fbpx

A BalatonBIKE365 bemutatja: Túra a Keszthelyi-hegységben

Emberléptékű emelkedők és terep, csodaszép panoráma, érdekes látnivalók egy 60 kilométeres túra során – nagyjából erre számíthatunk, ha Keszthelyről indulva végigbringázunk a BalatonBIKE365 zöld A és C útvonalán.

A fentiek szerencsére több olyan Balaton-környéki körről is elmondhatók, melyeket a rendszeresen kerékpározóknak ajánl a BalatonBIKE365 oldal és applikáció. Sőt a családosok, kezdők, vagy akár az amatőr sportolók is találhatnak kedvükre való útvonalakat, ahol végignavigál az app. A projekt, illetve a webes felület azonban nem áll meg itt, hiszen több nyelven megad szinte minden más segítséget is, ami a balatoni kerékpározáshoz szükséges. Legyen az szálláshelyek, látványosságok keresése, vagy éppen kapcsolódó közlekedési információk. És a végére hagyva a legjobbat: az útvonalakat ki is táblázták fizikailag, jól láthatóan, kellő gyakorisággal.

Visszatérve a Keszthelyi-hegység alapkörére, egy rendkívül változatos útvonalat kapunk, amely bőven tartalmaz terepszakaszokat is, így az ajánlott kerékpár a mountain bike, esetleg gravel bike, de utóbbi esetén beszűkülnek a lehetőségeink néhány terepen tehető alternatív kitérőt illetően. A túrát a BalatonBIKE365 is gyakorlott kerékpárosoknak ajánlja, ezt nem ragoznánk, az alapkör 849 méteres szintemelkedése is arról tanúskodik, hogy alapvetően jó kondícióra van szükség a letekeréséhez.

Amiben az átlagosnál jóval „erősebb” ez a túra, a környékén található látnivalók. Keszthely eleve a Balaton kulturális fővárosa, a Helikon parkkal, főutcájával és a Festetics-kastéllyal lenyűgöző díszletet ad a kezdéshez. Innen kis kitérővel Hévíz is útba ejthető, de inkább a túra végeztével éri meg eltekerni a Tófürdőig, hogy kiáztassuk a lábakból a fáradtságot. Ezután a Rezi-vár, a Zalaszántói Béke Sztúpa és a Tátika-vár kerül elérhető távolságba, majd Vállustól a Balatonpart felé a kilátók közül válogathatunk kedvünkre. Gyenesdiáson pedig az ország egyik legjobb fagyizójában fogyaszthatjuk el az utolsó cukor-bombát.

Az útvonal:

A keszthelyi mólótól a már említett impozáns belvárosi díszletek között tekerünk ki a fürdőváros irányába, a hévízi körforgalomtól pedig Cserszegtomaj, majd Rezi felé vesszük az irányt a BalatonBIKE365 zöld A jelzésén. A webes felületen részletes leírást is találunk, hol, merre kell fordulni, ezért ezt itt most nem ismételnénk. Ami fontos, hogy Rezi-szőlőhegyen – egy rövid meredek emelkedőt követően – érdemes hátranézni a panoráma miatt. Reziben boltot is találunk frissítőket vásárolni, illetve vízvételi lehetőség is van.

Rezitől a táblák Zalaszántó felé visznek aszfalton, majd később főúton, de a „hardcore mountain bike-osok” itt tehetnek egy kitérőt Rezi vára felé. A néhány kilométeres emelkedőnek csak a vége meredek, túlnyomórészt széles dózerúton haladhatunk. A vége felé, ha rápróbálnánk a gyalogtúra útvonalra (amire nem próbálunk rá, mert nem ildomos), tesztelhetnénk a hillclimb képességeinket is, egy-két szikla miatt nehéz lenne kitekerni ezt a részt, de cseppet sem lehetetlen.

Rezi várának a szép panorámán túl egyik legfőbb bája a nyugalom, nagyon ritkán lehet találkozni pár embernél többel és nem ritka, hogy egyedül vehetjük birtokba, jó eséllyel remek hely romantikázásra. Ha betettük az útvonalba ezt a kitérőt, a kék jelzésen leverethetünk Zalaszántó-felé, elképesztő jó trail csatlakozik be a BB365 jelzésbe, s így a Várvölgy felől érkező gyér-forgalmú aszfaltcsíkon érjük el Zalaszántót.

Szántón kihagyhatatlan látványosságként a Mézeskalácsházat javasoljuk, illetve lehetőség van egy újabb kitérőre az eredeti BB365 útvonalhoz képest a Sztúpa felé. A felvezető utat nemrég felújították, friss aszfaltot kapott egy ideig, ennek van, aki örül, mások kevésbé. Mindenesetre Zalaszántó északi végénél kell felkanyarodni a kegyhely felé, ami Európa egyik legnagyobb ilyen építménye. A következő „POI”-hoz is le kell térni kicsit a BB365 útvonalat, Zalaszántó után jobbra kanyarodva a földúton a Tátika-vár kerül hamarosan közelségbe. Ide a kék jelzésen gyalogtúrázhatunk fel, nem véletlen a gyaloglás említése, hiszen bringásként a Kéktúra egynyomos gyalogösvényeit lehetőleg kerüljük el.

A BB365 zöldC útvonalát mutató táblák Várvölgyre visznek tovább, ahol a nagykanyarban nagyon finomat ebédelhetünk az étteremben, sőt, még a kávé is remek. Várvölgyből a zöldA jelzésen folytatva a tündéri kis falu, Vállus a következő állomás, ahol egy meredek aszfaltos utca után a dózerút már kilaposodik és lankás emelkedőn folytatjuk utunkat. Sorrendben a Láz-tetői-, majd a Padkői-kilátók mellett haladunk el, utóbbiról már a Balaton is látható. Balatongyörökre leérve pedig válogathatunk a kilátókból: kerékpárral legegyszerűbben a Szépkilátót közelíthetjük meg, de nagyon közel van a Batsányi-, illetve a Bél Mátyás-kilátó is.

Ahogy leérünk a bringaúthoz, itt már a BB365 barna jelzéseit kell követnünk Keszthelyig. Ha meg akarunk pihenni a Szépkilátónál akkor még balra kell visszamennünk kicsit, egyébként jobbra indulunk a part menti bringaúton. A következő említésre méltó állomásunk a gyenesdiási Bringatanya (Somogyi Fagylalt Műhely), ahová nem csak az elnevezés miatt kötelező bemenni, hanem valóban Magyarország egyik legjobb fagyizója. A kijelölt, kitáblázott kerékpárúton ezután hamar újra elérjük Keszthelyt.

Kinek ajánljuk?

A 60 kilométer 850 méter szinttel, részben terepen már eleve felkészültséget igényel, főleg, ha hozzávesszük a lehetséges kitérőket, melyek szinte kivétel nélkül emelkedőket jelentenek egy várhoz, vagy kilátóhoz. Pillanatok alatt „felhízlalhatjuk” az alapkört 80 km és 1500 m szint környékére, ami már „emberes”. Cserébe rendkívül ingergazdag túrában lehet részünk, hazánk egyik legszebb tájegységén. Rendszeresen hegyikerékpározóknak ajánljuk.

Látványosságok:

Festetics Kastély: Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik. A barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és még e század folyamán többször átalakították. A kastély 101 helyiségből áll. A kastély bejárata előtt található a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra, aki kiemelten fontosnak tartotta a kultúrát. A Festetics-kastély szerencsére a II. Világháború alatt sem szenvedett jelentős károkat, az elmúlt évtizedben pedig több ütemben is felújították. Gyakorlatilag egész napos programot kínál, itt található a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum, a Kastélypark az Oroszlános kúttal, a Kocsimúzeum, a Pálmaház és a Madárpark.

Hévízi Tófürdő és Festetics György Fürdőház: A Hévízi tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A tó páratlan természeti környezetét a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák teszik különlegessé.

Rezi vára: eldugott kis várrom, ahol jóval kevesebb turistával találkozhatunk, mint Szigligeten, vagy Nagyvázsonyban. Bár büfét nem találunk majd, de izgalmasabb, hatalmas teret mutató képeket készíthetünk. A Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét koronázzák meg a vár kőfalai. Története a 13. századig nyúlik vissza, de harcászati szempontból jelentéktelen vár volt. Egy 1592-be kelt oklevélben már romként említik és nem is újították fel egészen 2000-ig, amikor elkezdődtek helyreállítások. Rezi községből a mini körforgalomtól északkelet felé haladva el se lehet téveszteni az utat, amit táblák is mutatnak. Szinte végig széles, jó minőségű földúton haladhatunk, amíg el nem érjük a kis ligetet, ahol egy pihenőhelyet alakítottak ki. Ez mögött bújik meg a kis vár, fantasztikus panorámát kínálva. Érdekesség a jelzőtábla, ami minden irányban mutat különböző távolságban lévő településeket.

Zalaszántói Béke-sztúpa: Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye, a hófehér építmény 30 méter magas és 24 méter széles. 1992-ben épült fel a község mellett található Kovácsi-hegyen magyar és osztrák adományokból. A sztúpát 1993 június 17-én személyesen a Dalai Láma avatta fel. Az időjárás által okozott károsodás miatt 2007-ben felújították. Belsejébe nem lehet bejutni, teljesen zárt építmény, két szerzetes vigyázza. Megépítése Bop Jon dél-koreai szerzetesnek köszönhető, aki 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli.

További információk a BalatonBIKE365 oldalon: https://www.balatonbike365.hu

 

Akár egy napra mész, akár többre, vannak elengedhetetlen felszerelések, amiket jó ha magaddal viszel egy kerékpáros túrához. Egy kerékpáros táska mindig legyen nálad, ebbe kényelmesen el tudod pakolni a szerszámaidat, ha esetleg javítanod kellene valami apróságot útközben. Mindig legyen nálad lámpa, hiszen bármi történhet, ami miatt elhúzódhat a túrád és egyébként is a kötelező felszerelések egyike. Kulacsot mindig tarts magadnál, hiszen környezetbarát és kényelmesebb cipelni, mint a műanyag flakonokat.

 

A túraajánlat a Hervis támogatásával készült.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo