fbpx

Milano-San Remo: Havazás, buszozás, Afrika – avagy Ciolek napja – videó

Az egykori szupersprinter reménység, a német Gerard Ciolek (MTN-Qhubeka) nyerte az ítéletidőben rendezett és lerövidített Milano-San Remo klasszikust, megelőzve a két topfavoritot, Peter Sagan-t (Cannondale) és Fabian Cancellara-t (Radio Shack-Leopard).

Sagan, Ciolek, Cancellara (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.it)

Sagan, Ciolek, Cancellara (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

A 104. Milano-San Remo nem a megszokott Classicissima volt, ahogy az ítéletidőben a versenyt feladó belga bajnok, Tom Boonen is nyilatkozta felháborodottan:

Ez már nem a Milano-San Remo, minden, ami történt, a szervezők hibája. A rendezők tudták, hogy havazni fog. Start előtt kellett volna eldönteni, hogy felfüggesztik-e a versenyt. Ha a versenyzőket is megkérdezik, más lett volna a döntés, de nem kérdeztek meg minket, voltak fontosabb érdekek.

Hóbringázás a táv derekán (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.i

Hóbringázás a táv derekán (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

The Show must go on: a rendkívüli időjárás – helyenként havazás – miatt a szervezők átvariálták a Milano-San Remo útvonalát. Kikerült az 500 méter magas 8 kilométeres emelkedő, az eredetileg a 140 kilométer után következő Turchino, s menet közben a 300 méter magas – a verseny szempontjából talán fontosabb – 300 méter magas Le Maine-t is kivették.

A Turchino előtt 117 kilométernél megállították a mezőnyt, és a táv egy részét a csapatbuszokban tette meg a peloton, fél háromkor pedig új rajtra került sor. Az útvonalmódosítások következtében a 298 kilométeres pálya jelentősen rövidült, de az utolsó 90 km – a végén a Cipressa és a Poggio emelkedőjével – maradt. Rengeteg versenyző – teljesen átfagyva – a Classicissima feladása mellett döntött, de azért a favoritok többsége vállalta a küzdelmet az elemekkel.

Robbie Hunter így nézett ki, miután beszállt a csapatbuszba... (Fotó: twitter)

Robbie Hunter így nézett ki, miután beszállt a csapatbuszba… (Fotó: twitter)

A nap szükevénycsoportja, Lars Bak (Lotto Belisol), Maxim Belkov (Katyusa), Diego Rosa (Androni-Venezuela), Pablo Lastras (Movistar), Matteo Montaguti (Ag2r-La Mondiale) és Francesco Fortin (Bardiani-CSF Inox) rögtön a verseny elején megléptek, tíz perc feletti előnyt építettek, a megállásnál természetesen jóváírták az időket, és ennek megfelelően indították őket újra.

Új rajt... (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.i

Új rajt… (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

Az előbb említett elmenés utolsó embereit a Cipressa emelkedőjéig utolérte az időjárás miatt megfogyatkozó  mezőny és remek lehetőség nyílt a sprinterek előtt. Mivel kimaradt a két említett mászás a táv derekán, ott volt még Cioleken kívül Cavendish, Demare, Degenkolb, Gatto és persze a legjobb klasszikus-menők. A Cipressa tetején a világbajnok Philippe Gilbert (BMC) lépett meg kicsit, de talán csak a nedves lejtmenetet akarta próbálgatni élesben.

A Cipressa és a Poggio között az Ian Stannard (Sky), Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step), Eduard Vorganov (Katyusa) trió állt össze, akik a Poggio-ig fél perces előnyt szedtek össze. Vorganov leszakadt, de Chavanel és Stannard együtt értek fel elsőként a Poggio tetejére. Az üldözők élén ezalatt Sagan kénytelen volt vállalni a munkát, s Cancellarával, Ciolekkel, Paolinivel vették üldözőbe Chavaneléket.

Sagan dolgozik, hogy felérjen Chavanelékre (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.i

Sagan dolgozik, hogy felérjen Chavanelékre (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

Lefelé Sagan – a kerekén Cancellarával – utolérte az élen haladó duót, s így hatan érkeztek az utolsó 3-4 kilométerre. Cancellara beváltotta ígéretét, egy métert sem ment Sagannak, de a szlovák bajnok akcióját szerelte. Mindenki Saganra várt a hajrán is, így a Cannondale kapitánya kénytelen volt megindítani a sprintet, s végül a végig valakinek a kerekén pihenő Ciolek nyert, saját, afrikai csapata, s egyben az afrikai kerékpársport eddigi legnagyobb sikerét aratva.

Ciolek a befutón a két nagy ellenfél között (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.i

Ciolek a befutón a két nagy ellenfél között (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

Talán sokan emlékeznek még rá, Ciolek 2005-ben, 20 évesen megnyerte a német bajnokságot, és a nemzeti színű mezben látogatott el a Tour de Hongrie-ra, ahol egy más dimenzióban közlekedett a többiekhez képest a sprinteken. 2006-ban Salzburgban U23 világbajnok lett, majd ezután szerencsétlenül igazolt, leszállóágban lévő csapatokhoz, a T-Mobile-hoz és a Milramhoz. Idénre a Quick Step-ből érkezett az afrikai prokonti gárdához, s úgy tűnik, kapitányként megtalálta a számítását. Lehet mondani, hogy ez „nem igazi San Remo” volt, de a német versenyző ezzel a győzelemmel akkor is beírta magát a kerékpársport történetébe, és még bőven van ideje, hiszen csak 26 éves.

A nem mindennapi versenyről holnap további képekkel jelentkezünk!

Az utolsó kilométerek videón:

Végeredmény:

1. Gerald Ciolek (Ger) MTN – Qhubeka 5:37:20
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale
3. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack Leopard
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step
5. Luca Paolini (Ita) Team Katusha
6. Ian Stannard (GBr) Sky Pro Cycling
7. Taylor Phinney (USA) BMC Racing
8. Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha 0:00:14
9. Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma Quick Step
10. Bernhard Eisel (Aut) Sky Pro Cycling

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo