fbpx

Szabó Zsófia és Szarka Gergely az országúti magyar bajnokok

Az Országúti Országos Bajnokság második napján az elit kategóriák versenyzői csaptak össze. A nőknél Szabó Zsófia volt a leggyorsabb, a férfiaknál Szarka Gergely lett a bajnok.

A szombati utánpótlás futamok után június 30-án, vasárnap az elit kategóriák versenyeit rendezték Ibrányban. A nőkre 7, míg a férfiakra 12 kör várt a 14,7 km hosszú minimális szintkülönbséget tartalmazó pályán. Bár a terepviszonyok túl nagy kihívást nem tartogattak a versenyzők számára, a június végi hőség sokak számára megnehezítette a versenyt.

A női mezőnyt a rajttól kezdve a Fehérvár Cycling Team próbálta mozgatni, de a szökési kísérletek egytől-egyig elhaltak, nagyon úgy tűnt, hogy sokak mezőnyhajrán szeretnék eldönteni a bajnoki cím sorsát. A verseny felénél mindösszesen Hideg Nóra tudott tartósan ellépni a többiektől, a Fehérvár Cycling Team fiatal versenyzője 2 és fél kört töltött szökésben. Az előnye a 2 percet is meghaladta, de végül az utolsó körben megfogta az ébredező mezőny.
Az utolsó 3 km-re érve megkezdődött a tűzijáték, a hajrá is igen hosszúra sikeredett melyet Szabó Zsófia (Health Mate Ladies Team) nyert meg, másodikként Matuz Etelka (FTC) gurult át a célvonalon, míg a bronzérmet Temela Eszter (Fehérvár Cycling Team) szerezte meg. WU23-as kategóriában szintén Szabó Zsófia volt a leggyorsabb, a dobogó második fokára Borissza Johanna (BVSC) állt fel, a harmadik legjobb fiatal pedig László Tamara (KSI) lett.

A férfiak mezőnyében az Epronex-BSS Oil Team két bringása, Vas Balázs és Pápai Ádám mutatott be majdnem egy egésznapos a szökést, a két versenyző lényegében az egész versenyt elmenésben töltötte, mindösszesen az utolsó körre érte őket utol a mezőny. Az utolsó körben a Valter Attila (CCC Development Team), Szarka Gergely (Epronex-BSS Oil Team), Karl Ádám (U.C Monaco), Peák Barnabás (SEG Racing Academy), Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team), Solymosi Márton (Epronex-BSS Oil Team), Rózsa Balázs (Team Differdange-GeBa) alkotta hetes lépett el mezőnytől, ahol Szarka Gergely használta ki erőfölényüket és nyerte meg a versenyt Peák Barnabás és Valter Attila előtt. Az U23-as dobogóra is ők álltak fel, így az abszolút és az U23 dobogó megegyezett.

„Nagyon nehéz volt ez a verseny, igazából még most sem fogtam fel azt, ami történt – mondta Szarka Gergely nem sokkal a célba érkezést követően. – Elég nívós mezőny gyűlt össze. Előnyünkre vált, hogy a csapatunk nagy létszámban képviseltette magát. Célunk volt, hogy mindenféleképpen elmenésben legyünk, Vas Balázs és Pápai Ádám pedig teljesítette is ezt a feladatot. Lényegében innentől csak tenni kellett a kereket. Az utolsó két körben kezdődött a tűzijáték. Egy kisebb sorral tudtam elszakadni, ami eléggé erős volt, néha összedolgoztunk, néha viszont csak kóstolgattuk egymást. Ekkor még úgy gondoltam, hogy nem lesz esélyem a végén, elég magas pulzusszámmal tekertem, de később egy olyan szituáció alakult, amely kedvezett számomra, hisz a többiek elkezdtek nézelődni. Megpróbáltam, bár az első kísérletemnél Peák Barna még felhúzta rám a sort, de körülbelül ötszáz méterrel a vége előtt újból megindultam, és ez az akcióm kitartott a célvonalig.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo