fbpx

2015 felfedezettjei: 7 bringás, akikről még sokat beszélünk majd

Év végi visszatekintő sorozatunkban most azokkal a többségében húszas évek első felében járó versenyzőkkel foglalkozunk, akiknek nevét idei teljesítményük alapján jegyeztük meg. 

Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)

Egymás után két tavaszi egynapos klasszikuson is második helyet szerezni már önmagában is nagy teljesítmény, ám mindkétszer épp a sokadik reneszánszát élő Alejandro Valverde (Movistar) miatt csupán a dobogó második fokára kényszerülni  még inkább érdekessé tehet egy 23 éves versenyzőt. A francia Julian Alaphilippe a Fléche Wallone-on és a Liege-Bastogne-Liege-en meccselt Valverdével a győzelemért. Tavasszal begyűjtött még egy 7. helyet az Amstel Gold Race-en és nyolcadik lett a Clasica San Sebastianon. Az Eneco Tour összetett 10. helyezése  is jelzi, az ardenneki klasszikusok új sztárja van születőben, hisz a verseny érintette a tavaszi egynaposok útvonalát is.  Ezenkívül ne feledkezzünk meg a Tour of Californián begyűjtött összetett második helyéről és szakaszgyőzelméről (7. szakasz) sem.

Davide Formolo (Cannondale-Garmin)

Kevesen mondhatják el magukról, hogy életük első Grant Tour versenyének negyedik szakaszán szakaszgyőzelmet aratnak. Davide Formolo ezen kevesek közé tartozik.  Fabio Aru (Astana) mellett ő lehet a jövő nagy olasz összetett menője,  a belé vetett hitet az idén még csak 23 éves versenyző már a korábbi években is több top10-es helyezéssel hálálta meg a különböző többnapos versenyeken.  2013-ban 8. lett a Baby Girón, egy évre rá 6. a Tour de l’Avenier-en, amit az utánpótlás Tour de France-ként is számon tartanak, tavaly pedig a török és a svájci körversenyen is a legjobb tíz között végzett összetettben. Az idei Giro d’Italián nem csak szakaszgyőztesként volt eredményes, de a legjobb fiatalok versenyében is (Aru mögött) a második helyen végzett.

 

Caleb Ewan (Orica Green-Edge)
Igazából csupán egyszer villant nagyon nagyot, a Vuelta a Espana 5. szakaszán, ám egy sprinter esetében ez is elég, hogy megjegyezzük a nevét. Főleg, ha valaki John Degenkolbot (Giant-Alpecin) és Peter Sagant (Tinkoff-Saxo) is lehajrázza, ahogy tette ezt Caleb Ewan. A 21 éves ausztrál 57 versenynapot töltött nyeregben, ebből 10 alkalommal elsőként haladt át a célvonalon, igaz, többségében távol-keleti vagy ausztrál versenyeken (Tour de Langkawi, Tour de Korea, Herald Sun Tour) jeleskedett.

 

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)

A holland versenyző nem először ért el top10-es összetettbeli helyezést a Giro d’Italián, 2011-ben már volt egy 8. helye, ráadásul pályafutása során eddig kilencszer vett részt Grand Tour versenyen, amiből nyolcat be is fejezett, leggyengébb teljesítménye eddig a 2011-es Vueltán elért 41. hely volt. Mégis úgy tűnik, a 2015-ös év jelentette az 1987-es születésű versenyzőnek is az áttörést, ebben többek között szerepet játszott a Giro d’Italán mutatott támadókedve és a 16. szakaszon  látott teljesítménye. Mindez az összetettbeli eredményére is jó hatással volt, hiszen végül 7. helyen végzett az olasz körversenyen.

 

Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka)

Nem csak az eritreai versenyzőnek, de az MTN-Qhubeka (2016-tól Dimension Data) csapatának is áttörést jelentett a 2015-ös év. Teklehaimanot neve többször is bekerült már a sporttörténelem-könyvekbe, egy sor “ő volt az első eritreai, aki …” , illetve “ő volt az első afrikai, aki…” kezdetű rekordot tudhat magáénak. A Critérium du Daupiné-en  egyenletes jó teljesítménnyel, a diszciplínában az első szakasztól fogva az első helyen állva  elnyerte a verseny hegyi királyi címét, s ugyancsak viselte a Tour de France pöttyös trikóját is a 6. és 9. szakaszok között.

 

Adam Yates (Orica GreenEdge)

Az ausztrál Orica GreenEdge csapata igazán nem panaszkodhat, idén több fiatal versenyzőjük is megmutatta oroszlánkörmeit a legnagyobbak között. Kétségtelen, a 23 éves brit versenyző legemlékezetesebb idei pillanata az augusztusi Clasica San Sebastian egynaposon aratott győzelme, amikor maga is meglepődött, hogy elsőként ért célba. Yates  ebben az évben debütált a Tour de France-on, összetettben az 50. helyen fejezte be a versenyt. Első ránézésre nem is olyan különleges, ám ha hozzávesszük, hogy az emlékezetes 10. szakaszon, amikor Chris Froome (Sky) “kivégezte” a mezőnyt,  Yates a 7. helyen ért célba és  további két nehéz szakaszon is bekerült a top10-be (8. és 17.), akkor  bizton állíthatjuk, a fiatalembert a következő években is érdemes lesz figyelemmel kísérni.

 

Ilnur Zakarin (Katusha)

Az 1989-es születésű orosz versenyző már maga mögött tudhatott egy nagyon nagy mélypontot (2009-ben két év eltiltást kapott dopping miatt), mielőtt elkezdte az elit mezőnyben a sikereket aratni. 2015 kétségtelenül az áttörés éve Zakarin karrierjében. Idén talán még meglepetésnek  számított, hogy megnyerte a Tour de Romandie-t, a Katusha csapatánál azonban bíznak benne, hogy megtalálták végre a jövő nagy orosz összetett menőjét. Igazán reflektorfénybe a Giro d’Italia 11. szakaszán aratott győzelme után került. Másrészről azonban egész évben egyenletes jó teljesítményt nyújtott, több egyhetes/többnapos versenyen is az összetett top 10-ben végzett: Tour de San Luis 10., Vuelta al País Vasco 9., Tour de Pologne 4. és Artic Race of Norway 2. hely.

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo