fbpx

Visszatér a Downhill Magyar Kupa!

Hét év után visszatér a downhill szakág Magyar Kupasorozata, így a bajnokavatás mellett egy többfordulós versenyrendszerben is összemérhetik tudásukat 2016-ban a lejtősök.

A 2009 körüli mélypont után elsődleges cél volt az Országos Bajnokság megszilárdítása, ami az utóbbi években már biztos ponttá vált a versenynaptárban, ezt követően egy átlátható válogató rendszer működtetése (immár ez is 2011 óta üzemel), majd jönnie kellett a Magyar Kupa újra életre keltésének, ami idén az első lépést meg is teheti.

Magyar_Kupa_Liszi

Míg az OB esetében egy versenyen kell eldőlnie, hogy ki lesz az adott év országos bajnoka, a Magyar Kupák esetében már egy többfordulós csatározásról van szó, ahol a végén, az összetett pontállás alapján kerül kihirdetésre a kupagyőztes.

Helyszínek tekintetében egyelőre nincs nagy meglepetés, három hazai forduló és egy közeli, határon túli rangos verseny alkotja az MK naptárát:

  • Magyar Kupa #1: 2016.05.21-22., Kékestető (1x pontszerző)
  • Magyar Kupa #2: 2016.06.24-26., Jasna (Szlovákia – UCI C2) (2x pontszerző)
  • Magyar Kupa #3 és Országos Bajnokság: 2016.08.05-07., Eplény (2x pontszerző)
  • Magyar Kupa #4: 2016.08.20-21., Kékestető (1x pontszerző)

Ahogy az látszik is, a két kékestetői versenyen egyesével fele-fele annyi pontot lehet majd szerezni, mint a másik kettőn. Ennek oka a laposabb terepadottságok, illetve így az azonos helyszínen (bár kicsit más pályán) rendezett két verseny fog egy egészet érni.

Fontos tudni, hogy egy visszatérő, mondhatni átmeneti évről beszélünk, ahol már felfedezhetőek lesznek az egységes versenyrendszer jegyei, de a teljes letisztulás és centralizálás a következő szezonokban várható. Ez alatt azt kell érteni, hogy például a lebonyolítás, a pontszerző kategóriák, illetve a szombat-vasárnapok programja szinte teljesen azonos lesz a versenyeken, de a nevezési rendszer még nem.

Így az egyetlen külföldi forduló sem fog nagyon kilógni a többi közül, mindössze egy fárasztóbb pályára és egy népesebb, erősebb mezőnyre lehet majd számítani.

Továbbra is folyamatosan zajlanak az egyeztetések az új helyszínekkel és hosszú évek munkája után talán jövőre már néhány eddig még downhill versenyt nem fogadó ígéretes terep vagy egy-két megújulva visszatérő régi klasszikus is vendégül láthatja a Downhill Magyar Kupa mezőnyét.

A válogató kvalifikáció a Magyar Kupától függetlenül egy másik pontrendszerben fut. Az eddigiekhez hasonlóan lehet majd bekerülni a válogatottba és persze néhány közös állomás is lesz az MK-val. A válogatási elvekről bővebb információ a hét második felében várható, addig is érdemes beírni a naptárakba a Magyar Kupa időpontokat, valamint az első forduló előnevezése is hamarosan kezdetét veszi!

Fotó: Diverse

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo