fbpx

Másfél méter! A Magyar Körverseny is csatlakozik a Tour de France kezdeményezéséhez

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik a Tour de France kampányához, amelynek célja, hogy minden közlekedő fordítson nagyobb figyelmet a kerékpárosok védelmére.

Novemberben különleges kampányt hirdetett meg a Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme, aki a kerékpárosok biztonságának védelmére hívta fel a közlekedők figyelmét. A direktor elmondta: alapos okuk van a cselekvésre, hiszen a francia utakon csak 2016-ban 162 kerékpáros halt meg, és több mint 4000 szenvedett sérüléseket. A kampány célja, hogy együttműködésre és a szabályok betartására hívja a járművezetőket – elsősorban a védtelen közlekedők, a kerékpárosok védelmében.

Több európai országban a KRESZ szabályokban is szerepel, hogy a gépjárművezetők előzéskor, lakott területen kívül másfél, városban pedig egy méteres oldaltávolságot tartsanak a kerékpárosok mellett. Ennek a szabálynak a „megerősítésére” indult ez a figyelemfelhívó kampány, amelyhez a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik.

A 1,5 méteres kampányhoz a Tour de Hongrie mellett csatlakozik:

-Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosság
-Magyar Kerékpáros Szövetség
-Magyar Kerékpárosklub
-Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége

 

KRESZ-módosítás készülőben

Révész Máriusz kormánybiztos arról számolt be, hogy széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan
a KRESZ módosítására kerülhet sor. A tervek szerint előzéskor a hazai szabályok is kötelezően előírják majd
lakott területen belül az 1, azon kívül pedig a 1,5 méteres oldaltávolságot. Mindemellett a közlekedési kultúra javítása érdekében közlekedésre nevelő munkafüzet készül a negyedik-ötödik osztályosok részére. A kiadványt a jövő évtől minden gyermek megkapja majd.

Mi is csatlakozunk!

A Tour de France felhíváshoz a Magyar Körverseny is csatlakozik. A legnagyobb hazai kerékpárverseny jövő
évi kiírása során a megkülönböztető mezeken is visszaköszön majd a kampány üzenete.

 

2018-ban szintet lép a Tour de Hongrie

Ahogy már beszámoltunk róla jövőre a Tour de Hongrie a nemzetközi versenynaptárban már UCI – 1. kategóriával szerepel. Hazánkban még sohasem rendeztek ilyen magas besorolású profi viadalt. Újdonság, hogy jövőre már World Tour csapatok is rajthoz állhatnak a Magyar Körversenyen. Hazai kerékpárosok viszont csak „kontinentális” klub vagy a magyar válogatott színeiben indulhatnak.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint mintegy 38.000 eurós, azaz 11,5 millió forintos pénzdíj talál gazdára 2018-ban. Ez több mint a kétszerese az ideinek. Jövőre 547 világranglista pontot, több mint kétszer annyit, mint 2017-ben osztanak a Magyar Körversenyen.

A 2018. évi Tour de Hongrie augusztus 14-én rajtol és 19-én fejeződik be. A verseny jövő évi útvonalát várhatóan 2018. februárban mutatják be a nagyközönségnek.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo