fbpx

Sean Kelly nyomában – Daniel Martin nyerte a Katalán Körversenyt

Daniel Martin

Daniel Martin

A fiatal generáció képviseletében az ír Daniel Martin (Garmin-Sharp) nyerte a héten zajló Katalán Körversenyt, némi meglepetésre a hazaiak sztárjai helyett. Utoljára az írek legismertebb bringása, Sean Kelly tudta megnyerni a Voltát 1986-ban.

A március 18. és 24 között rendezett sok heggyel tarkított WorldTour viadalon a Team Sky váratlan támadása következtében már az első szakaszon kialakultak időkülönbségek, a hírek elején mégsem Bradley Wiggins, hanem a belga Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step) szerepelt, aki megnyerte a hajrát, sőt, másnap is ő volt a leggyorsabb a sprinten.

A harmadik napon Wiggins ismét támadott a hegyen, de a Movistar versenyzői erősebbek voltak, Nairo Quintana a szakaszt nyerte, Alejandro Valverde pedig 2. helyének köszönhetően átvette a vezetést az összetettben. A spanyol a 4. etapon azonban szerencsétlenül járt, egy bukás miatt fel kellett adnia a versenyt, a királyetap után a fehér-zöldcsíkos trikót azonban nem a katalánok hőse, Joaquim Rodriguez vagy Wiggins vette át.

Hanem Daniel Martin a Garminból, aki egyedüliként “életben maradva” a nap szökevénycsoportjából, s igencsak megszenvedve a hegyi befutón a sikerért, emlékezetes győzelmet aratott, s átvette a vezetést az összetettben is. Rodrigueznek még ma, a zárószakaszon lett volna lehetősége ledolgozni 17 másodperces hátrányát, de a barcelonai körözés során a pályába iktatott emelkedő se nem volt elég hosszú, se nem meredek, hogy elrázza a fiatal ír versenyzőt.

A záróetapon mégis történt jelentős változás az összetettben, ugyanis az olasz Michele Scarponi (Lampre-Merida) fel tudott ugrani egy szökésre, s miután a belga Tomas De Gendt-tel (Vacansoleil-DCM) az élen 21 másodperccel hazaértek, Scarponi megelőzve Wigginst és Quintanát, feljött a dobogóra.

Végeredmény:

1 Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 29:02:25
2 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:00:17
3 Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 0:00:34
4 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:00:45
5 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:54
6 Robert Gesink (Ned) Blanco Pro Cycling Team 0:01:07
7 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 0:01:18
8 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:01:26
9 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:01:28
10 Thomas Danielson (USA) Garmin-Sharp 0:01:41

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo