fbpx

4+2 fontos teendő, mielőtt ellopnák a kerékpárodat!

Azt mondják kétféle bringás van, akinek már lopták el kerékpárját és az akinek majd fogják… Hazánkban több mint 3 000 kerékpárt lopnak el évente, a biciklisek negyedének lopták már el kerékpárját vagy el fogják lopni, ezért készülj fel előre!

A legjobb kerékpárzár kiválasztása és a megfelelő használatának megtanulása a legfontosabb lépések, amelyeket megtehetsz, hogy megvédd kerékpárodat a lopástól, ezekről írtunk már részletesebben a hivatkozott cikkekben.


A kerékpárok többségét azonban lezáratlan állapotban viszik el, garázsokból, tárolókból vagy lakásokból, pedig a tulajdonos azt gondolta biztonságban vannak…

Tehát, még ha mindent jól csinálsz, akkor is előfordulhat, hogy ellopják a kerékpárodat. Ennek oka, hogy egyetlen kerékpárzár sem feltörhetetlen, tolvajok mindenhol vannak, ez is egy “szakma”, vannak a lopásnak is mesterei… Lopásbiztos kerékpár nem létezik, ezért a kerékpárosok kb. 30%-ának ellopják a kerékpárját valamikor. Eközben a rendőrség az ellopott kerékpárok egy részét megtalálja, ám gyakran azért nem adják vissza a kerékpárokat, mert nem tudják őket az eredeti tulajdonoshoz kapcsolni, nem tudják kié…

A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy növeljük az esélyét annak, hogy visszakapjuk a kerékpárunkat, ha ellopnák. Aztán (ha ez mégsem történik meg), megpróbálhatjuk csökkenteni a kerékpár pótlásának anyagi nehézségeit is.

Ezt a célt szem előtt tartva, van 6 dolog, amit mindannyian megtehetünk, amíg megvan a bringánk, hogy ne érjen felkészületlenül, ha ellopnák! Az első négy pont, a kerékpárunk biztonsági információinak összegyűjtése és mentése, mely lehetővé teszi a kerékpárral kapcsolatos adatok igazolását, és annak bizonyítását, hogy a bringa Tiéd.  Az 5. pont a kerékpár pótlásával  járó anyagi csapás csökkentéséről szól, a 6. pont lehetővé teszi, hogy hatékonyabban lépjünk fel a kerékpár visszaszerzése érdekében, ha egyszer ellopták!

A legjobb az egészben, hogy a legtöbbjük ingyenes vagy olcsó, és mindegyik egyszerű. Szóval mire vársz még?

1. Készíts fényképeket a kerékpárodról!

Vásárlást követően készíts fényképeket a kerékpárodról, amelyeket elmentesz olyan helyre, hogy kéznél legyenek. Készíts egy fekvő formátumú főképet a kerékpárról oldalról, amilyet a magazin teszteknél is látsz, semleges és/vagy kontrasztos háttér előtt, hogy a bringa színe és részletei jól kivehetők legyenek. Fényképezd le a vázszámot és más egyedi azonosító jeleket, számokat, ez segít majd abban, hogy megkülönböztethető legyen a bringád a gyártó azonos modelljeitől, amiből akár több ezer is lehet. Fotózd le az egyedi részleteket, alkatrészeket, kiegészítőket, amelyek szintén megkülönböztetik az “iker-testvérektől”.

2. Jegyezd fel a kerékpárod márkáját, modelljét és vázszámát!

Megszállott bringásként, jó eséllyel nem felejted el a kerékpárod márkáját és modelljét, de a legfontosabb, hogy keresd meg és jegyezd fel a kerékpárod vázszámát. A vázszám a leglényegesebb információ, amivel rendelkezel és 99%, hogy nem fogod fejből tudni, amikor feljelentést kell tenni a rendőrségen, miután ellopták…

A vázszám nagyjából az egyetlen módja a kerékpár kétséget kizáró azonosításának.
Hiába van meg minden infód és fotód a bringáról, ha nincs meg a vázszám, nem tudod egyértelműen bizonyítani, hogy egy adott lopott kerékpár a tiéd, főként, ha egy gyakori márka népszerű modelljét használod.

Minden kerékpárnak van egy egyedi sorozatszáma, vázszáma, amelyet általában a középcsapágyházba, vagy a fejcsőbe beütve találunk, karbon vázaknál gyakori, hogy valamilyen egyedi matricára írják fel és ragasztják a vázra. 

Keresd meg a vázszámot és írd fel, mert ezt fogod használni a kerékpáros adatbázisban való regisztrációhoz is, ami a legjelentősebb dolog, amit tehetsz, hogy javítsd az esélyeidet a kerékpárod visszaszerzésére….

3. Mentsd el az összes bizonylatot, szerződést, garancia füzetet!

Őrizd meg és fényképezd is le összes olyan dokumentumot, amely a kerékpároddal kapcsolatos. Mindegy, hogy új vagy használt kerékpárt vásárolsz, tedd el és fényképezd le a számlát, nyugtát, adásvételi szerződést, garancia füzetet, amely igazolja, hogyan lett a Tiéd a kerékpár. 

Ezek a dokumentumok létfontosságú bizonyítékai a tulajdonjognak, kezeld őket ennek megfelelően, elérhető helyen, egy “aktában”. Érdemes eltenni a lakat vásárlást igazoló bizonylatot is, hasznos lehet, ha biztosítási ügyintézésnél szükség lenne rá.

4. Regisztráld a kerékpárod és rendeld meg a törzskönyvét!

Ha az első 3 pont egyértelmű és megtetted, kézenfekvő, hogy ezeket az adatokat és fotókat olyan helyre mentsd el, ahol biztonságban vannak és azonnal hozzáférhetők a rendőrség számára is. 

Érdemes tehát a bringádat elmenteni a BikeSafe kerékpár regisztráció adatbázisába és kiváltani a fényképes törzskönyvét! Ebben rendőrség által is használt rendszerben minden adatot, fotót és bizonylatot rögzíteni tudsz, amire szükség lehet lopás esetén a felderítéshez, körözéshez, plusz igazolni tudod a biztosítónak, hogy milyen típusú és értékű kerékpárod volt, ráadásul kedvezményt kaphatsz a biztosítások díjaiból. A BikeSafe hazánk egyetlen működő kerékpár adatbázisa, több mint 10 éve indult és mára több mint 130.000 kerékpár és roller található benne.

+1. Gondold végig, hogy van-e megfelelő biztosításod?

A kerékpárbiztosítás egy összetettebb téma, ezért szenteltünk önálló cikket neki és mutattunk be működő hazai biztosítást. Itt csak annyit mondunk, gondold végig és nézz utána, a következő kérdéseknek: 

  • Mit fedez a jelenlegi lakás biztosításod? 
  • Milyen körülmények között és milyen összegben térít? 
  • Gyakran hagyod őrizetlenül a kerékpárod az otthonodon kívül? 
  • Gyakran közlekedsz bringával? 

A kérdésekre adott válaszaid alapján könnyebben eldöntheted, szükséged van-e másik lakásbiztosításra vagy speciális kerékpáros biztosításra. 

+2. Szükséged lehet nyomkövető eszközre?

Ha különösen drága vagy értékes kerékpárod van, ráadásul gyakran van kitéve lopásnak, akkor érdemes lehet nyomkövetővel felszerelned.

Ezek az eszközök egyre megfizethetőbbek és egyre népszerűbbek, mivel lehetővé teszik, hogy távolról nyomon kövesd a kerékpárod helyét, így ha egy tolvaj ellopja, tudni fogod, hová vitte!

Működési elvük, hogy van egy kis jeladó a kerékpáron, és egy telefonos alkalmazás, amely képes fogadni ezt a jelet. Amíg a telefonod a jel hatótávolságán belül van, tudni fogod, hol van a kerékpárod. Bár mindegyik erre az elvre épül, nem mindegyik használja ugyanazt a technológiát, ami azt jelenti, hogy nem mindegyik működik ugyanúgy. A skála olcsóbb végén a Bluetooth nyomkövetők találhatók és mivel Bluetooth-t használnak, korlátozott a hatótávolságuk. A GPS nyomkövetők drágábbak, de a hatótávolságuk sokkal nagyobb, ilyen eszközök közül mi a hazai fejlesztésű Flexcom rendszerét próbáltuk.

Ez tehát az a 6 dolog, amit mindannyiunknak érdemes lehet megtennünk, amíg megvan szeretett kerékpárunk, hogy felkészüljünk arra, ha véletlenül ellopnák.
Az első 3 teendőt, azaz a fotózást, adatrögzítést és bizonylatok mentését érdemes mindenképpen megtennünk, ráadásul semmibe nem kerül, ha pedig kész vagyunk érdemes elmenteni a bringát, hogy nagyobb biztonságban legyünk utána.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo