fbpx

Holnap kezdődik az Országúti Világbajnokság!

Alig ért véget a Tour de France, de már a nyakunkon az Országúti Világbajnokság, szeptember 24.-27. között Imolában rendezik a világ legjobb országútisainak a versenyt a szivárvány színű trikóért. A VB-n magyaroknak is szurkolhatunk, az elit nők mezőnyversenyén Vas Kata Blanka, az elit férfiak időfutamversenyén Peák Barnabás és Filutás Viktor, míg a mezőnyversenyen Valter Attila képviseli hazánkat.

A 2020-as országúti versenyszezont teljes egészében átrendezte a koronavírus-járvány, sorra halasztották el a versenyeket vagy rosszabb esetben elmaradtak, a Gironak, Tournak és a Vueltának is új időpontra halasztották, viszont sokáig egyetlen verseny volt biztos, szeptember végén az Országúti VB Svájcban. Aztán augusztusban érkezett a hír, hogy Svájcban mégsem lehet megrendezni és új helyszínt keresnek neki. Végül Imolát választották új helyszínnek és az eredeti időpont maradt, viszont csak elit nőknek és elit férfiaknak rendeznek versenyt (ezt azzal magyarázva, hogy ők a nagy versenyek miatt már úgyis Európában vannak, míg az utánpótlás korosztályok az utazási korlátozások miatt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak eljutni a versenyre).

Szeptember 24-én az elit nők időfutamával kezdődik az Országúti Világbajnokság, rendhagyó módon a férfiakkal megegyező távon fognak versenyezni a nők is, a táv 32 km lesz és közel 200 méter szintet fog tartalmazni, a 2019-es yorkshire-i pályához hasonlítva könnyűnek nevezhető. Nagy kérdés, hogy ki lesz idén a győztes, a tavalyi győztes Chloe Dygert idén még nem versenyzett, ennek ellenére komoly esélyei vannak, a 2019-es vb második Annemiek van Vleuten biztos nem fog rajta elindulni a sérülése miatt, Anna van der Breggen az EB és Giro Rosa győzelme után joggal pályázhat itt is az első helyre, de még páran odaérhetnek a dobogó legfelső fokára. Magyar induló ebben a versenyszámban nem lesz.

Az időfutam pályája

A férfiak időfutamversenyét szeptember 25-én, pénteken rendezik ugyanezen a pályán, Rohan Dennis a szám egyik nagy esélyese, az idei győzelmével már zsinórban a 3. VB győzelmét szerezné meg, persze akadnak kihívói, a 2020-as káoszos szezonban bármi megtörténhet. Magyar részvevőknek is szurkolhatunk, az időfutam országos bajnokság győztese Peák Barnabás és a mezőny OB első helyezettje Filutás Viktor képviseli hazánkat.

Időfutam szintgörbe

Szombaton az elit nők mezőnyversenye következik, ahol 5 darab 28,8 km-es kör, azaz 144 km vár a mezőnyre. A klasszikus VB pálya profil sok versenyzőnek fekszik, persze a verseny talán legnagyobb kérdése, hogy bárki tud-e valamit kezdeni a holland női válogatott erőfölényével, sőt még az is lehet, hogy a címvédő Annemiek van Vleuten rajthoz áll, bár nélküle is várhatóan a narancsmezesek fogják irányítani a versenyt. Magyar részről Vas Kata Blanka áll rajthoz a versenyen, számára a verseny befejezése lehet a reális, persze az is lehet, hogy sokadszorra meglepetést fog okozni a friss magyar bajnok.

A mezőnyverseny szintgörbéje

Vasárnap az elit férfiak mezőnyversenyével zárul az Országúti Világbajnokság, a pálya megegyezik a női versenyével, “mindössze” a különbség annyi, hogy a férfiaknak 9 kört, azaz 259,2 km-t kell megtenni. Ebben a mezőnyben sokkal nehezebb megmondani, hogy végül ki fog nyerni, mert a két rövid emelkedő számos versenyzőnek fekszik, a Tour de France-on mutatott teljesítménye alapján sokan esélyesnek tartják Wout van Aertot és Tadej Pogacart is a győzelemre. A magyar válogatott mezét ezen a napon a Tour de Hongrie győztese, Valter Attila fogja viselni.

Két meredek emelkedő körönként

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo