fbpx

O_Synce: új kerékpárkomputer márka Magyarországon

Keep it simple! – ez a szlogenje a hangsúlyozottan német tervezési háttérre támaszkodó fiatal márkának, és a termékek fejlesztése mögött valóban az egyszerűségre való törekvés szerepel a legnagyobb hangsúllyal. A cég fejlesztőmérnökei szerint a sportolók az értékes idejüket töltsék inkább edzéssel, mint bonyolult kezelési útmutatók böngészésével. De az egyszerűség, az átláthatóság nemcsak a menürendszerben, hanem a termékek kialakításában és felszerelése terén is komoly szerepet kap…

O_Synce: új kerékpárkomputer márka Magyarországon

O_Synce: új kerékpárkomputer márka Magyarországon

Az O_Synce termékekről először a 2009-es Eurobike kapcsán hallhattunk, amikor a MiniFree komputer Eurobike Gold Award díjazott lett. A zsűri ezzel indokolta a döntését: „A MiniFree extrém módon minimalista konstrukció a dizájn tekintetében, ami egyben azt is eredményezi, hogy szinte bármilyen kerékpárra felszerelhető anélkül, hogy az összképet számottevően megzavarná. Mindennek tetejébe az egyszerű kezelhetőség szintén nagy előnye.”

A dologban a meglepő az, hogy a cég honlapja szerint a vállalkozást 2009 júniusában alapították, tehát alig pár hónap alatt sikerült egy életképes termékkel előrukkolniuk, ami azért nem csekély teljesítmény. A modellpaletta azóta kibővült, de a koncepció változatlan: egyszerű megjelenésű, könnyen felszerelhető, logikus menürendszerű termékek piacra dobása.

Hogy ez a fene nagy egyszerűség mégse legyen unalmas, arról olasz dizájnerek gondoskodtak. Marcello Bottino és az O-range tervezőcsapata sikergyanús metódust alkalmazott: kell egy egyszerű, de ütős dizájn – jelen esetben a matt fekete műanyag felületek megbolondítva egy kevés naranccsal -, majd pedig ezt következetesen végigvezetni az összes terméken és kiegészítőn. Ennyire letisztult, közérthető, de mégis karakteres dizájnt legutóbb a 3T termékcsaládjainál láthattunk.

Flexibilitás és kompatibilitás

Amellett, hogy az O_Synce termékek igencsak flexibilisek, tehát minden egyes kerékpártípusra kompromisszummentesen felszerelhetők, a cég koncepciója további újdonságokat is kínál. Az egyes termékcsaládokhoz választható kiegészítők egymással kompatibilisek, így lehetőség van a kezdetben megvásárolt alaptípus későbbi továbbfejlesztésére is. Egyfajta hajtókarfordulat-mérő szenzor szolgálja ki a teljes termékpalettát, és ugyanez a helyzet a pulzusmérő modullal is. A komputerekből letöltött adatokat a cég saját szoftverének segítségével elemezhetjük ki számítógépünkön.

Az edzésadatok kielemzése a saját PC-nken történhet

Az edzésadatok kielemzése a saját PC-nken történhet

A termékpalettáról röviden

Ahogyan a termékek maguk, úgy a termékpaletta is egyszerű, átlátható. Négy termékcsalád létezik a márkán belül, a Mini, a Macro, a Navi2move és a Mix.

A MiniFree alapváltozata, és az új, fehér verzió

A MiniFree alapváltozata, és az új, fehér verzió

A legegyszerűbb család Mini névre hallgat, ezek letisztult, egynyomógombos komputerek. Olyannyira letisztultak, hogy első ránézésre úgy tűnhet, még gombjuk sincsen. Pedig a funkcióváltó nyomógomb maga a kijelző. További három mikrokapcsoló segíti a beállítást és az újraindítást a hátlapon, de menet közben ezekre nincsen szükség. Három verzióban létezik a Mini, a kábel nélküli MiniFree, a vezetékes MiniSave és a hajtókarfordulat-mérővel tuningolt MiniSave-Cad. Érdemes végignézni, mit tud ez a mindössze 18 grammos (valóban ennyi, elem és tartókonzol nélkül) komputer: pillanatnyi sebesség, átlagsebesség, maximális sebesség, sebesség összehasonlítás (átlag / pillanatnyi), edzésidő, auto start/stop, odométer, napi kilométer, pontos idő és alvó mód.

Aki többre vágyik, annak a MacroFree javasolható

Aki többre vágyik, annak a MacroFree javasolható

Aki ennél többre vágyik, az a Macro családot vegye szemügyre. A Macro típusoknak nincsen vezetékes változata, hanem míg a Macro X digitális jelátvitellel működik, addig a MaxroFree és a MacroFree High analog jelekkel kommunikál. A Macro Free és Macro X ugyanazt tudja, csak a kommunikáció módja más. A Mini típusokhoz képest az alapverzió az alábbi többletfunkciókat kínálja: PC kapcsolat, hőmérséklet mérés, automatikus kerékméret felismerés, mindemellett pedig 2 bringán használható. Az okosabb változat ennek tetejébe magasságot is mér és meredekséget is számol (%-ban). A belső funkciókon túl a hardware is rendelkezik egy egyedi tulajdonsággal: a komputert vagy konzolra szereljük, és a konzol kormánnyal érintkező részén elhelyezett nyomógombokkal kezeljük, vagy egy vezetékkel a komputer foglalathoz csatlakoztatott, a kormányon bárhová elhelyezhető nyomógombos kezelőpanellel működtethetjük.

Nyomógombok máshogyan: konzolba telepítve, vagy a kormányon bárhová elhelyezhető panelre szerelve

Nyomógombok máshogyan: konzolba telepítve, vagy a kormányon bárhová elhelyezhető panelre szerelve

Az egyelőre egytagú Navi2move „család” a már ismertetett koncepció szellemében fogant GPS navigátorral felszerelt komputert takar, míg a Mix termékcsalád mögött két karóra formátumú, kerékpárkomputerként és sportóraként egyaránt funkcionáló készüléket találunk.

O_Synce Navi2move

O_Synce Navi2move

Mit ír a sajtó?

A cég állítása szerint azokkal az egyszerű, ámde forradalmi ötletekkel, amivel betörtek a komputerek piacára egyben revitalizálták a kerékpár kiegészítők ezen szegmensét és új trendet teremtettek. Annak, hogy jó úton járnak talán egyik bizonyítéka a 2009-ben elnyert Eurobike Gold Award, a pozitív vásárlói visszajelzések, és a szaksajtó tesztjei során elért kiváló eredmények. Miután a Bikemag stábjának egyelőre élesben nem volt alkalma kipróbálni a termékeket – de ami késik, az ugye köztudottan nem múlik -, ezért végezetül idéznénk párat a külföldi kollégák meglátásai közül:

„Üdítően egyszerű konstrukció a kerékpáripar olyan szegmenséből, ahol éppen a funkciók sokaságára szoktak büszkék lenni a gyártók. Egyszerű menürendszer, átlátható elrendezésű kijelző – ez már önmagában is elegendő a sikerhez.” (Fahrrad-News)

„Amikor az O_Synce előrukkolt a nyomógombként is funkcionáló kijelzővel rendelkező Mini Free-vel, akkor bebizonyították, hogy a kerékpárkomputerek terén is lehet újat hozni.” (BIKE magazin)

O_Synce MixPro – akár sportóraként is használható

O_Synce MixPro – akár sportóraként is használható

Infobox:

Az O_Synce termékek hazai forgalmazója az Uriel Hungary Kft., bővebb információk itt:
www.BikePlus.hu
www.facebook.com/pages/BikePlushu/169945359694649
info(kukac)bikeplus.hu

A termékek oldala a forgalmazó honlapján ide kattintva érhető el.

A viszonteladó partnerek listája ide kattintva érhető el.

További információk:
www.o-synce.com
www.youtube.com/user/osynce

Szöveg: HBalage
Fotó: o-synce.com

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo