fbpx

A kerékpársport legjobbjai – 2021

Az idei év talán még a tavalyinál is rosszabb volt, ami a koronavírus járvány terjedését, és a fertőzöttségi, illetve halálozási rátákat illeti. Mint mindenre, úgy a sportvilágra, azonbelül pedig a kerékpáros társadalomra is mély hatást gyakorolt a pandémia. A versenyek szempontjából idén pozitív hír volt, hogy a legtöbb eseményt abban az időpontban tudták megtartani, amelyben eredetileg is tervezték. Idén a megszokott időrendben került sor a háromhetes körversenyekre, és az egynaposok közül is a Paris-Roubaix volt az egyetlen, amelyeket kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők.

A Paris-Roubaix-t áprilisban elhalasztották, végül októberben megtartották. Fotó: A.S.O./Pauline Ballet

Ennek fényében a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) idén is közreadta a 2021-es évad legjobbjait tartalmazó listáját, amely éves bontásban számolja az elért eredményeket, tehát minden évben külön versengés indul, és az addig elért pontok törlődnek. A lista alapján több kategóriában is győztest hirdettek, természetesen nemek szerint különbontva. A férfiaknál a legjobb Tadej Pogacar lett, aki idén zsinórban másodszor megnyerte a Tour de France-t, és két monumentum, a Liege-Bastoge-Liege, illetve a lombard körverseny is a szlovén kerékpáros győzelmével végződött. Emellett Pogacar harmadik lett a tokiói olimpia mezőnyversenyében, így 5363 pontot kerekezett össze magának. Ezzel pedig a fiatal szlovén történelmet írt, ugyanis a világranglistát tekintve egy év alatt még soha senki sem szerzett ennyi pontot. Az eddigi rekordot Peter Sagan tartotta, aki 2016-ban 5359 pontot gyűjtött. Pogacar honfitársa, Primoz Roglic – aki az előző két szezon legjobbja lett a világranglistát tekintve – idén a harmadik helyre futott be, több első kategóriás verseny (Milánó-Torino, Giro dell’Emilia) mellett sorozatban harmadszor hazavitte a piros trikót Spanyolországból, és Tokióban ő lett az időfutam-bajnok. A két szlovén gigász közé Wout Van Aert fért fel a dobogóra, akinek 13 győzelem van a tarsolyában az idei évet tekintve (csakúgy, mint Roglic-nak és Pogacar-nak), azonban a legfontosabb versenyek közül egyet sem húzott be a belga, aki idén az Amstel Gold Race-n, Gent-Wevelgem-en és a brit körversenyen diadalmaskodott, de emellett több dobogós helyezése is van, beleértve az országúti vb-t, az olimpiát, és a monumentumokat. A negyedik helyre a világbajnok Julian Alaphillippe fért fel, őt követi a Giro idei bajnoka, Egan Bernal, majd az utóbbi évtizedek legkeményebb francia egynaposán győzelmet arató Sonny Colbrelli jön a sorban. A legjobb tízbe befért még Mathieu van der Poel, akinek ez az éve nagyon nem úgy sikerült ahogy szerette volna, ennek ellenére csak összejött neki egy győzelem a Strade Bianche-n, illetve egy bronzérem a Paris-Roubaix-n. Az olimpiai bajnok Richard Carapaz a tizedik helyre futott be, míg utolsó előtti profi szezonjában Alejandro Valverde a 11. lett. Legjobb magyarként Valter Attila végzett (240.hely), őt követi Fetter Erik (431. hely), Peák Barnabás (1314. hely), míg másik háromhetes indulónk, Dina Márton a 2638. a rangsorban.

Valter Attila az olimpián is képviselte a magyar színeket. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az UCI nemcsak egyéniben, hanem csapatban és a nemzetek szerint is összeállít egy rangsort, sőt, az egynapos versenyeknek is külön táblázata van. A csapatokat tekintve a Deceuninck-Quick Step vitte a prímet 65 győzelemmel, és 15653 ponttal, míg utána az Ineos és a Jumbo-Visma következik. A listát 2019-ben tehát, két évvel ezelőtt vezették be, legelőször a belga, majd a brit csapat végzett az élen, idén pedig újra a Quick Step örülhetett. A Pogacar-t is a soraiban tudó UAE a 4., a másik arab csapat, a Bahrain pedig az 5. a rangsorban. Érdekesség, hogy a 7. helyre egy pro csapat futott be az Alpecin-Fenix személyében, de elnézve idei eredményeiket, ez nem is meglepő, ahogy az sem lenne az, ha a közeljövőben már World Tour-csapatként hivatkozhatnánk rájuk. A nemzetek rangsorában a nagy kerékpáros nemzetek végeztek a top5-ben: az első Belgium lett, sorrendben mögöttük pedig a szlovénok, a franciák, az olaszok és a britek futottak be, míg Hollandia a hatodik helyre csúszott vissza. A lista alapján Magyarország a 34. pozíciót foglalja el.

A belga csapat másodszor lett a világ legjobb együttese

Az UCI listája továbbontható még egynapos versenyekre, illetve szakaszgyőzelmekre (tehát körversenyekre, többnapos megmérettetésekre ) is. Előbbit Van Aert nyerte, aki mögé Alaphillippe és Pogacar fért fel a dobogóra; negyedik helyen van der Poel, míg az ötödiken Colbrelli végzett. A szakaszokat tekintve pedig a háromhetes körversenyt megnyerő kerekesek, Pogacar, Roglic és Bernal teljesítettek a legjobban. Pogacar 5 szakaszversenyen indult el idén, ebből 4-et behúzott, míg honfitársánál ez a mutató 4/2. Kis meglepetésre az a Bernal áll a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, akinek idén mindössze egy győzelem jött össze – igaz, az a Giro volt, ahol a kolumbiai két szakaszt tudott nyerni. Kontinensekre lebontva is hasonló neveket találunk a lista tetején: Európában Pogacar, Amerikában Bernal, Ázsiában a kazah Alexey Lutsenko (Astana), Afrikában az eritreai Biniam Girmay ( Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux), Óceániában pedig az ausztrál Richie Porte (Ineos Grenadiers) lett az idei év legjobbja.

Pogacar-nak fantasztikus éve volt, Európa mellett a világ legjobba is lett. Fotó: A.S.O./Charly Lopez

A női mezőnyt tekintve az idei fantasztikus éve volt a magyar kerékpározásnak, Vas Kata Blanka személyében ugyanis új csillag született, aki a mountain bike és cyclo-cross versenyek mellett országúton is megállja a helyét. Blanka csapata, az SD Worx toronymagasan, 12389 ponttal végzett az élen a csapatok versenyében, második helyre a Trek, harmadikra pedig a Movistar lett. Egyéniben Annemiek van Vleuten győzedelmeskedett, karrierje során harmadszor. A holland versenyzői megnyerte a flandriai körversenyt, és az olimpia időfutamát, illetve a nők számára kiírt Vulelta-t is. Második helyre Elisa Longo Borghini futott be, aki több monumentumon is dobogón végzett. A harmadik helyre Marienne Vos pontszáma bizonyult elegendőnek, a holland kerekes megnyerte az Amstel Gold Race-t és a Gent-Wevelgem-t – akárcsak van Aert -, továbbá két szakaszt nyert a nők számára rendezett olasz körversenyen. Vas Blanka csapattársa, Demi Vollering a negyedik, míg a Giro idei győztese, a szintén holland Anna van der Breggen az ötödik helyen végzett, annak ellenére, hogy a vallon körversenyen sem talált legyőzőre.

Annemiek van Vleuten lett a legjobb holland, ami világelsőséget is jelentett neki. Fotó: Giro Rosa Press

A lista alapján Vas Kata Blanka a 43. helyet foglalja el, ami az idei évet illeti, de elnézve a mindössze 20 éves tehetség eredményeit, minden esély megvan arra, hogy tovább kapaszkodjon felfelé a ranglétrán. Az eredmények tekintetében talán senkit sem lep meg, hogy a nemzetek közötti rangsort toronymagasan Hollandia vezeti, amely versenyzői közel kétszer annyi pontot szereztek az idei versenyeken, mint a második Olaszország, és négyszer annyit, mint a harmadik Dánia.

Vas Kata Blankának nagyon jól sikerült az idei év, több szakágban is parádésan teljesített. Országúton a legmagasabban jegyzett csapathoz, az SD Worx-höz igazolt. Fotó: Vanik Zoltán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo