az amerikai márka már-már legendának számító Phantom 2.0 modellje. A Mavic „ujjkezelése” sem rossz, de a Gore fejlesztők zsenialitását nem éri utol: a Phantom-ot bicajozás közben is sikeresen meg tudtuk szabadítani az ujjaktól, majd ezeket a méretes hátsó zsebek simán elnyelték!

[divider scroll_text=””]
A Pearl Izumi Elite Shoftshell a maga nemében etalon, kissé melegebb az említett két „kaméleonnál”, a vízzel és a széllel könnyedén elbánik. Érdekes, hogy habár szabása sportos, az ujjak is hosszúak, de a hátrész már kevésbé, így inkább a rövid felsőtesttel és hosszú végtagokkal rendelkező bicajosokat védi tökéletesen. A Kellys Pro Sport Windblocker szövettípust vékony, de meglepően hatékony bélést kínál, a csapadék a felületről szépen lepereg, így a másik három modellhez hasonlóan a csendes esőtől megvéd, az heves záporok azért egy idő után az anyagon áthatolnak. A többi „softshell” típushoz hasonlóan a szlovákok is kétféle alapanyagot alkalmaznak: az elasztikus Jgrong kiváló kiegészítője a Windblocker-nek. A dzseki előnye a vékonyság, a test vonalainak pontos követése, illetve az árcédula, amely fele összeget mutat a tesztben szereplő konkurensekhez képest. Így a „Legjobb vétel” matricát mindenképpen kiosztanánk a Pro Sport Windblocker-nek.

[divider scroll_text=””]
Végezetül a vastag kerékpáros „kabátok” következnek, amelyek a leghidegebb napokon is kellemes hőháztartást tesznek lehetővé, a többféle fejlett technikai alapanyagnak köszönhetően mégsem hatnak „pufajkának”. A már említett Pearl Izumi Elite Shoftshell akár ide is sorolható, mivel az egyik legmelegebb a mezőnyben. A Mavic Aksium Thermo komoly réteges felépítést és bőséges bélést kínál, kiegészítve számos innovatív fejlesztéssel. A záródások kiválóak, ergonomikusak, szerintünk egy rendkívül jól sikerült modellről van szó. Az ára sem vészes, így csak ajánlani tudjuk.

[divider scroll_text=””]

Előre dőlt testhetben pontos az illeszkedés, az L-es nekem talán kissé nagy...

Előre dőlt testhetben pontos az illeszkedés, az L-es nekem talán kissé nagy…

A Kellys Pro Race Isowind ebben az esetben nem a mérsékelt árcédulával kecsegtet, hanem a ma elérhető legfejlettebb technikai alapanyagokkal. Az Isowind és a Super Roubaix a legmagasabb szintű dzsekik jellemzője, döntően olyan presztízsmárkák alkalmazzák, mint a brit Rapha vagy az olasz Castelli. A 2016-os szlovák csúcsmodell emellett verseny-orientált szabást kapott, oly annyira, hogy mindössze egy zsebet találunk, ami a mindennapi használat során szűk keresztmetszet lehet. Egyébként a Pro Race Isowind tényleg az, aminek mondja magát!

Ha ennyiféle dzsekitípus közül választhatunk, melyik lesz számunkra a legmegfelelőbb? – kérdezhetnénk. Ez szerintünk felhasználás- és egyénfüggő. Ha a mínuszokban már nem bicajozunk, akkor a hőszigetelés nem az elsődleges szempont a kiválasztásban, viszont ha a kerékpárt mindennapos közlekedésre használjuk, az ősztől tavaszig tartó időszakban jó néhányszor elkap az eső. A szél elleni védelem minden esetben kívánatos, főképpen ha az megfelelő szellőzéssel párosul. Érdemes még elgondolkodni a réteges öltözködés által biztosított modularitáson: a külső réteg koncentráljon az időjárás elleni védelemre, a középső a hőszigetelésre, az alsó pedig a hatékony nedvességelvezetésre. A legtöbb kerékpáros számára ez nyújtja a legpraktikusabb megoldást, tehát nálunk a vékonyabb softshell dzsekik a befutók, ennek alternatívája a termomez/szél-esődzseki duó lehet. Az testhez álló „mezdzsekikkel” még kísérletezünk mielőtt végleges véleményt alkotnánk róluk.

Megfelelő ruházatban a őszi-téli kerékpározás is élvezetes lehet!

Megfelelő ruházatban a őszi-téli kerékpározás is élvezetes lehet!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo