fbpx

Kemény csata a Vuelta legnehezebb hegyén: Carthy nyerte a szakaszt, Carapaz újra pirosban

A Vuelta legnehezebb hegyén óriási versenyt láthattunk, a meredeken atomjaira szakadó mezőnyt Carthy tudta otthagyni 1 km-rel a cél előtt, mellyel megnyerte a szakaszt és az összetettben feljött a 3. helyre. Roglicnak gondjai voltak a hegyen és Carapaz 10 másodperccel visszavette tőle a piros trikót.

A Vuelta 12. szakasza ott folytatódott, ahol a 11. befejeződött, vasárnap is kemény hegyek vártak a Vuelta mezőnyére, két harmadik és két első kategóriás hegy után a legendás, kiemelt kategóriás L’Angliru-val zárult a szakasz. Nem volt kérdés, hogyha valaki támadni akar az itt fogja megtenni, mellyel akár az idei Spanyol Körversenyt is megnyerheti.

12. szakasz

A szakasz elején ismét el tudott menni egy szökevénycsoport, melyben Guillaume Martin is benne volt, aki a hegyi trikóért gyűjtögette a pontokat. A szökés a nagy hegyek és az összetett menők tervei miatt nem tudott hatalmas előnyt kiharcolni, várható volt, hogy az utolsó hegyre megfogják őket.

Az utolsó előtti hegyen az Ineos próbálkozott, Froome próbálta meg elhúzni Carapazt a mezőnytől, ez sokaknak nem esett jól, de az EF és a Jumbo-Visma együttesen összezárta a sort és a lejtőn vissza tudtak zárkózni azok, akik a támadás során leszakadtak.

Az utolsó hegy kezdetére nem maradt szökevény elöl. A Jumbo-Visma diktálta a tempót a mezőny elején, a csapat erősségét jól mutatja, hogy Roglicnak 4 segítője maradt, míg a többiek mind egyedül maradtak. A piros trikós csapata csak ment és ment felfelé a hegyen, amit elég kevesen bírtak ki, sorra hullottak el az összetettben érdekeltek. 4 km-rel a cél előtt már csak kilencen voltak a főmezőnyben, amikor Enric Mas indult meg. A fiatal spanyol akciója Roglicnak, Carapaznak és Dan Martinnak is rosszul esett, mindhárman leszakadtak a meredeken, de később Carapaz és Carthy fel tudtak ugrani Masra, mellyel hárman haladtak az élen kb 10-15 másodperc előnnyel Roglic előtt, akinek Kuss diktálta a tempót. 1 km-rel a cél előtt Carthy hagyta ott a többieket, aki onnantól már megállíthatatlan volt a célig és megnyerte a szakaszt. Másodikként 16 másodperc hátránnyal Vlasov ért célba, míg a harmadik Mas lett. Carapaz után Roglic 10 mp hátránnyal érkezett, így az Ineos bringása visszavette a piros trikót a szlovéntól. Carthy a szakaszgyőzelmével feljött az összetett dobogó 3. fokára, sikerült megelőznie Dan Martint.

Hétfőn pihenőnap következik, kedden pedig időfutammal folytatódik a Vuelta.

A Vuelta 12. szakaszának eredménye:

1 Hugh Carthy (GBr) EF Pro Cycling 3:08:40
2 Aleksandr Vlasov (Rus) Astana Pro Team 0:00:16
3 Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team
4 Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers
5 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:00:26
6 Sepp Kuss (USA) Team Jumbo-Visma
7 Daniel Martin (Irl) Israel Start-Up Nation
8 Wout Poels (Ned) Bahrain McLaren 0:01:35
9 Michael Woods (Can) EF Pro Cycling
10 Felix Grossschartner (Aut) Bora-Hansgrohe 0:02:15

 

Az összetett állása a 12. szakasz után:

1 Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers 48:29:27
2 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:00:10
3 Hugh Carthy (GBr) EF Pro Cycling 0:00:32
4 Daniel Martin (Irl) Israel Start-Up Nation 0:00:35
5 Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team 0:01:50
6 Wout Poels (Ned) Bahrain McLaren 0:05:13
7 Felix Grossschartner (Aut) Bora-Hansgrohe 0:05:30
8 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:06:22
9 Aleksandr Vlasov (Rus) Astana Pro Team 0:06:41
10 Mikel Nieve Iturralde (Spa) Mitchelton-Scott 0:06:42

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo