fbpx

Selle Italia Flite Gel Flow Ti316 versenynyereg

Immár 115 éve üzemel a Dolomitok lábánál a Selle Italia főhadiszállása, amely iparágtól függetlenül elismerésre méltó történelmi történelmi múlt, a kerékpáralkatrész-gyártás területén pedig egyenesen rekordgyanús. A Milánó mellett fekvő Corsicóban 1897-ben indult be a nyereggyártás, a tulajdonoscsalád bőripari vállalkozása gyökerein. A gyár történetét egy korábbi Shopping Guide bemutatónkban már feldolgoztuk.

flite_gel_flow_3

A Selle Italia „Flite” modellje ma már teljes joggal nevezhető klasszikusnak, miután az 1990-es bemutatás óta ezen a típusnéven immár húsz éve folyamatosan vásárolhatunk kerékpárnyergeket. Az eredeti koncepció azóta persze némileg megváltozott, a típusváltozatok száma pedig kilencre nőtt. Bemutatónk tárgya a Selle Italia Flite Gel Flow ti316 versenynyereg, számos Pro-Tour versenyző nagy kedvence, már nem sokban hasonlít az egykori úttörő modellhez, ízzig-vérig a modern tervezési elveket követi.

flite_gel_flow_1

Az első Flite három dologban számított úttörőnek. Egyrészt az első olyan nagy szériában gyártott kerékpárnyereg volt, amely a bűvös 200 gramm alatti tömeget hozta. Másrészt esetében elsőként alkalmaztak titánpálcát, harmadrészt pedig a nyereg testéről eltávolították azokat a részeket, amelyek a teherviselés és a kényelem szempontjából nem lényegesek, ellenben a comb belső részén növelhetik a hajtás közbeni súrlódást. Egy ponton ezt mégsem tették meg, ez pedig a nyereg orra volt, mely így továbbra is rendelkezett az irányításhoz szükséges oldalfelülettel, egyben összetéveszthetetlen karaktert is adott a nyeregnek. Hogy a koncepció helyes volt, azt a modell példátlan sikere is bizonyítja, sok korai példány még ma is fut, ha vigyáztak rá.
flite_gel_flow_0

Pár évvel ezelőtt a modellcsaládot radikálisan átformálták, és ebben a formában gyártják azóta is. A Flite család jelen tagja kimondottan országúti használatra vagy terepe egyaránt alkalmas, egy anatómiai hasítást tartalmazó szilikongéles változat. Azért jobb ez az anyag a többi gélnél, mert ez a legkönnyebb, emellett pedig jobb a rezgéselnyelő képessége, illetve egy négyzetcentimétere akár 120 kilogrammos nyomásnak is ellent tud állni. Tartalmaz egy kevés karbon alapanyagot is (10%), melyet a héjba kevertek, elöl a piros részben pedig egy elasztomer kap helyet a kiváló rezgéscsillapító képességért. A kialakítás szerves része a titánsín, amely ezen tulajdonságot fokozza. Szóval az árcímke láttán jusson mindenkinek eszébe, hogy első osztályú alapanyagokat és rengeteg kényelmi fejlesztést kap kézi gyártással. A javasolt használati idő tíz év vagy 15.000 kilométer.

flite_gel_flow_2

flite_gel_flow_6Termékadatok:
Borítás anyaga: természetes bőr
Pálca anyaga: TI316 titán
Szín: fehér
Tömeg: 242 g
Méret (szélesség × hosszúság): 130 × 280 mm

Ajánlott fogyasztói ár: 49.990 Ft

A 80-as évektől az összes legendás Selle Italia nyeregmodell, illetve az alkalmazott technológia megtekinthető a gyártó honlapján.

További információ a forgalmazó honlapján

Selle Italia Test Center – a következő üzletekben keresd a tesztnyergeket:

 • Kerékvár – 1015, Budapest, Hattyú utca 10./c
 • ProBike – 1024, Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 13-15.
 • AlpinBike – 1036, Budapest, Fényes Adolf utca 19-21.
 • Nella kerékpárcentrum – 1054, Budapest, Kálmán Imre utca 23.
 • Hajtány kerékpárüzlet és szerviz – 1157, Budapest, Zsókavár utca 32-34.
 • Diósd bike – 2049, Diósd, Sashegyi köz 12.
 • Györe kerékpáristálló – 2700, Cegléd, Kis utca 3.
 • Tóparti kerékpárbolt – 2890, Tata, Tópart utca 18.
 • Velosport kerékpárüzlet – 3100, Salgótarján, Füleki u. 8.
 • Prolog kerékpárüzlet és szerviz – 6723, Szeged, Csongrádi sugárút 31.
 • Imperator kerékpárszalon – 7623, Pécs, Jászai Mari utca 34.
 • Peppe kerékpár – 9024, Győr, Nagy Imre utca 91.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo