fbpx

Londoni Olimpia: brit siker sprinten, egy dán drámája az omniumban

A brit Jason Kenny hasonlóan uralta ma a londoni velodrómot a pályakerékpározás klasszikus számában, mint honfitársai a korábbi napokban, ráadásul nem akárkit győzött le a férfi sprintben, mint a háromszoros világbajnok francia Gregory Bauget-t.

A franciának – akit mellesleg folyamatosan a legjobb sprinterként tartottak számon az elmúlt évekbven – tulajdonképpen se elölről se hátulról nem volt esélye Kenny ellen, a brit simán nyert két futamban, mint ahogy az előfutamokban is bárki ellen.

A 26 éves Kenny ezzel ma hathatós választ adott azoknak, akik kétkedtek, amiért nem a címvédő – és ötszörös olimpiai bajnok – Chris Hoy-t nevezték a britek a klasszikus számban. A bronzérmet az ausztrál Shane Perkins szerezte meg, megállítva a sprintversenyek színes egyéniségét, a technikailag még kissé képzetlen, de annál bátrabban és rafináltabban versenyző trinidadi Nijisane Phillip-et.

Tegnap ért véget az olimpián frissen debütáló omnium versenyszám, ami 250 méteres repülő időfutamból, pontversenyből, utolsó kiállósból, 4000 méteres és 1000 méteres üldözéses versenyből, valamint véghajrás scratch versenyszámból áll. Megoszlanak a vélemények létjogosultságáról, főleg annak fényében, hogy az 1000 métert, a 4000 métert és a pontversenyt kivették a programból.

A pályán mindenesetre izgalmasra sikerült a bemutatkozás, és stílszerűen egy új „királyt” avattak az új versenyszámban, a 20 áves dán Lasse Norman Hansen személyében. Hansen valami egészen más dimenzióban tekert, mint a többiek, még a hazaiak favoritja, a brit Ed Clancy sem tudta megtörni.

Már a szombati pontversenyen kirobbanó erőben volt, minden támadásra mozdult, messze a legtöbbet dolgozta a mezőnyben. Vasárnap megnyerte a 4000 métert, majd a scratchen elképesztő produkciót mutatott be, egy bukás után visszadolgozta egyedül körhátrányát, és bejött a hatodik helyre. Ezek után új országos csúccsal második lett 1000 méteren Clancy mögött. Ennél nem létezik jobb formaidőzítés.

Az olaszok favoritja, Elia Viviani, akivel Hansen egy futamban indult a végén, 1000 méteren nem tudott jó időt hajtani, így visszacsúszott összetettben a hatodik helyre. Az ezüstérmet szintén meglepetésember, a rendkívül gyors fiatal francia, Bryan Coquard szerezte meg, a bronzérmes Clancy lett.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo