fbpx

Armstrong a lejtőn (Frissítve): elpártolt a Trek, a Nike, búcsú a Livestrong-elnöki tiszttől

Egy nappal azután, hogy az amerikai sportszergyártót kapcsolatba hozták Lance Armstrong 1999-es pozitív doppingmintájának eltüntetésével, a Nike bejelentette, hogy beszüntette a több mint 10 éves együttműködést a texasival. Ezt szinte azonnal követte az amerikai antidopping ügynökség által eltiltott és trónfosztott hétszeres Tour-győztes közleménye is: lemond a Livestrong elnöki tisztéről. Hamarosan jött a Trek közleménye is, és minden bizonnyal még nincs vége…

„Mivel láthatóan megingathatatlanul bebizonyosodott, hogy Lance Armstrong részt vett doppingolásban, és hazudott több mint egy évtizeden keresztül a Nike-nak, nagyon szomorúan jelentjük be, hogy felbontottuk a szerződésünk. A Nike nem tűri el semmiféle teljesítményfokozó szerek használatát. A Nike továbbra is támogatni tervezi a Livestrong alapítványt, amelyet a rák ellen küzdő emberek egyesítése, inspirálása és megerősítése céljából hívtak életre.” – áll a Nike közleményében.

Az amerikai bringás pedig nem sokkal a Nike bejelentése után közölte, hogy lemond a Livestrong elnöki tisztéről.

„Ez a szervezet, a küldetése és a támogatói hihetetlenül kedvesek a szívemnek. Ezért a mai napon, hogy távol tartsam az alapítványt a kerékpáros pályafutásom ellentmondásos felhangjainak negatív hatásaitól, felállok az elnöki székből.” – jelentette ki Armstrong, aki várhatóan pénteken megszólal majd a Livestrong Alapítvány pénteken tartandó 15 éves jubileumi gáláján.

Amerikai idő szerint késő délután az országúti bringák piacán Armstrong sikereinek köszönhetően piacvezetővé váló Trek is előállt közleményével (érdekesség, hogy Armstrong részvényese is a wisconsini illetőségű amerikai kerékpárgyárnak, bár kevesebb, mint negyed százalékot – 0,0025 részt – birtokol):

„A Trek csalódott az USADA által közzétett Lance Armstronggal kapcsolatos megállapítások és következtetések miatt. A kivonat következményeként a Trek a mai nappal véget vet a Lance Armstronggal való hosszú együttműködésnek. A Trek továbbra is támogatja a Livestrong Alapítványt és a rák elleni küzdelmet.”

A fentebb említett szponzorok mellett ugyanígy tett az amerikai alkatrész gyártó, a Sram, és a Radio Shack is bejelentette az együttműködés megszüntetését. Armstrong csapatának névadó szponzora televíziós reklámokban és marketingkampányokban dolgozott együtt a mai napig a texasival. Másik jelentős támogató, az Oakley megvárja a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség jóváhagyását Armstrong eltiltását és trónfosztását illetően. Ugyancsak kilépett Armstrong mögül az Anheuser Busch sörgyár, az amerikában talán legnépszerűbb márka, a Budweiser előállítója.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo