fbpx

T-Mobile Top Maraton sorozat 2. állomás – MVM Duna Maraton

Az 1000 éves Visegrád felkészült: 1600 nevező közt Európa-bajnok és olimpikon is lesz a Duna Maraton rajtjánál. Idén nem csak a Millenniumát ünneplő vendéglátó Visegrádnak – melynek neve először egy Szent István korabeli oklevélen szerepelt – van kerek évfordulója, hanem a Duna Maratonnak is…

duna_1

A háromnapos bringás fesztivál fő eseménye a július 4-ei X. MVM Duna Maraton, mely amellett, hogy az Inter-Mountain Series egyik „etapja”, a T-Mobile Top Maraton sorozat 2. állomása, és a Magyar Kupasorozat 3. futama is egyben. A nevezési listán máris 1600 bringás szerepel, köztük a teljes hazai élmezőny és a 2005-ös maraton Európa-bajnokság első két helyezettje. A tavalyi győztes Parti András természetesen címvédésre készül…

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb hegyikerékpáros versenyének az elmúlt 9 évben több mint 9 ezer résztvevője volt, több mint 100 ezren bíztatták a versenyzőket a viadal útvonalán lévő 7 településen és a rajt-cél területen. A résztvevők elit és hobby kategóriákban, 12 korcsoportban – külön nők és férfiak -, három távon: 35-, 65- és 100 km-en versenyezhetnek. A legfiatalabbak 4 korcsoportban, 6 és 14 év között küzdhetnek egymással. A kísérő programok között a BringaSuli és a koncertek mellett szerepel a T-Mobile Természetjáró Túra, mely könnyen teljesíthető, 10 kilométeres útvonalon kerül kiírásra a pilisi természetvédelmi területet érintve. A szakavatott túravezető egyben madarász, a megfigyelés középpontjában a térség tojásrakói szerepelnek. A maraton rajtja mindenki számára szombaton 10 órakor lesz, a túrára és a legkisebbek viadalára ez után kerül sor. A T-Mobile hostesseinél regisztrált bringások a sorozat utolsó állomásán egy trekking kerékpár kisorsolásán vehetnek részt. Vasárnap extrém triatlonversenyre kerül sor.

duna_2

A rajtra várva

A profik mellett természetesen a hobbikerékpárosok vesznek részt nagyobb számban az eseményen, ezért a versenytávokat és a kategóriákat a szervezők úgy alakították ki, hogy a 10 évestől a 60 éves korosztályig mindenki megtalálja a felkészültségéhez illő versenyszámot. A verseny központja valamint a rajt-cél területe a korábbi évekhez hasonlóan a Dunakanyarban, közvetlenül a Duna partján kerül kialakításra, a Visegrádi Sportközpontban, amely a gátrendszer miatt még a Duna magas vízállása ellenére is a térség egyik legvédettebb pontja. Harangvölgyi András főszervező a Duna magas vízállását a helyszínen szemlélte: „A szerdai napot Visegrádon és környékén töltöttem. A magas vízállású Duna ellenére is festői a környezet. Egyedül Dunabogdány térségében találtam jelentősen vizes szakaszt, ha szükséges, ezt a 2 kilométeres részt kiiktatjuk az útvonalból. Az eső nem esett, tehát tovább száradt a pálya. A nevezők száma 1620 körül van, rendben lesz minden!”

Kugler és Genze a Trans Germanyn szerepeltek nemrég

Kugler és Genze a Trans Germanyn szerepeltek nemrég

Emeli a verseny színvonalát, hogy nevezett a német profi csapat, a Multivan Merida Biking Team két kerekese, a 2005-ös Európa-bajnok, német Hannes Genze és az akkori ezüstérmes, svájci Andreas Kugler. Az elmúlt héten mindketten részt vettek a Trans Germanyn, melyen Genze másodikként zárt; a csapatgyőzelemhez pedig mindketten hozzájárultak. „

Jelenleg a Trans Germany fáradalmait pihenjük, szerettem volna nyerni, hajszál választott el a győzelemtől, de hát a korábbi világbajnok, Thomas Dietsch jobb volt nálam. Fejben már készülök a hétvégi Duna Maratonra, nem voltam még magyar versenyen, kíváncsi vagyok milyen a rendezés és a mezőny – mondta Hannes Genze. Andreas Kugler hozzátette: „Új vagyok a csapatban, én is győzni megyek, a Trans Germanys eredményünk pedig a jó csapatmunkát mutatja.”

Nem lehet teljesen nyugodt a tavalyi győztes Parti András, aki mint mondta, a meridások amellett, hogy erősek, kisebb csapatot alkotva segíteni tudják egymást, ami a kerékpársportban természetes. – Ez nehezíti a dolgomat, de felveszem a harcot, győzni szeretnék Visegrádon, mint tavaly! – fogalmazott az olimpiai 23. helyezett bringás, aki idén szintén egy német gárda színeiben áll rajthoz.


Néhány fontos információ a szombati MVM Duna Maratonnal kapcsolatban:

– A Visegrád-Nagymaros közötti komp, az áradás miatt nem jár. Halvány remény van, hogy szombaton reggel esetleg a személyforgalmat hajóval meg tudják oldani, de gépkocsival semmiképp nem tudtok átjönni a nagymarosi oldalról. Kérjük, hogy az aktuális helyzetről informálódjatok az Útinform oldaláról. Telefon: 06 1/336-2400 www.internet.kozut.hu

– Feltétlen számítsatok arra, hogy nehéz lesz a Duna túloldaláról átjutni Visegrádra, ennek tudatában szervezzétek meg az utazást!

– Erőteljesen ajánljuk, hogy pénteken délután gyertek le Visegrádra, és vegyétek igénybe a rajt-cél területen az ingyenes maraton kempinget, vagy a helyi szállás szolgáltatásokat. Így szombaton reggel nyugodtan, kényelmesen tudtok rajthoz állni.

– A rajt-cél terület, és a maraton kemping gáttal körülvett területe tökéletesen száraz.

MVM Duna Marton a Bikemag Fórumon: http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=2809

Bővebb információk: www.dunamaraton.hu; www.topmaraton.hu
Forrás: MVM Duna Maraton sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo