fbpx

Tour de Hongrie: Cukorbetegség mellett is profi szinten – Team Novo Nordisk

A 2022-es Tour de Hongrie indulóit bemutató sorozatunkban a hatodik együtteshez érkeztünk: immár negyedik alkalommal szerepel majd a Magyar Körversenyen a cukorbetegség mellett is profi szinten sportoló kerékpárosokból álló amerikai ProTeam, a Novo Nordisk, soraiban az elmúlt másfél évtized egyik legjobb magyar kerékpárosával, Kusztor Péterrel.

A diabétesz népbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint napjainkban mintegy 437 millió ember él cukorbetegséggel világszerte, de az előrejelzések szerint a diabétesz valamely típusa az elkövetkező két évtizedben már minden tizedik embert érinteni fogja. Magyarországon a felnőtt korú lakosság tizenöt százaléka küzd valamilyen cukoranyagcsere-zavarral, közülük pedig minden második diagnosztizált cukorbeteg. A diabétesz súlyos betegség, és sokan hiszik azt, hogy abba kell hagyniuk a sportolást, pedig a mozgás hatékony eszköz, ami segít a további szövődményeket megakadályozni. Erre a tényre kívánják felhívni a betegek figyelmét a Team Novo Nordisk nemzetközi profi kerékpáros csapat tagjai is, akik valamennyien cukorbetegek. A tizennyolc-harminchat év közötti versenyzők vagy még a betegségük felfedezése előtt, vagy már diabétesszel élve kezdték el sportolói pályafutásukat, sőt akad köztük olyan is, akit már sportolóként diagnosztizáltak a betegséggel.

 

Ilyen sportoló Kusztor Péter is, aki éppen a 2018-as Tour de Hongrie előtt, a Cseh Körversenyen egy bukás során kulcscsont-törés szenvedett, amely kisebb műtéti beavatkozást is igényelt, ehhez pedig rutinvizsgálatokat kellett végezni. Ekkor derült ki, hogy a válogatott sportoló cukorbeteg… A műtét utáni gyógyulás során Kuszti a versenyek helyett egy egészen más életre készült, végül aztán újabb fordulatot hozott a sorsa: bekerült a Novo Nordisk prokontinentális csapatába.

A Team Novo Nordisk küldetése, hogy bármerre jár a nagyvilágban, versenyzői találkoznak az adott országban, településen élő diabéteszes emberekkel, s megmutatják nekik, hogy akár egészen különleges dolgokra is képesek lehetnek – a betegségüktől függetlenül. Nyugodtan mondhatjuk: az amerikai proficsapapat bringásai minden versenyükön változtatnak egy kicsit a világon, járjanak akár Norvégiában, Dubajban, az Egyesült Államokban vagy éppen Magyarországon. Jellemző adat, hogy a klubé a sportág egyik legnagyobb social-media tábora, Facebook-oldaluk több mint nyolcmillió követővel rendelkezik!

Már az elmúlt évtized elején is volt magyar érintettsége az együttesnek: 2011-ben és 2012-ben az akkor Team Type 1 nevet viselő csapatban profiskodott a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László. Az egyesület körüli kiszámíthatóságot jelzi, hogy a csapat 2013-ban változtatta nevét Team Novo Nordiskre, s azóta is a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégének nevét viseli, Bodrogi László akkori csapattársai közül pedig a spanyol David Lozano – aki 2020-ban viselhette a Tour de Hongrie piros mezét is – még 2022-ben is itt teker majd… Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben jövőre négy olasz, három francia, két holland, illetve egy-egy amerikai, ausztrál, belga, cseh, spanyol, finn, brit, új-zélandi és magyar kerékpáros szerepel. sss Kusztor Péternek a Tour de Hongrie-val eddig nem volt szerencséje. 2015-ben az egyik nagy hazai esélyesként várták a sportág rajongói, a körverseny egyik legerősebb csapatának tagjaként azonban már az első szakaszon eldőlt, hogy nem őt fogják támogatni a társai, akik végül két szakaszgyőzelemmel, az egyéni összetett verseny második helyével és a csapatverseny első helyével zárták a viadalt. A következő két évben az Osztrák Körverseny miatt nem térhetett haza osztrák csapatától, 2018-ban pedig hiába vártuk, sérülése megakadályozta az indulásban. 2019-ben a Novo Nordisk a Magyar Körverseny helyett a magasabb kategóriájú Szlovén Körversenyt választotta (Kusztor Péter harminchetedik lett az öt World Tour-csapatot is felvonultató mezőnyben), de 2020-ban a magyar bajnok végre visszatérhetett, s ő lett csapata legjobbja, az összetett versenyben a 33. helyen végzett, s ő is rengeteget dolgozott csapattársnak sikeréért: David Lozano ugyanis az első naptól kezdve viselhette a legjobb hegyi menőnek járó piros mezt, amit az ötödik szakasz végén egyetlen hajszállal veszített el az összetett győztes Valter Attilával szemben.

2021-ben a rendkívül erős mezőnyben egy kicsit kevesebb fény jutott a csapatra, amelynek ezúttal is Kusztor Péter volt a legjobbja a Magyar Körversenyen. Reményeink szerint a harminchat esztendős hazai bringás 2022-ben is ott lesz majd a rajtnál…

A 43. Tour de Hongrie versenyére 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan huszonnégy csapat részvételével.

A 2022-es Tour de Hongrie csapatai

Movistar Team (spanyol, WorldTeam)
Israel Start-Up Nation (izraeli, WorldTeam)
Team Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)
Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)
Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)
Team Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo