fbpx

Földön, vízen, 2 keréken! – 2018-ban több, mint 7000 gyerek vett részt a Vándortáborokban

A Vándortábor mozgalom keretén belül gyermekek és tanárok ezrei kirándultak kerékpáron, gyalog vagy vízen Magyarország különböző tájain. A 7 napos túrák során nemcsak a testmozgásé volt a főszerep, hanem megismerkedtek az adott tájegység látványosságaival, nevezetességeivel.

A Vándortábor Programot még 2017-ben az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hívta életre azzal a céllal, hogy nyári szünidőben tartalmas programokon keresztül megismertessék Magyarországot a fiatalokkal. Egy hétnapos túra keretein belül az ország különböző tájain vízen, gyalog és két keréken vándortáborozhatnak a felsős és középiskolás gyerekek, egy közös van mindháromban, a természet.

A tanárok is fontos szereplői a programnak, nem csak kísérőként számítanak rájuk, hanem egy a programban szereplő képzés során túravezetői képesítést is szerezhetnek, így ők vezethetik saját diákjaikat az adott táborban. Ezenkívül azért is jó, hogy a tanárok ilyen képzésen is részt tudnak venni, mert később akár nyári szüneten kívül is el tudják vinni diákjaikat a túrákra, melyre már vízi táborok esetében volt példa, és így egész évben kihasználhatják  a táborok és az eszközök nyújtotta lehetőségeket. A pedagógusok éltek a pályázat adta lehetőséggel, két év alatt 1400-an végezték el valamely tábor képzését.

2018-ban a program rendkívül népszerű volt, több mint 7000 diák és 1100 tanár vett részt valamely vándortáborban, melyből közel 1200 gyerek és 140 pedagógus volt az idén júniusban induló bringás táborokban. A kerékpáros képzések is népszerűek voltak, közel 270 tanár vett részt ezeken.
A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség koordinálta a programot, melyre 172 millió forint áll rendelkezésére. Ebből az összegből valósították meg a képzéseket, alakították ki az útvonalakat, fedezték a táborvezetők díját, a gyereknek mindösszesen 21000 Ft-ot kellett fizetni egy hétre, mely tartalmazta a szállást, a teljes ellátást és a belépőket, a kerékpáros táborok esetében pedig a kerékpárokat is.

Négyféle 7 nap, 6 éjszakás BringásVándor tábor közül választhattak a fiatalok 2018-ban:
Túra a Körösök mentén (bringán: 90 km, kenuban: 65 km)
-Felső-Tisza-vidék kerékpáros vándortábor (256 km)
-Őrségi kerékpáros vándortábor (174 km)
-Palócföldtől a Dunakanyarig (226 km)

2019-ben várhatóan két bringás útvonallal bővül a Vándortábor Program, melyről január elsejétől a kiírásból tájékozódhatunk részletesen.

További információ a Vándortáborról:
http://www.vandortabor.hu/
VíziVándor
BringásVándor
ErdeiVándor

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo