fbpx

Fetter Erik: “A hazai versenyek különösen izgalmasak” – EOLO-Kometa beszámoló a Tour de Hongrie-ról

Az immár prokontinentális szintű EOLO-Kometa Cycling Team beszámolója a 42. Tour de Hongrie-ról

Az EOLO-Kometa Cycling Team immár prokontinentális szinten vehetett részt a Tour de Hongrie erős mezőnyében. Nem titok, hogy olyan szándékkal érkeztek, hogy Fetter Erik a királyetapon nagyot megy majd, de mindezt beárnyékolta az, hogy Erik a 3. szakaszon bukott. A fiatal kerékpáros ennek ellenére megmutatta magát: a Kékestetőre a legjobb magyarként, az összetett 11. helyén ért célba, sőt, az utolsó szakaszon még szöknie is sikerült a budapesti utakon. Csapattársai is minden nap odatették magukat a szökésekben. Ivan Basso abban bízik, hogy jövőre kétszer is jöhetnek Magyarországra.

Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu

„A hazai versenyek különösen izgalmasak, hiszen borzongató érzés hallani, ahogy a saját anyanyelveden szurkolnak a pálya széléről. Ati bravúros Giro d’Italia szereplése miatt különösen nagy volt idén a figyelem” – kezdi az összefoglalást Fetter Erik. Erik az első két nap úgy szerepelt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Mindig megérkezett a főmezőnnyel, tartalékolta magát a királyetapra, hogy szenzációsan mászhassa meg a Kékest. A 2. nap pár centin múlt csak, hogy el tudott kerülni egy bukást, sajnos a 3. napon nem volt ilyen szerencsés. A cél előtt alig 5 kilométerrel akkorát bukott és úgy beütötte a fejét, hogy a kórházból csak késő éjjel mehetett vissza a szállodába. Szerencsére az orvosok zöld utat adtak neki másnapra: nem tört semmije és a koponya CT-jén is rendben találtak mindent. A 4. szakaszra így komoly zúzódásokkal és korántsem kipihenten érkezett. Ennek ellenére a 11. helyen zárta a napot, a magyar versenyzők közül a legjobb lett. Eriknek az utolsó, budapesti etapon is sikerült megmutatnia magát. Ő indította a nap szökését, és egy négyfős csapattal 1:20 percre tekertek el a mezőnytől, amit aztán a véghajrára beértek a többiek is. „Nagyon örülök, hogy az utolsó nap összejött a szökés, hiszen nehéz napokat tudtam magam mögött, de az, hogy még oda tudtam tenni magam, valamennyit enyhít a csalódottságomon” – árulta el Erik. Előzetesen megosztotta velünk, hogy nagy várakozással néz az utolsó etap elébe is, hiszen a családtagok, barátok előtt tekerni mindig különösen nagy élmény. Fetter Erik végül a magyarok versenyében a 3., az összesített versenyben pedig a 41. lett. Most pár hét otthonlét vár rá, persze az edzések közben is folytatódnak.

Az idei Tour de Hongrie-n a csapat sportmenedzsere, Ivan Basso nem tudott fizikailag jelen lenni, mint a korábbi években. De követte az eseményeket. „Fetter Erikkel az összetettért szerettünk volna küzdeni, de a balesete értékes időbe került, ami megakadályozta, hogy előrébb végezzen. Minden nap harcoltunk az elmenésekért, és harcolni akartunk a sprintekért is, de sajnos gyors emberünk, Luca Pacioni is sérülésből tért vissza” – összegezte az ötnapos versenyt Ivan Basso. Alberto Contador bátyja, Fran Contador viszont el tudott látogatni Magyarországra, sőt az első etap indítói között volt. „Nagy örömömre Fran úgy mesélt nekem a látogatásáról, hogy a verseny érezhetően szintet lépett, nagyon jól szervezett, és szenvedélyes rajongókat vonz a viadal.”
A jövő évi indulás nem kérdéses Ivan Basso számára: „Természetesen azt tervezzük, hogy jövőre is részt veszünk a Tour de Hongrie-n, hiszen ez egy olyan verseny, amely szilárdan szerepel a naptárunkban. És jövőre talán kétszer is jövünk, hiszen idén a budapesti Giro Grande Partenza nem volt lehetséges, de ki tudja, talán 2022-ben sikerülni fog.”

Nem feledkezhetünk el a Giro d’Itáliáról, amely a Tour de Hongrie előtti napokban kezdődött, és egészen a hónap végéig tart. Ivan Basso elégedett a csapata teljesítményével. „Célunk az, hogy nyerjünk egy-egy szakaszt. Persze tudatában vagyunk annak is, hogy vannak napok, amikor az összetettért folytatott harc nem engedi ezt. Eddig tíz szakasz után szinte minden nap elmenésekben voltunk, van három TOP10 helyezésünk, sőt, Gavazzi szombaton második lett, Fortunato is nagyon egyenletes versenyt fut, Ravasitól pedig még többet remélünk.” A magyar csapat résztvevőjéről, Dina Mártonról elmondta, hogy ment nagyon szép szakaszokat már az olasz körversenyen, és biztos benne, hogy a következő napokban is megmutatja tehetségét.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo