fbpx

Peter Sagan edzés titkai

Most megtudhatjuk, hogy a világbajnok hogyan készül a 2018-as szezonra, Peter Sagan edzője, Patxi Vila, elárulta, hogy a világ legjobb kerékpárosának hogyan néz ki egy hete az alapozás alatt,  milyen edzésmunkát végez november 20. és 26. között.

A “nyílt hét” a 19 órás edzésterhelésével nem tartozik Peter Sagan legnehezebb edzésprogramjai közé, a világbajnok még csak az alapozás elején tart, viszont egy amatőr kerékpárosnak valószínűleg élete legnehezebb hete lenne, ezért nem ajánljuk senkinek, hogy az év ennek a szakaszában a szlovák sztárversenyző programja alapján készüljön fel a következő szezonra. Lássuk a heti edzéstervet:

Hétfő
2 óra kerékpár és konditermi edzés

Az alapozás első napján mindössze két órát teker lazán, melynek célja, hogy a lábak forogjanak egy kicsit, újra felvegyék a ritmust. A kerékpáros edzést egy konditermi követi, ahol a fókusz a sebességen van, az edzés feladata, hogy maximális mennyiségű izomrost dolgozzon együtt.

 

Kedd
3,5 óra kerékpár hosszú résztávokkal

A második nap nem csupán egy egyszerű 3,5 órás állóképességi edzés, hanem már tartalmaz specifikus feladatot is, 4-6 alkalommal hajt 10 perceket a maximum aerob teljesítménye 85 %-án (ez körülbelül az FTP 60-70 %-át jelenti a világbajnoknál).

 

Szerda
4,5 óra kerékpár hegyekkel

A második állóképességi edzés a héten. A 4,5 órás edzés két-három 10-20 perces hegyet tartalmaz, melyekre a maximum aerob teljesítménye 90%-án megy fel Peter Sagan. Az egész edzés időtartalma alatt végig aerob zónában dolgozik a világbajnok.

 

Csütörtök
Regeneráló kerékpározás és konditermi edzés

Csütörtök a regeneráló nap, ilyenkor a világsztár csak egy laza másfél órát bringázik délután, utána pedig a konditeremben folytatja az edzést a hétfői programmal megegyezően.

 

Péntek
3,5 kerékpár rövid résztávokkal

Pénteken újra hosszabb edzés következik. A 3,5 órás kerékpározás rövid intenzívebb szakaszokat tartalmaz, 2-3 blokkban 12×1 perces résztávokat hajt végre Sagan a maximális aerob teljesítménye 100-105 %-án, melyek között 2 perces pihenőket tart. Ez az edzés remekül növeli az aerob teljesítményt.

 

Szombat
Hosszú kerékpározás

A szombat a leghosszabb állóképességi edzés a héten, 4-5 óra hosszú és nem tartalmaz semmilyen speciális elemet. A világbajnoknak szükséges van heti egy-két napra, amikor szabadon kerékpározhat a barátaival, ilyenkor ha úgy érzi, hogy egy kicsit jobban nyomnia kell akkor azt csinálja. Edzője néha javasol neki feladatokat az ilyen edzésekre is, mint pl a remek erőfejlesztő 3 perces alacsony fordulatú (50-60rpm) hegymeneteket 2 perces 90 rpm-es szakaszokkal kombinálva, természetesen ezek a gyakorlatok is végig aerob zónában történnek.

 

Vasárnap
Pihenőnap

Ebben az időszakban a terv egyik legfontosabb eleme a pihenőnap, amikor nem edz egyáltalán. Ilyenkor megpróbál egy kicsit tovább aludni, filmeket néz és ha lehetséges akkor PlayStationnel játszik.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo