fbpx

Aki három kerékpárossal ér fel: Vaszil Kirijenka

Ahogy tegnap – és idén tavasszal már annyiszor – láthattuk, a Team Sky nagyon jó vásárt csinált a fehérorosz Vaszil Kirijenkával, aki már több sikeres többnaposon is a brit csapat motorja volt. A brit csapatnál így viccelnek: „Kirijenka munkája felér három emberével, ezért csak hatan jöttünk a Baszk Körversenyre.”

kirijenka1

Ha lenne „legjobb segítő” cím a kerékpársportban, 2013-ban nyújtott eddigi teljesítménye alapján Kirijenka biztosan kiérdemelné. Tegnap a Baszk Körverseny 5. szakasza sokak számára emlékezetes marad, hiszen a Baszkföldön április elején ítéletidőnek számító havazásban a mezőny fele kiszállt a küzdelemből, Kirijenka azonban rezzenéstelen arccal 60 kilométeren át vitte a főmezőnyt a hegyeken. Óriási részt vállalt Richie Porte későbbi győzelmében, aki a mai időfutamon jó eséllyel átveheti a sárga trikót csapattársától, a harmadik szakaszt nyerő Sergio Henao-tól.

kirijenka2

A Sky sportigazgatója, Nicolas Portal is Kirijenkáról lelkendezett a győzelem után: „Kirijenka egy gép egy nagyon erős motorral, minden versenynapon egyre jobban lenyűgöz, amikor látom.” Valóban, a Movistartól vásárolt fehérorosz kerekesnek hasonlóan kulcsszerepe volt Porte Párizs-Nizzán szerzett győzelmében, és a Criterium Internacional hegyi etapján is ő készítette elő Chris Froome sikerét. Nem lenne meglepő, ha idén Kirijenka lenne az a versenyző, aki összeszámolva a legtöbb kilométert tölti majd a hegyekben a mezőny élén a WorldTour versenyeken…

Kirijenka emlékezetes győzelme a Girón:

A fehérorosz korábban pályán érte el első nagyobb sikerét, világbajnoki címet szerzett a pontversenyen, majd a Tinkoff csapatát erősítve szakaszt nyert a Giro d’Italia-n 2008-ban, amit 2011-ben Movistar színekben is megismételt, emlékezetes szólót bemutatva a sestriere-i befutón. 2009-től azonban, amióta a spanyol csapatnál (korábban Caisse D’Epargne) versenyez, többnyire jó munkásként tündököl. A rezzenéstelen arccal akár 100 kilométert is elöl forgató fehérorosznak természetesen nem derogál a segítői szerep, ahogy tegnapi nyilatkozatából kiderül:

„Nagyon jól érzem magam a csapatban, úgy érzem, megtaláltam a helyem. Nem bánom, hogy segítő szerepében dolgozom, szívesen hajtok a csapattársaimért, és elégedett vagyok a munkámmal. A személyes ambíciókat tekintve nem érzem magam rossz formában, de reálisan nézve vannak erősebb csapattársak nálam. Nem szeretnék mindenképpen nyerni, örülök, hogy itt dolgozhatok, mindent megteszek, amit kérnek tőlem.

profile-vasil-kiriyienka

Legközelebb az ardenneki klasszikusokon és a Romandiai Körversenyen segítem a csapatot, a Girón nem indulok, van elég erős emberünk. Papíron viszont benne leszek a Tour de France sorunkban. Utána meglátjuk, hogy alakul a szezon, tavaly nagyon jól éreztem magam a világbajnokságon (ahol 3. lett az időfutamon Tony Martin és Taylor Phinney mögött), s persze a csapatidőfutam vb is fontos cél, ha jó formában leszek.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo