fbpx

Kolumbiaiak forradalma Baszkföldön

A mindössze 23 éves Nairo Quintana (Movistar) a záró időfutamon a maga javára fordította honfitársával, Sergio Henao-val (Sky) szemben a Baszk Körverseny összetettjét, mellesleg az sem mindennapi, hogy két kolumbiai állhatott fel egy WorldTour kerékpárverseny dobogójára a végelszámolásnál.

Nairo Quintana, Richie Porte és Sergio Henao a dobogón

Nairo Quintana, Richie Porte és Sergio Henao a dobogón

Az április 1. és 6. között zajló Baszk Körversenyen két GreenEdge-sikert (Simon Gerrans, Daryl Impey) követően a 3. szakasztól úgy tűnt, a hegyekben a Sky-t most sem lehet megverni, szakaszgyőzelme után Sergio Henao szerezte meg a sárga trikót, hátvédként pár másodperccel pedig Richie Porte vigyázta az eredményt.

Quintana Henaóról vette le a sárga trikót a kronó után

Quintana Henaóról vette le a sárga trikót a kronó után

A 4. és 5. etapon sem lehetett igazán fogást találni a Sky-osokon, Vaszil Kirijenka hihetetlen munkát végzett az emelkedőkön, a végjátékra pedig Henao és Porte is ott tudott maradni mindig a szűk főmezőnyben. A negyedik napon Quintana lélegzetvételnyi előnnyel tudott csak nyerni, az ötödik napon – ítéletidőben – pedig Porte használta ki a Sky létszámfölényét az élbolyban. A versenyen induló Alberto Contador nem szólt bele végül a dobogóért folyó harcba.

A mai napon a 24 kilométeres időfutam előtt a papírforma Sky-sikert ígért, a Movistar csapat versenyzőit azonban „hazai pályán, Spanyolországban” megszállta az ihlet, s nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Köztük Quintana is, aki az időfutam-világbajnok Tony Martintól csak 17 másodperccel elmaradva a 2. helyen zárt, 23 másodpercet adva a negyedik helyen végző Porténak, valamint 40 mp-t sárga trikós honfitársának.

A napjainkban a WorldTourban is komoly eredményeket produkáló kolumbiai kerékpársport legifjabb csillaga már a tavalyi Vueltán is megmutatta egy-egy szakaszon Valverde segítőjeként, hogy erősebb hegyen a főnökénél, és idén a Katalán Körversenyen is láthattunk ilyet. Ma pedig megszületett az első győzelem is, amiről a Movistar versenyzője így nyilatkozott:

„Elmondhatatlanul örülök a győzelemnek, és hogy sokkal jobban sikerült az időfutam, mint vártam. Már a Párizs-Nizza óta harcolok egy ilyen sikerért, nagyon jó formában éreztem magam a napokban, ahogy ma is, és sikerült is ezt kihasználnom. Az ilyen jellegű időfutam jól megy, nem vagyok rossz síkon sem, a szintkülönbségek és a sok kanyar viszont az én malmomra hajtotta a vizet, pláne hogy rövidebb volt a táv, ami szintén kedvez nekem.

Quintana az időfutamon

Quintana az időfutamon

Sikerült okosan teljesítenünk a kronót, beosztva az erőt, nagyon jól mentünk. Az eső miatt nagyon csúszós volt az út, a lejtőkön kockáztatni kellett, egyszer éppen hogy megúsztam az esést. Az utolsó lejtőn viszont már tudtam, hogy mennyi előnyöm van, és kicsit nyugodtabban jöhettem.

Ez az első győzelmem egy nagy versenyen, ami csodálatos és nagyon örülök neki. Még nem tudom meddig juthatok el a sportban, viszonylag fiatal vagyok, meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok, sokat kell még tanulnom, hogy nagy körversenyen is jó lehessek. A csapatomnak ajánlom ezt a sikert, azoknak is, akik nincsenek itt, és a stábnak is, Eduardo Unzue mesternek, aki erőt adott a nehezebb pillanatokban is, és bízott bennem. Ez az ő sikerük is, és persze a kolumbiai szurkolóké. Büszke vagyok arra is, hogy honfitársaimmal jó hírét kelthetjük a világon Kolumbiának.”

A Baszk Körverseny végeredménye:
1 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 21:39:35
2 Richie Porte (Aus) Sky Procycling 0:00:23
3 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky Procycling 0:00:34
4 Simon Spilak (Slo) Katusha 0:00:35
5 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff 0:00:54
6 Pieter Weening (Ned) Orica-GreenEdge 0:01:18
7 Carlos Alberto Betancur Gomez (Col) AG2R La Mondiale 0:01:19
8 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team 0:01:57
9 Wouter Poels (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:02:47
10 John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 0:02:56

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo