fbpx

Komplett kerekek körképe – 4. rész: országúti kerekek

11 országúti és 25 MTB kereket gyűjtöttünk össze nektek ebben a körképben. (Cikksorozatunk bevezetőjét, illetve az alapvető technológiák áttekintésével foglalkozó második és harmadik részét már olvashattátok.) Minden kereket szétszedtünk, hogy pontosabb képet kapjunk azok működéséről, minőségéről, technikai megoldásairól és nektek se csak az olykor pontatlan, vagy hiányos gyári adatokra kelljen támaszkodnotok a vásárlás során. A számszerűsíthető adatok saját méréseink eredményei, ahol véletlenül mégsem, ott ezt külön jelöltük.

Felmerülhet a vásárlóban a kérdés, hogy a bevezetőben említett egyszerűbb, gyorsabb kiválasztási folyamaton felül érdemes lenne-e neki komplett kerékben gondolkodnia, jár-e ez számára valós műszaki előnyökkel? Nos, 35 pár kerék agyainak szétszerelése, és a táblázatban összegyűjtött tömeg- és áradatok tanulmányozása után elmondhatjuk, hogy van értelme a gyárilag fűzött kerekeknek, és nem csak a felső kategóriában.

Mavic Ksyrium SL
Bikemag Tipp: A legtöbb innováció a legjobb áron

road01b1

road01e

A francia gyártó felső kategóriájának versenyzői szemmel még elviselhető árú modellje. Három fő ismérve és erénye:
– Tökéletes erőátvitel: hátulsó „ISO Pulse” (hajtás oldalon radiális) fűzés, „Fore” küllőfurat (a felső felnifal nincs átfúrva, így a felni merevebb).
– Alacsony tömeg: karbon első agytest alu küllőperemmel, különleges „Maxtal” alu felni alapanyag, „ISM” felnifal könnyítés.
– Precíz irányítás: 22 mm magas első felni, radiális elülső fűzés.
További jellemzők:
Felni: „UB Control” fékfelület, anodizált fekete felületkezelés; aszimmetrikus profil.
Küllők: „Zycral” alu (!) alapanyag, a keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
Agyak: „QRM+” csapágyak (a csapágyak precíziós illesztése révén kivételes oldalmerevség és finom futás érhető el), FTS-L racsni mechanika (a kilincs a szabadonfutó belsejének közepébe kapaszkodik, így segítve a hatékony erőátvitelt).
Ára: 220.000 Ft
MEGABIKE; tel.: (06-1) 425-4036

Mavic Aksium Black

road02a

road02d

A leggazdaságosabb országúti megoldás azoknak, akik ragaszkodnak a márkához, de nincs túl sok pénzük. Az Aksium szett ára alig több 50 ezernél, és ezért az árért még mindig kapunk pár jó kis Mavic fejlesztést, mint például, hogy a gyártó állítása szerint 140 g-mal könnyebb, mint az elődje.
További jellemzők:
Felni: „UB Control” fékfelület; anodizált fekete felületkezelés; kopásjelző csík, a küllőfuratoknál kovácsolással erősített felnifal („H2″).
Küllők: a keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra, a küllőanyák kialakítása („Self Lock”) meggátolja a kilazulást, egyenes fejű küllőkkel rendelkezik.
Agyak: „QRM” csapágyak; FTS-L racsni mechanika.
Ára: 53.000 Ft
MEGABIKE; tel.: (06-1) 425-4036

Miche Race M707

road03a

road03d

Az olasz Miche termékek nem gyakori vendégek nálunk, de most megtört a jég. Elsőként egy alsó-közép kategóriás modelljüket mutatjuk be, melyben egyaránt megtaláljuk az egyszerűbb, olcsóbb megoldásokat, de ugyanígy a felső kategóriából átvetteket is. Kicsit vastagabb pénztárcájú sport országútisoknak ajánljuk.
A küllők profilja nem végig aero, hanem az agytól kifelé haladva körből aeróba megy át, a fűzés hátul „2 ide 2 oda” rendszerű.
Az agyak szépen forgácsolt, pirosra eloxált darabok, tengelyük nagy átmérőjű alu elöl-hátul és jó minőségű ipari csapágyakon futnak, a szabadonfutó alu.
A felnik szintén anodizáltak, a fékfelületen kopásjelző csíkot találunk.
Küllők: rozsdamentes acél alapanyag, profiljuk körből aeróba megy át.
Ára: 67.680 Ft
www.schwinncsepel.hu

Miche SWR Full Carbon

road04b

road04c

A másik véglet a Miche-től ez a felsőkategóriás-, csak szingós használatra tervezett kerékszett. Nem meglepő módon a legkönnyebb a most bemutatott kerekek közül, igaz nem mindenkitől kaptuk meg a csúcsmodellt. Egyébként új modell a gyártó kínálatában.
A felni tervezésekor csak a teljesítmény számított, amit a karbon alapanyag és a rendkívül magas profil is jelez. Utóbbinak a légellenállás- és a merevség szempontjából van nagy jelentősége. A két felni magassága különböző: az első 38-, míg a hátsó 50 mm.
Az agyak 7075 aluból készültek és a tengelyvégeken a kupak egy hernyócsavarral rögzíthető, így függetleníthető a gyorszár feszítésétől.
A keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
Fura, hogy egyszerű réz küllőanyákkal fűzték
Ára: 323.280 Ft
www.schwinncsepel.hu

Rodi Airline Evo

road05a

road05d

A világ egyik legnagyobb, kerekeket gyártó cégének középkategóriás, közepesen magas profilú szettje. A 31 mm magas alu felnin van kopásjelző csík és az aero profilú küllők „J” fejjel kapcsolódnak az ipari csapágyas agyakhoz.
Tömege alapján főleg edzésre ajánljuk.
Ára: 59.950 Ft
www.pacificcycles.hu

Ryde Carat RC1
Bikemag Tipp: Körképünk 2. legkönnyebb országúti szettje, egyúttal magasan a legjobb ár/tömeg arány

road06b

road06f1

Kellemes meglepetés volt ez a szép kis gyöngyszem a körképünk során. A márka idén érkezett hazánkba és a nagy múltú Rigida keltette életre. Az MTB és országúti kerekek tervezésében az ex DH bajnok, Filip Da Silva is részt vállalt.
A Carat RC1 még messze nem a csúcsmodell, mégis azzal büszkélkedhet a mostani mezőnyben, hogy ő a 2. legkönnyebb szett, megelőzve a Ksyrium SL-t is. Bár tudjuk, hogy a tömeg nem minden, a Carat-on van pár jó megoldás. Ilyen a kerékagy, ami alu és karbon házasságából született, sajnos azonban a tipikus „Novatec” betegségben szenved: a csapágyakat csak betenni lehet, kiszedni már nem, mert belülről nem hozzáférhetők.
A jó tömeg érdekében – ahogy annak lenni kell – a karbon/titán gyorszárak szintén a legkönnyebbek a mezőnyben, az agytengelyek és a szabadonfutó aluból vannak. A küllők minőségi Sapim CX Ray-ek, a küllőanyák Sapim Polyaxok. A keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
Ára: 129.900 Ft
www.bikefun.hu

Shimano WH-R500

road07a

road07d

A Shimano legolcsóbb országúti szettje minden különleges extrát mellőz, azonban – ahogy azt a  Shimanótól megszokhattuk – ezen az alacsony áron is teljesen használható alkatrészről van szó.
Sőt ha grammozunk egy kicsit, akkor látható, hogy a táblázatban két vetélytársánál is 120-170 grammal könnyebb, miközben azok ára a kétszerese (!) az R500-nak.
Hobbi országútisoknak, edzőbringára, vagy városi rohangálásra gyakorlatilag nincs jobb vétel.
Csak feketére anodizált színben kapható.
Nagyon jó ár / érték arány
Ára: 28.990 Ft
www.paul-lange.hu

Shimano WH-RS20

road08a

road08e1

Kettőt ugorva a Shimano sport országúti palettáján az RS20-ast találjuk, mely könnyebb gyorszárat, 16/20 db húzott egyenes fejű aero küllőt és alu nipliket kapott, a felni fékfelülete kopásjelző csíkkal rendelkezik és aszimmetrikus. A keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
Szabadonfutója bár acél, de bordái könnyítettek. Ezeknek megfelelően 60-70 g-mal könnyebb, mint az R500, de árban is más kategória természetesen – az RS20 már a középkategóriát képviseli.
Feketére és ezüstre anodizált színben egyaránt elérhető, az ezüst verzió agyteste gyönyörű tükörpolír felületű.
Ára: 82.990 Ft
www.paul-lange.hu

Shimano WH-RS30

road09a

road09e

Az RS20-tól elsősorban a magasabb-, „aerósabb” profilú felnijében különbözik. Valamint abban, hogy szélesebb, laposabb kardküllői vannak.
Hátul aszimmetrikus felnivel rendelkezik. A keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
Kopásjelző csíkja neki is van, küllői egyenes fejűek, szabadonfutója könnyített acél. Célterülete szintén a középkategória.
Csak feketére anodizált színben érhető el.
Ára: 89.990 Ft
www.paul-lange.hu

Shimano WH-RS80

road10a

road10d

A Shimano új RS80-as szettje egy amolyan „karbon kerék a tömegeknek” céllal készült. De a dolog azért csalóka. A felni alapja ugyanis egy vékonyabb falú alu váz, melyre egy vékony karbon réteget dolgoztak rá, megtartva (a gyártó állítása szerint természetesen fokozva a merevséget, csökkentve a tömeget) a jó tulajdonságokat. A Dura Ace 7850 szettnél láthatunk még hasonló megoldást.
A küllőcsatlakozásoknál extra vastag karbon réteget találunk. A korábban említett RS kerekeknél valóban könnyebb, a 30-asnál konkrétan 357 g-mal, ami jelentős különbség.
A felni immáron hegesztett és természetesen aszimmetrikus, a súlycsökkenésre pedig további magyarázatot találunk a még keskenyebb és laposabb aero küllőknél. A keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
Az ár jó nagyot ugrik a középkategóriás RS-ekhez képest: az RS30-hoz mérten 300 Ft-ot fizetünk minden egyes megspórolt grammért.
A kopásjelző csík, az egyenes fejű küllők és a könnyített acél szabadonfutó alapfelszereltségei az RS80-nak.
Ára: 196.690 Ft
www.paul-lange.hu

Shimano R601

road11a

road11d

A gyártó Ultegra szintűnek sorolja be az R601-est. A Shimano előzőekben bemutatott szettjeihez képest pár dolgot máshogyan oldottak meg ennél a keréknél. Ami elsőre szemet szúr, hogy az alu küllőanyák az agyperembe lettek bepattintva, ezért az egyenes küllőfejek kapaszkodnak a felnibe. Ez mindenképpen előnyös, mert a nagyobb tömeg nem a kerék peremén nehezíti a gyorsíthatóságot.
Kiemelendő továbbá, hogy aluból készült a 28-at reteszelő szabadonfutó és a 14 mm átmérőjű hátsó tengely is, valamint, hogy hátul a hajtásoldalon is radiális fűzést alkalmaztak.
A keresztezett küllők nem támaszkodnak egymásra.
A felni feketére anodizált, míg az agytest tükörpolír felületű.
Ára: 99.990 Ft
www.paul-lange.hu

[poll id=”124″]

Már csak az MTB kerekek vannak hátra; nagy számuk miatt két részre bontva. A teljes körkép összefoglaló táblázata a legvégén lesz letölthető – hamarosan…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo