fbpx

Maraton Franja: A gran fondo, amit nem érdemes kihagyni!

Ha országútisként még nem tudod, hogy mit csinálsz a június 10-11-i hétvégén akkor mindenképpen érdemes számba venni a régiónk legnagyobb gran fondóját, a Maraton Franját, amit Szlovénia fővárosában, Ljubljanában rendeznek és kevés olyan bringásról hallani, aki nem csupa jó élménnyel tért haza erről az eseményről. Két távon lehet indulni, 156 km-en és 97 km-en és nem mellesleg a verseny része az UCI Gran Fondo sorozatnak.

Nekem nehéz nem elfogultan írni a Franjáról, eddig háromszor vettem részt az eseményen, egyszer a rövid távon (mediofondo) és kétszer a gran fondo távon indultam és mindháromszor olyan élményben volt részem, amit eddig más amatőr országúti versenyen nem tapasztaltam. Kevés olyan rendezvény van, amire azt mondanám, hogy ezt nem hagyhatom ki, de a Maraton Franja ezek közé tartozik.

Honnan ez a lelkesedés?

Úgy kell elképzelni ezt a versenyt, hogy Ljubljana bevásárló negyedét megkapják a kerékpárosok a verseny napjára, mivel Szlovéniában vasárnap minden bolt zárva van, ez így nem annyira nagy dolog, viszont akkor is egy korlátlan parkolóval rendelkező, forgalommentes területről indul el a verseny. Aztán a rajtoltatásban nincs hiba, nincs káosz, mindennek megvan a maga rendje, szabálya, nincs kordonon átmászás, mindenkinek oda kell beállnia, ahová a szabályok szerint jogosult. A két táv nagy időkülönbséggel indul egymáshoz képest, így nincs probléma a távok elválásakor.

És a verseny… teljes útzár a szlovén fővárosban és a teljes távon, helyenként 6-8 sáv széles úton hagyjuk el a várost, na persze óriási tempóval, mert a szlovén (és a versenyre ellátogató) amatőrök brutálisan erősek. De akkor sem kell aggódnunk ha nem bírjuk a tempót velük, mert távonként 2000 feletti az indulólétszám és garantáltan lesz egy nagy bolyunk. Az első emelkedőig egy őrült száguldás a verseny, ahol a kisebb buckán szétszakad a mezőny, majd a magyar szemmel nézve nagy hegyen tényleg eldől, hogy ki milyen erős. A szervezés színvonalát jól mutatja, hogy a hegyen autóból kínálják a versenyzőknek a vizet. A hegy után biztosan lesz bolyunk, amivel be tudunk “gurulni” a célba. A célban sem hagynak minket étlen-szomjan, hanem kapunk enni és a szponzorok is gondoskodnak pár finomságról.

Fotó: Franja.org

Ha távolságot nézzük akkor nincs messze Ljubljana, nekem 4 óra körül van a 400 km Székesfehérvárról, az ország közepéről egy kicsit több, van hazai település, ami nekem időben távolabb van. Mivel korán van a gran fondo táv rajtja, ezért érdemes előző nap lemenni és egy jót pizzázni este vagy ízlés szerint beülni valamelyik étterembe.

A távok, fent már említettem, hogy 97 km-es és 156 km-es távok közül lehet választani, bár mindkét távban található egy hegy, de ennek ellenére nem nevezném nehéz pályának, mert ezenkívül többnyire sík vagy dombos mindkét útvonal, ezért a nagy bolyokban kis energiabefektetéssel lehet ottmaradni. A pályák könnyűségét jól mutatja a győztesek ideje, bár azt is hozzá kell tenni, hogy ex-profi versenyzők is feltűnnek rendszeresen a mezőnyben.

Ha szeretnéd kvalifikálni magad a Gran Fondo VB-re akkor arra is jó lehetőség a Franja, mert az óriási indulólétszám miatt a megszerezhető kvóták száma is hatalmas és jóval könnyebb megszerezni itt, mint más nyugati versenyeken vagy ott ahol kevesen indulnak.

További információkat a franja.org oldalon találtok.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások