fbpx

Káosz a sprinten – Senechal nyerte a Vuelta 13. szakaszát

A Vuelta 13. szakasza talán az idei verseny egyik legunalmasabb szakasza lett volna, ha nincs az utolsó 10 km, ugyanis a Deceuninck – Quick Step vonata felvezetés közben még a saját sprinterét, a zöld trikós Jakobsent is leszakította, amivel elég nagy káosz alakult ki az utolsó 2 km-re, de végül az utolsó felvezető ember, Florian Senechal megoldotta és megnyerte a hajrát. Az összetett menők közül Bernal járt a legjobban ő pár másodpercet szerzett a többiekkel szemben.

A hegyek között a Vuelta egy sík szakasszal folytatódott, a 13. szakaszon egy darab hegyi hajrá sem várt a mezőnyre, ellenben 204 km-t kellett teljesíteniük a nem túl izgalmas, sík, félsivatagos spanyol terepen. Ez a nap egyértelműen a sprintereknek kedvezett, akiknek minden ilyen lehetőséget meg kell ragadniuk az idei verseny, hiszen, mint általában a Vueltán, kevés nekik fekvő szakaszt választanak a rendezők az útvonalba.

13. szakasz

A rajt után három kerékpáros tudott meglépni a mezőnytől, név szerint Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA) és Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) alkották a nap szökését. De nem volt sok esélyük a hazaérésre, mivel a sprinterek csapatai gyorsan előreálltak és rövid pórázon tartották a szökevényeket, a szökés legnagyobb előnye a 3 percet sem érte el.

Kb 50 km-rel a cél előtt az oldalszélben egy rövid időre sikerült szétszakítani a mezőnyt, de utána szembeszélre fordultak a kerékpárosok és összezárt a mezőny. A szökevények előnye ekkor fél perc alá csökkent, de a mezőny megtorpanásával újra el tudtak kicsit távolodni. A sprinterek csapatainak sem volt érdeke, hogy túl korán utolérjék a szökést, mert akkor újra lettek volna próbálkozók, amik extra munkát igényeltek volna a csapatoktól.

Az utolsó 10 km-en már óriási tempóval közlekedett a mezőny, mind a sprinterek csapatai, mind az összetett menők csapatai azon dolgoztak, hogy a legjobbjaikat elöl tartsák. A szakasz vége egészen érdekesen alakult, több kanyar várt a mezőnyre, ahol a Deceuninck – Quick Step csapata fordult folyamatosan elöl, viszont Fabio Jakobsennek ezen a napon gondjai támadtak és egyszerűen nem tudott a vonata mögött maradni. A konkurens sprinterrel, Trentinnel még egyszer vissza tudott zárkózni, de aztán megadta magát. Közben a mezőny eleje több részre szakadt, az összetett menők is lemaradtak, egyedül Bernal volt elég szemfüles, aki a második bolyban tudott maradni. A Deceuninck – Quick Step bringásai csak az utolsó 2 km-re érve vették észre, hogy nincs ott a sprinterük, sőt a vonat mögött Trentin utazik, viszont ezen a napon is megmutatták, hogy miért övék a legjobb a vonat. Senechal, aki az utolsó felvezető ember szerepét szokta magára vállalni, állt be sprinternek és legyőzte Trentint, mellyel megnyerte a Vuelta 13. szakaszát. Hihetetlen, hogy mit tudnak a hajrában a Deceuninck – Quick Step emberei.

Az összetett menők közül Bernal 5 mp-et faragott a hátrányából a többiekkel szemben, ezenfelül más változás az összetett elejében nem történt.

Holnap újra egy kemény hegyi szakasz vár a Vuelta mezőnyére.

A 2021-es Vuelta útvonala – Mi vár ránk a spanyol körversenyen?

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo