fbpx

Mitas 2016: kibővült kínálat megszokott Rubena minőségben

A Rubenáról Mitasra változó név nem az egyetlen változás, új gumiösszetétel, több új mintázat és kerékméretet nézve is szélesebb paletta várható jövőre!

A cseh gumigyártó idén februárban jelentette be, hogy az addig Rubena márkanéven ismert kerékpárgumik Mitas néven lesznek elérhetőek. A váltás hátterében az áll, hogy a tulajdonos cégcsoport egységesíteni szerette volna gumiabroncs kínálatát, így a kerékpáros részleg átnevezése mellett döntött. Korábban hasonló változás volt a Sava motorkerékpár gumik esetében is, amik szintén a Mitas nevet vették át. Fontos megemlíteni, hogy ezek a gumik nem a távol-keleten, hanem Csehországban készülnek, így eddig elsősorban az európai piacon voltak kelendőek.

Mitas 2016

Mitas 2016

A márka globális népszerűsítése érdekében a Mitas lett a Cape Epic többnapos MTB maraton hivatalos gumiszállítója. Az új Textra összetételű gumikat használó 40 versenyző közül egy sem kapott defektet a 8 napnyi versenyzés során!

A Mitas Textra gumik a Cape Epic maratonon is bizonyítottak

A Mitas Textra gumik a Cape Epic maratonon is bizonyítottak

Miben más a Textra változat a hagyományos modellekhez képest? Egy nagy sűrűségű polimer szálakból álló gumiréteg borítja a gumi oldalfalát és az aramid szálas peremet is. Mivel maga az anyag rendkívül elasztikus és tömege sem számottevő a komplett abroncs tömegéhez képest, így a gumi egyéb tulajdonságait nem befolyásolja negatívan. A belső nélküli gumiknál kritikus oldalfal szakadásos defektek ellen viszont kiváló védelmet nyújt.

Mitas Scylla Top Design Grey Line

Mitas Scylla Top Design Grey Line

A versenyzésre és sportcélokra szánt Top Design gumik mindegyike 127 tpi szövetsűrűségű, Tubeless Supra változatban kapható, ami háromféle felhasználást teszt lehetővé, UST felnikkel belső nélkül, hagyományos felnikkel átalakító szettet és latex folyadékot használva belső nélkül és hagyományos belsős rendszerként.  Gumikeveréket tekintve két változat közül lehet választani, a Grey Line kétkomponensű, az oldalsó bütykök puhább anyagból készülnek a jobb tapadás érdekében, míg a CRX esetében egységes anyagból készül a futófelület.

Mitas Zefyros Top Design Innovated

Mitas Zefyros Top Design Innovated

Újdonság a Zefyros Top Design innovated változata, ami magasabb oldalbütykökkel rendelkezik a hagyományos Zefyrosnál. 650B és 29”-es kerékméretben, 2,25”-ös szélességben kapható, akár Textra oldalfallal is, ami megközelítőleg 50 gramm pluszt jelent a normál Tubeless Supra modellhez képest. A mintázat legfőképp döngölt erdei talajra, kevésbé technikás, gyors ösvényekre ajánlott.

Mitas Scylla Top Design

Mitas Scylla Top Design

A jól ismert általános MTB felhasználásra szánt Scylla modell tipikusan olyan guminak számít, amit szezon elején felrak az ember és év végén tudatosul, hogy nem is kellett soha átcserélni. A Textra oldalfal erősítés itt is újdonság, a 29”-es és 27,5”-es gumik esetében. Szélesség tekintetében a két nagyobb kerékméret kizárólag 2,25”-ös, míg a 26”-os akár 2.1”-es változatban kapható.

Mitas Kratos Top Design Tubeless Supra

Mitas Kratos Top Design Tubeless Supra

A köves, technikás terepre ajánlott Kratos mintázata marad a megszokott, a Textra modellek szintén a 650B és 29”-es méretben érhetőek el.

Mitas Charybdis Top Design Tubeless Supra

Mitas Charybdis Top Design Tubeless Supra

A saras, csúszós pályákra szánt Charybdis magas bütykökkel és jó öntisztuló képességgel rendelkezik. Ez szolgált alapul az új Hyperion gumi kifejlesztése során, ami szélesebb, még mélyebb mintázatú és az elnyújtott oldalbütykök kanyarban is jobb tapadást biztosítanak.

Mitas Hyperion Top Design Tubeless Supra

Mitas Hyperion Top Design Tubeless Supra

Az aramid peremes csúcsváltozatok mellett természetesen a drótperemes, kedvezőbb árú MTB gumik is megmaradtak a cseh gyártó kínálatában.

Mitas Cheetah

Mitas Cheetah

A Cheetah mintázata meglehetősen hasonlít a Zefyros modellre, ez is főként ledöngölt erdőgazdasági utakra vagy murvás terepre ajánlható.

Mitas Tomcat

Mitas Tomcat

A tavaly bemutatott Tomcat két méretben elérhető (29”x2.1” és 27,5”x2.1) drótperemes kivitelben. A teljesen fekete szín mellett fehér oldalcsíkos változatban is kapható. Átlagosnál agresszívabb mintázat jellemzi, sziklás, törmelékes terep mellett akár száradó sárban is jól teljesít a jó öntisztuló képességének köszönhetően.

Mitos Kratos Extreme

Mitos Kratos Extreme

Extrém vonalon újdonság, hogy a Kratos 2,45”-ös szélességű változata mindhárom kerékméretben kapható lesz, méghozzá Textra kivitelben. A gumik szintén kétkomponensűek, az oldalsó bütykök puhább anyagból készülnek.

Mitas Highlander DH Supra MAx

Mitas Highlander DH Supra MAx

A freeride és DH felhasználásra szánt Highlander esetében új kialakítást terveztek a cseh mérnökök, melynek lényege, hogy egyrészt a futófelületet is megerősítették, hogy elkerüljék a bütykök leszakadását, másrészt az aramid szálas perem belülről is egy plusz, erősítő gumiréteget kapott. A DH Supra MAX kialakítású Highlander modellek 29”-es és 27,5”-es méretben érhetőek el 2,45”-ös szélességben.

Mitas Highlander DH

Mitas Highlander DH

Városi és trekking gumik tekintetében teljes a Kánaán a Mitas választékában, rengeteg különböző modell kapható 26”-os és 28”-as méretben is. A legmenőbbnek szerintem a Cityhopper széria számít, négyféle színben is kapható.

Mitas Cityhopper

Mitas Cityhopper

Országúti gumik közül továbbra is a Phoenix jelenti a csúcsot, kizárólag 23 mm-es szélességben kapható és megközelítőleg 185 grammot nyom, ami nagyon könnyűnek számít.

Mitas Phoenix

Mitas Phoenix

A téli szezon beköszönte előtt érdemes említést tenni a szöges gumikról is, a Mitas kínálatában ugyanis négyféle változat is szerepel. A Froster 26”-os kerékpárokra való, míg a Gripper Ice 622-es kerekekkel kompatibilis, így akár 29”-es MTB bringára is feltehető télire.

Mitas Froster

Mitas Froster

Mindkettőből elérhető csak az oldalbütykökön vagy a teljes futófelületen is szögekkel ellátott típus. A szögeket nyilván nem szó szerint kell érteni, alumíniumba ágyazott acél-ötvözet tüskéket ágyaznak a gumiba, így a tömeg is ésszerű keretek közt tartható, megközelítőleg 850 grammot nyom egy ilyen szöges gumi.

Mitas Gripper Ice

Mitas Gripper Ice

Belsőgumik terén is széles a Mitas paletta, sőt Tubeless átalakító készlet is kapható. Kiemelendő a GAADI Tube, ami „kígyó” kialakítású (két vége van), így a belsőcseréhez nem kell a kereket kivenni a bicikliből. Ez jelentősen megkönnyítheti a pedelec vagy agyváltós, sárvédős bringák tulajdonosainak életét.

Mitas belső gumik

Mitas belsőgumik

További magyarországi Mitas információk:
www.mitas.co.hu
Mitas Facebook

Logo_Mitas_designed_negativ-color-rgb

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo