fbpx

Csalt a célfotó? – Wout van Aert nyerte az Amstel Gold Race-t

A 2021-es Amstel Gold Race ismét Wout van Aert és Tom Pidcock a végletekig kiélezett sprintösszecsapását hozta, ahol hivatalosan a belga bizonyult a jobbnak a célfotó alapján, de sokan megkérdőjeleztek annak a hitelességét, mert a tv célkameráján más látszott.

A TV célkamerája alapján nehéz eldönteni, hogy ki nyert

A célfotó sohasem téved?

2020-ban elmaradt az Amstel Gold Race, de idén április 18-án szerencsére meg tudták rendezni kisebb-nagyobb módosításokkal egy Valkenburg környéki körpályán. A versenytáv 13 kör, azaz 216 km várt a verseny mezőnyére és közben körönként három rövid falat is le kellett győznie a versenyzőknek.

A verseny a szokásos forgatókönyv szerint zajlott, egy nagyobb szökést engedtek el, melynek előnyét többségében a Jumbo-Visma, a Movistar és a Deceuninck-Quick-Step csapatai kontrollálták. 4 körrel a vége előtt kezdődött meg az igazi verseny, Primoz Roglic erőteljes segítségével a szökevények előnye pillanatok alatt elfogyott. Az utolsó körre érve Wout van Aert és Pidcock akcióztak, melynek következtében az élen tekerő csoportban 3 Ineosos versenyző is maradt. Közben Roglic egy kényszerű kerékpárcserét követően gyakorlatilag elszállt a versenyből.

Az élbolyból Maximilian Schachmann, Tom Pidcock és Wout van Aert tudtak megszökni, ahonnan Schachmann indított egy hosszút, de megfogták és a cyclo-cross világsztárok meccselték le egymás között az első helyet. A hajrá rendkívül szoros volt, elsőre el sem lehetett dönteni, hogy ki nyerte a versenyt, de a tv célkamerája alapján Pidcock tűnt a győztesnek. Ezért is volt meglepő, hogy a zsűri a célfotó alapján Wout van Aertot hozta ki győztesnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BettiniPhoto (@bettiniphoto) által megosztott bejegyzés

Később a célfotó, ami alapján van Aert nyert, is napvilágot látott, de sokan megkérdőjelezték a belga győzelmét. A sajtóban és a közösségi médiában is központi téma lett az eset, többen felvetették, hogy rossz helyen volt a hivatalos célkamera, de egyértelmű bizonyíték még nem került elő, ami Pidcock győzelmét támasztotta volna alá. Sőt a facebookon történő beszélgetésekből megtudhattuk egy UCI versenyeken is időmérést és célkamerát működtető cég vezetőjétől, hogy miért mutathatott mást a tv célkamerája és a verseny hivatalos célfotója. A hivatalos célkamerát ellenőrzött módon mindig a célvonalra állítják fel, ami másodpercenként 1000 vagy 2000 darab 1 pixel széles és 1000 pixel magas képeket rögzít egymás után, amikből a program egy nagyobb képet készít, tehát nincs benne semmilyen torzító hatás, ezenkívül a cél a fekete csík kezdő oldala a verseny irányából nézve. Ez jelen helyzetben azért fontos, mert a tv célkamerája valamennyit torzít, a másodpercenkénti képrögzítések száma töredéke a hivatalos célkamerának és a célvonal túl felén állították meg a képet, ami alapján kétségkívül tűnhet úgy, hogy Pidcock volt a gyorsabb.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo