fbpx

COBI fedélzeti egység teszt: űrállomás a kormányodon

Érdekel egy nepperesen full-full-full extrás fedélzeti computer rendszer, amit a bringán használhatsz? Akkor most főzz egy jó kávét, gyere vissza, és kezdj neki ennek a cikknek. Nem lesz rövid, de a COBI tudása sem kevés.

Bármilyen "buta" bringából okosat varázsol

Bármilyen “buta” bringából okosat varázsol

Nézzük először mi is a COBI? Egyszerűen lámpának titulálni olyan mintha egy Van Dam Alpha Z-t leladikoznánk… ( http://www.vandamboats.com/exotic-custom-wooden-speed-performance ) Szóval adott egy központi egység, ami tartalmaz egy akkumulátort, egy telefon dokkolót, egy vezeték nélküli jelátviteli modult, és persze egy nagy fényerejű ledes lámpát is. A vásárlási folyamat első lépésénél ki kell választanod mihez szeretnéd használni a központi egységet. Ugyanis képes az elektromos rásegítésű kerékpárok akkumulátoráról is üzemelni, de ehhez megfelelő modellt kell választani (jelenleg csak Bosch kompatibilitás van, de vélhetően lesz Shimano is). Utána ki kell választani a telefon tartó típusát. Létezik univerzális és típusspecifikus is. Ez utóbbi természetesen csak almás telefonokhoz.

iPhone-al az igazi, mert nincsen külön kábelezés

iPhone-nal az igazi, mert nincsen külön kábelezés

Kapsz hozzá hátlapot amibe belepattintod a telefont és ennek segítségével töltöd a beépített akkuról a telefont a hátulján található érintkezőkön keresztül. A raincover felrakásával így teljesen vízhatlan lesz a telefonod, közben pedig tudod az érintő kijelzőt is használni mivel az átlátszó burkolat átviszi a jelet. Persze a 7Plus Taptic Engine gombjával jól megszívtam, mivel ujjlenyomatot értelemszerűen nem visz át a tok, és persze a home gomb sem reagál addig amíg bőrt nem érzékel…. Szerencsére másként is fel lehet éleszteni a telefont. Ha ez megvan, akkor még választhatod hozzá a vezeték nélküli jelátvitellel vezérelhető hátsó lámpát, ami nem csak világít és villog, hanem a telefon gyorsulásérzékelőjének köszönhetően féklámpaként is funkcionál, sőt a kormányon lévő kapcsolóról indexelni is tudsz vele!

Éjszaka is jól mutat

Éjszaka is jól mutat

A felszerelése nem túl bonyolult, technikából kettessel is menni fog. A központi egység alatti kis harmonika szerű gumikra kell figyelni, illetve a kézi vezérlő kényelmes pozíciójának megtalálására. Erről vezérled a legtöbbször az appot. Mert a másik agy a telefonodban lesz, miután letöltötted a COBI appot iOS-re vagy Androidra.

Teljesen jól látsz vele éjszaka is

Teljesen jól látsz vele éjszaka is

Nézzük tehát mit is tud a cucc?! Először is a hardver, tehát a lámpa. Nem írják sehol, hány lumen, vagy LUX lenne a fényerő, ezért a legegyszerűbb volt kimenni vele éjszaka a Pilisbe bringázni. Városon belül használhatod a DRL (daytime running lamp) funkciót ami a modern autóknál a nappali menetfényt jelenti. Ez keveset fogyaszt, és helyzetjelző fényerőt biztosít, tehát látni nem fogsz vele. Én nappal is használtam, mert a plusz láthatóság nem árt. Van egy „tompított” üzemmód, ami szintén városon belül használható, de már azért látni is lehet vele, és van a „full beam” amivel akár a tök sötétben is látsz. De tényleg és rendesen. Kb. 30-as tempóig elvoltam vele aszfalton, és hát ritkán jár az ember az éjszaka közepén a Pilisben. A lámpa természetesen megfelel a nagyon szigorú StVZO szabványnak, nem is vakítja el a szemből jövőket. A lámpa dönthető, így be tudod állítani hová világítson.

Vezeték nélküli vezérlés, féklámpa funkció és index

Vezeték nélküli vezérlés, féklámpa funkció és index

A hátsó lámpa fénye nagyon messziről látszik, városban, közvilágítás mellett is. Mindkét lámpa tud automata módban is működni amikor a fényviszonyoknak megfelelően kapcsol be. Így akár alagútba érve is felkapcsol. Az öt gombos kezelőszervről is kapcsolható, sőt beállíthatod, hogy milyen funckiókat kapcsoljon. Én a DRL-t és a full fényerőt programoztam rá. A hátsó lámpa féklámpa funkciója a telefonod gyorsulás érzékelőjéből kapja az infót, és jelzi a hátulról érkezőknek, hogy itt bizony nagyfokú lassulás történik. Ennél kicsit viccesebb az index funkció ami hasznos, csak az a baj, hogy a hazai KRESZ nem engedélyezi. Vagyis használhatod, mert feltűnő és okosan ki van találva, csak éppen nem nélkülözheted a karjelzést. Viszont ha mondjuk a jobb oldalon van a kezelőszerv és jobbra kanyarodnál akkor nehéz egyszerre a gombot nyomni, és karlendítéssel jelezni is 🙂

cobi1

Ha valaki gyűlöli a csengő intézményét, akkor az én vagyok. Nincsen egyik bringámon sem. Inkább kikerülök mint csengetek. Tudom, hogy kötelező. De ronda. Ami nem ronda meg drága. Ebben viszont integráltan benne van. Méghozza brutál fülsértő de mégis kellemes hangú. Nem agresszív, de olyan „tudd, hogy értsd” hatású. Szóval ez tetszett. Természetesen hangszórón keresztül képezi a hangot, mivel riasztó is van a központi egységben. A telefonodról távolról (pár méter) is be tudod kapcsolni, és a bringa megmozdítására visítani kezd. Jellegzetes hangja nagy zajban is hallatszik, persze nem pótolja a jó lakatot. Kiegészítő védelemnek viszont remek, senki sem számít rá. Más telefonnal nem tudod deaktiválni sem. Sőt, van egy integrált akku a fejegységben, ami kb egy napig tárol annyi energiát, hogy ha kivetted az akkumulátort tölteni, akkor is riasszon a COBI.

Mivel az okostelefonodat használja kijelzőnek, ezért a navigáció is magától értetődik. Nem is akárhogyan. OpenStreetMap alapú a térképe, aránylag naprakész, de azért nem egy Waze. Össze tudod kapcsolni az itthon kevésbé ismert Komoot útvonaltervező alkalmazással, ami igencsak fullos funkciókat kínál. Tudsz tervezni terepen is (mondjuk a hazai szabályokat nem isneri, így végig olyan jelzéseket ajánlott amin hivatalosan tilos tekerni, de ez eddig sem érdekelt), aszfalton is, és mutat szintkülönbséget, profilt, POI-kat, mindent. A Komoot-on kívül tud adatot fogadni GPX file-ból is, így már rögzített útvonalon is végigvezet.

Nem csak a COBI használtható a Komoot

Nem csak a COBI-val használható a Komoot

A navigáció akárcsak az autóban hanggal is irányít, de a piktogrammok is jelzik a megfelelő menetirányokat. Alapvetően vektoros térképet használ a COBI app, így nagyon kevés mobilnetet használ menet közben, de akár offline is letölthetőek a térkép szelvények, így külföldön is könnyedén használható (bár mindjárt eltörlik a roaming díjakat). Egy komplett meteorológiai állomást is integráltak bele, mivel neten keresztül figyeli az időjárást, és figyelmeztet, ha eső közeleg. Ezt a GPS koordináták alapján halálpontosan tudja, szerintem olyan pár km-es pontosságú, de az elég is.

A COBI-t bluetooth adatkapcsolaton keresztül pulzusmérővel is bővítheted, mivel egy komplett bringás computer is helyet kapott benne. Így sporteszközként is használhatjuk. Még elfogyasztott kalóriát is számol a megszokott bringás funckiók mellett. Szerencsére Strava-val is összekapcsolható, hiszen ami nincs fent Strava-n, az meg sem történt 🙂

Aki szeret bringán zenét hallgatni (mint én is) az díjazni fogja a zenelejátszó vezérlést, ami szintén BT kapcsolaton keresztül át tudja játszani a zenét a vezeték nélküli fülhallgatódra, és bónuszként a kormányon található vezérlővel tudod is állítani a zenelejátszó funkcióit. Vagy akár telefonhívásokat kezdeményezhetsz, fogadhatsz. Ezen funkciók használatához nem kell az érintő kijezőt használni, vagy a COBI appból kilépni sem. A vezérlőegység akkujának köszönhetően nekem folyamatos navigálással és esti hazaérkezéssel sem merült le a telefon, tehát csillagos ötös a konstrukció.

cobi2

A komplett szett hátsó lámpával együtt 108 900 forintba fáj. Ha még egy kis dizájnolást is szeretnél, akkor vehetsz hozzá fekete, szürke és kék „style kit”-et 6 900-ért ami egy kis „napellenző” a lámpa köré, és egy kicsit változtat a cucc kinézetén. Megéri ezt a borsos árat? A kérdés jó. A kedvenc órám az IWC Portugieser (IW390302) 11 000 EUR-ba kerül és mindössze az időt illetve dátumot mutatja ha sarkosan fogalmaznék. Nyilván nem azok fognak COBI-t venni, akiknek erre spórolni kell. Pedig akár azt is megéri. Bizonyos körülmények között. Montira tuti nem tenném, mert egy esés komoly anyagi kárt okozna, országútin meg nem néz ki jól. Viszont trekking bringán, fitnesz gépen, és a mai modern városi cirkálókra telitalálat. Aki napi szinten városban közlekedik, ügyintéz, annak hamar behozza az árát, folyamatosan tölti a telódat, riaszt ha lopnák, navigál, emailezik, stb. Túrázáshoz is el tudnám képzelni, bár sokat fotózom mobillal, és elég nehézkes kipattintani a dokkolóból a telefont. Egy Bosch-os elektromos bringánál pedig erősen elgondolkodtató, hogy a saját Nyon kijelzőjüket kérd felárral az Intuvia helyett, vagy pedig felteszel egy COBI-t, ami vezérli a Bosch rendszert, és sokkal többet tud mint a Nyon. Meg szebb is.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Egy ilyen high tech kütyüt nem nézhetsz szimplán matek alapon. Ha elolvastad idáig a cikket, és nem képződött birtoklási vágyad, akkor nagy valószínűséggel nem te vagy a célcsoportja. Véleményem szerint kicsit erősen fogott a ceruza árazáskor, de abszolút megdolgozik a pénzéért, és adott esetben több értelmét látom ezt megvenni mint egy komoly GPS-t, ami „commuter” területen sokkal kevesebbet tud, és az ilyen szintű rendszerintegráció is hiányzik belőle.

Forgalmazó: www.ebikeshop.hu

Elérhetőség: https://ebikeshop.hu/cobi

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo