fbpx

Miskolcon sáros körülmények között folytatódott az UBM Cyclo-Cross Challenge

November 18-án Miskolcon rendezték a Borsodcrosst, az UBM Cyclo-Cross Challenge 3. fordulóját, ahol idén is cross-os körülmények fogadták a technikás pályán a versenyzőket. Az esemény után a verseny szervezője, Dovák Dávid az alábbi nyilatkozatot küldte szerkesztőségünknek, melyet változtatás nélkül közlünk.

Fotó: Schöff Gergely

Három állomás után kijelenthető, hogy az UBM Cyclo-Cross Challenge (még) él és virul, dacára a számos nehezítő körülménynek, amivel az idei évben meg kell birkóznia fordulóról fordulóra. Szombatra már csapadékmentes időjárás, de szokásos módon sáros, folyamatosan változó körülmények fogadták az indulókat. Az egész heti esőzés megtette a hatását, már a pályabejáráson is a megfelelő gumik kiválasztásán és azok nyomásának beállításán fáradoztak a versenyzők. Füves részek, ragadós és folyós sár egyaránt tűzdelte a pályát, nem beszélve a hosszú aszfaltos szakaszról – amitől még sokoldalúbb lett a Borsodcross pályája. Ráadásként egy váratlanul felvonuló építkezés miatt utolsó pillanatokban kellett nyomvonalat is módosítani.

Fotó: Schöff Gergely

Az – itt-ott ugyan foghíjas – mezőnyben remek csatákat láthatott a Körcsarnok oldalában szurkoló publikum. Az U19-es, Elit és Master 1 futamban különösképpen. A mostanában kevesebbet látható Búr Zsolt fantasztikus versenyzéssel rukkolt elő. Manapság pedálfordulatai helyett inkább edzői munkássága beszél – na, de szombaton! A mezőny közepéből rajtolva is pillanatok alatt az élmezőnybe verekedte magát, az UV-domb első mászásakor már az élen állt és végül a tőle megszokott elegáns és ellenállhatatlan stílusban, több mint háromperces fórral ért haza. Mögötte jóval szorosabb csata alakult ki a három kategória résztvevői között. Master 1-ben végül Soós Tamás a Kőbánya versenyzője győzedelmeskedett, míg U19-ben a Szingo SE bringása, Grósz Gergő nyert, az abszolútverseny harmadik helyén célba érve.

Fotó: Schöff Gergely

A hölgyek között a Miskolcra évről-évre visszajáró Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) vitte a prímet.

A kedvezőtlen gazdasági környezet természetesen az UBM Cyclo-Cross Challenge szervezőinek a dolgát is megnehezíti, hiszen a versenyrendezés minden területén nőnek a költségek, ezzel együtt pedig a nevezési díjakat sem lehetett befagyasztani. A kerékpározás egyre drágább sport, szórakozás, lassan pedig luxus-termék, és a versenyeztetés is minden eddiginél nagyobb kihívásokkal szembesíti a résztvevőket. Bár, a magyar naptárban kevés a verseny, még sincs megnyugtató számú induló a hosszútávú, fenntartható üzleti modell stabilizálásához. A 2022-es év versenyeivel összehasonlítva idén számottevő a visszaesés mind a magyar kupában, mind a CRC futamokon. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy egy rendkívül nívós debreceni C2-es verseny két nap alatt is csak ugyanannyi nevezőt hozott, mint a kamaraerdei Cyclo-cross Challenge futam, akkor érzékelhető igazán, hogy a rendszerben van nehézség. Miközben nemzetközi színtéren siker sportág a cyclo-cross a közelmúlt eredményeit (is) figyelembevéve. A szövetség részéről egyelőre nincs valódi javaslat, akcióterv, hogyan lehetne több nevezőt a versenyeinkre csábítani, ahogy a nézők „megnyerése” is kulcskérdés lehet. És nem csak az egyszeri nevezők számára jelenthet anyagi megterhelést egy-egy részvétel, hiszen komplett klubok maradnak távol egy-egy eseménytől, ami aggasztó. A miskolci versenyen például nem képviseltette magát Magyarország egyik jelentős utánpótlásnevelő klubja, aki nem mellesleg miskolci bejegyzésű.

Ez a helyzet kellőképpen aggasztó kellene, hogy legyen a rendszer bármelyik szereplőjének, bízom benne, hogy nem érdeke bárkinek is, hogy a versenyek, versenyzők száma csökkenjen. Ma négy klub marad távol egy-egy szakági futamtól, holnap hat, holnapután nyolc és a cyclo-cross már csak külföldön marad sikeres, itthon pedig elhal. Párbeszédre lenne szükség, ha valóban közös érdekről beszélünk, de a felhívás egyelőre nem talál értő fülekre. Mégis bízunk a változásban. Az UBM Cyclo-Cross Challenge szervezői mindenesetre december 9-én Újbudán is a legjobb versenykörülményekkel várnak titeket.
Jövőre pedig újra lesz Borsodcross! 😉

Fotók: Schöff Gergely

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo